Διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας. Το ερώτημα που μας βασανίζει είναι πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Η ζημιά που έχει υποστεί και θα υποστεί η χώρα δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, ιδίως σε ό,τι αφορά το μέγεθος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ και τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Οι τεκτονικές αλλαγές παγκοσμίως της εισβολής είναι μη προβλέψιμες.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται από θέση ισχύος έχοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αρκεί να παραμείνουμε στο σωστό δρόμο διατηρώντας το θετικό επενδυτικό κλίμα, μέσα από ένα επιτυχημένο συνδυασμό δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Βέβαιη ότι θα γίνουν περισσότερες επενδύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Οντίλ Ρενό – Μπασό.
Κατά την κυρία Οντίλ εταιρείες όπως η Pfizer, η Volkswagen και η Amazon δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η Moody’s την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες. Για να το κάνει τώρα, μέσα στη θύελλα του πολέμου, κάτι καλό βλέπει.
Άρα αξιολογεί και βλέπει πρόοδο στην ελληνική οικονομία και στον πολύπαθο τραπεζικό τομέα.
Προφανώς τα καλά λόγια της κυρίας Οντίλ και μια καλή έκθεση της Moody’s δε λύνει, ούτε απαντάει στα προβλήματα που έρχονται. Ούτε χρειάζεται ανάπαυση. Απλά ας σκεφτούμε να συνέβαινε το αντίθετο.
Ποια θα ήταν σε αυτή την περίπτωση η αντίδραση των αγορών; Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία; Σε αυτή τη φάση όλα μετρούν.
Του Μιχάλη Βασ. Σούμπλη