Σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της «απελευθέρωσης»
Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων οπότε και αμέσως μετά αναμένονται οι ανακοινώσεις για την πορεία της επιδημίας και την άρση και των τελευταίων περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, και ιδίως των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών Omicron 1 και 2 (ΒΑ.1 και ΒΑ.2) τους τελευταίους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της «απελευθέρωσης» από τα μέτρα που μοιραία δρομολόγησε το πέμπτο επιδημικό κύμα, με βάση τη σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας, καθώς και άλλα υπουργεία, ιδίως εκείνο του Τουρισμού και της Ανάπτυξης.
Πρόκειται για έναν Οδικό χάρτη που είχε σχεδιαστεί συνολικά από το υπουργείο Υγείας και είχε παρουσιαστεί προς μελέτη και αξιολόγηση στην Επιτροπή στο τέλος Μαρτίου.
«Αυτό το οποίο εξετάζεται εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά με κάποιους άλλους όρους» είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.
«Ολες οι χώρες αποκλιμακώνουν τα μέτρα, αναλόγως του κατά πόσον πιέζεται το σύστημα υγείας. Αυτό είναι το κριτήριο, όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι ίσως είμαστε από τις χώρες που εξακολουθούμε να κρατάμε μέτρα και τον Απρίλιο, ενώ άλλες τα έχουν άρει νωρίτερα», τόνισε ο υπουργός.
Από την Πρωτομαγιά και για τους καλοκαιρινούς μήνες τα βασικά μέτρα που μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα, δηλαδή η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες και οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ στους μαθητές, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο self test θα το κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στις αρχές της πρώτης εβδομάδας του Μαϊου.
Σε εσωτερικούς χώρους με μάσκα και τον Μάιο
Σε ό,τι αφορά τη μάσκα είναι αλήθεια ότι οι ειδικοί όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με τη μη χρήση της ιδίως στους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός.
Έτσι τουλάχιστον για την περίοδο του Πάσχα η διατήρηση της προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, πχ στην περιφορά του Επιταφίου ή την Ανάσταση και τα αρνητικά διαγνωστικά τεστ πριν από τις επαφές μας με ευάλωτα ή ηλικιωμένα άτομα θα παραμείνουν προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα πυροδοτήσει νέα έξαρση της επιδημίας.
Τα “αγκάθια”
«Αγκάθι» στον έλεγχο της επιδημίας αποτελεί ο υψηλός αριθμός των απωλειών. Ο σκληρός δείκτης των θανάτων παραμένει «άκαμπτος» καθώς σε ημερήσια βάση είναι αρκετές δεκάδες. Χθες κατέληξαν 75 ασθενείς, από τους οποίους οι 6 ηλικίας κάτω των 60 χρόνων. Κατά πληροφορίες, έπασχαν από πολύ σοβαρά νοσήματα.
Συνολικά μέσα στον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους στις κλινικές Covid λόγω επιπλοκών 695 ασθενείς. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων είτε ανεμβολίαστους είτε πλήρως εμβολιασμένους αλλά με υποκείμενα νοσήματα.
Το πρόστιμο
Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν το πρόστιμο που τους έχει βεβαιωθεί όσοι πολίτες άνω των 60 ετών εμβολιαστούν έναντι του SARS-CoV-2 ακόμα και τώρα εξετάζει η κυβέρνηση. Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι είναι κάτι που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, αλλά εξετάζεται ως ένα επιπλέον κίνητρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών απέδωσε, αφού από τους περίπου 550.000 ανεμβολίαστους αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, το 55% έκανε το εμβόλιο. Σημειώνεται ότι από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
alfavita.gr