Ο Βλ. Πούτιν άνοιξε την κερκόπορτα της ενεργειακής υστέρησης στην Ευρώπη, με πρώτα θύματα την Πολωνία και τη Βουλγαρία, καθώς τους έκλεισε τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου, αφού δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια, όπως έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο.
Αυτό το χτύπημα μπορεί να θεωρηθεί μικρό, σε σύγκριση με το κλείσιμο της στρόφιγγας σε χώρες όπως η Γερμανία, που έπεται. Το ερώτημα παραμένει μεγάλο και ανοιχτό, καθώς και η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό της γύρω στις 10 Μαΐου.
Η κα φον ντερ Λάιεν έχει υψώσει τη σημαία της «απεξάρτησης από τη Ρωσία» καλώντας τα κράτη μέλη να μην υποκύψουν στον «εκβιασμό» Πούτιν και να μην πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια- απόφαση που πήρε το Κρεμλίνο ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Όμως, ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν ήδη κανονικά τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια , ενώ άλλες δέκα έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στο ρωσικό νόμισμα.
Το πρόβλημα με τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια φέρνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τα κράτη μέλη μπροστά στις ευθύνες τους για τη διαχείριση της μεγαλύτερης ίσως κρίσης στους κόλπους της Ε.Ε., δηλαδή της ενεργειακής και δεν μπορούν να κρύβουν το θέμα κάτω από το χαλάκι της εισόδου, δηλαδή να «καθησυχάζουν ανέμελα του Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι τελικώς θα πληρώσουν – ήδη πληρώνουν- το μάρμαρο της ενεργειακής υστέρησης στην Ευρώπη, που έχει άμεσο αντίκτυπο στο πορτοφόλι τους και στις οικονομίες των χωρών τους
Οι πρόχειροι και ανέμελοι Ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να πλασάρουν το σενάριο της «εύκολης και γρήγορης» αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου, από υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, κυρίως αμερικανικού. Και λένε ψέματα εν ψυχρώ στους Ευρωπαίους πολίτες, αφού οι αμερικανικές αυτές ποσότητες δεν υπάρχουν εγγυημένα, οι σχετικές εγκαταστάσεις δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί στην Ευρώπη, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποφασίσει «διαδικαστικά θέματα, όπως ποιες εγγυημένες ποσότητες θα πάρουν όλα τα κράτη μέλη για να καλύπτουν τις ανάγκες τους και σε ποια εγγυημένη τιμή αγοράς του LNG ή άλλων πηγών ενέργειας. Και βεβαίως, ουδείς μπορεί να ψελλίσει ακόμα αν και πώς θα υπάρξει μια εγγυημένη τιμή φυσικού αερίου στην Ε.Ε. Αυτή τη στιγμή η ενεργειακή εικόνα της Ε.Ε. είναι θλιβερή, καθώς η μία χώρα μετά την άλλη ανακοινώνει υπερηφάνως ότι έχει αποθέματα αερίου, ώστε να βγάλει το μήνα ή κάποιους θερινούς μήνες, προσπαθώντας να βρουν φυσικό αέριο από όπου να ’ναι, με τις τιμές του αερίου να χορεύουν τρελό τσιφτετέλι μπροστά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ως συνήθως εμφανίζονται διχασμένοι για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, ενωμένοι πάντως στις προσευχές τους για γρήγορή κατάρρευση της Ρωσίας του Πούτιν, που όμως δε φαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον στον ορατό.
Τα σύννεφα, όμως, πυκνώνουν και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού συντηρητικού ΥΠΟΙΚ Χάμπεκ. που προβλέπει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα υποστεί μείωση του ρυθμού ανάπτυξης μέχρι και 5,6% (!), ανάλογα με τις εξελίξεις, και θεωρεί δεδομένο ότι οι γερμανικές βιομηχανίες θα αναγκαστούν να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες τους, δηλαδή την παραγωγή προϊόντων τους.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, με βάση την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα, η χώρα είναι υποχρεωμένη να συνδράμει τη Βουλγαρία σε LNG από τα ελληνικά αποθέματα για το πρώτο διάστημα, με απρόβλεπτες για την ώρα επιβαρύνσεις στο ήδη ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη, που είναι το ελληνικό.
Της Κύρας Αδάμ