Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού
Τη σύσταση μίας ενιαίας εταιρείας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων όσο και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου, στο «πακέτο» των ανακοινώσεων θα περιλαμβάνονται και τροποποιήσεις της αδειοδοτικής νομοθεσίας για τα ερευνητικά προγράμματα των επενδυτών. Αλλαγές οι οποίες θα αποσκοπούν στην ταχύτερη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στόχος είναι η επανεκκίνηση του προγράμματος εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, με προοπτική εξορύξεων πριν από το 2030.
Ερευνητικά προγράμματα
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι ξένοι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί που βρίσκονται και στην Ελλάδα, TotalEnergies και ExxonMobil, είναι σε φάση επανεξέτασης των στρατηγικών τους σχεδίων διεθνώς για τις έρευνες και εξορύξεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο γαλλικός όμιλος, αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», είναι σε στάδιο λήψης αποφάσεων που θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Οι ελληνικές εταιρείες από την άλλη πλευρά, τουτέστιν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean, φέρονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα στις παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει.
Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν στην κοινοπραξία των TotalEnergies και ExxonMobil στην Κρήτη και σε εκείνη με την Energean στο θαλάσσιο block 2 δίπλα στην Κέρκυρα, ενώ κατέχουν αποκλειστικά τα δικαιώματα έρευνας στις παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός».
Η Energean έχει μόνη της τις χερσαίες περιοχές «Ιωάννινα» και «Κατάκολο».
Τα ΕΛΠΕ, όπως επιβεβαίωσε και ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, είναι σε φάση αναζήτησης εταίρου στα blocks του Ιονίου που κατέχει και κλειδί για την προσέλκυση θα είναι τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενήργησαν πρόσφατα.
Πάντως, κομβικό ρόλο στις όποιες κινήσεις των παικτών θα αποτελέσει και το master plan που ετοιμάζει το επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά κυρίως στην επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών σε παραχωρήσεις με μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες ή την έκδοση αποφάσεων.
Δύο από τις «πονεμένες» ιστορίες είναι, πρώτον, αυτή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, όπου οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, με αποτέλεσμα η παραχωρησιούχος κοινοπραξία να μην μπορεί να εκτελέσει το πρόγραμμα των σεισμικών ερευνών.
Δεύτερη ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας είναι η καθυστέρηση για περισσότερο από δύο χρόνια της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την παραγωγή του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Κατάκολο.
Αξιολόγηση δεδομένων
Πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της τελευταίας περιόδου, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο ώριμα στο Ιόνιο, όπου έγιναν τους προηγούμενους μήνες θαλάσσιες έρευνες και θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία των σεισμογραφικών ερευνών, ίσως και τους επόμενους μήνες.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε τις προηγούμενες μέρες για τα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου του ομίλου στην Κοζάνη, ξεκαθάρισε ότι ο όμιλος ενδιαφέρεται μόνο για φυσικό αέριο και μόνο σε θαλάσσιες (όχι χερσαίες) περιοχές και για το λόγο αυτό δεν προχώρησε η γεώτρηση στο Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, όπου οι εκτιμήσεις από τις έρευνες ανέφεραν την ύπαρξη πετρελαίου.
Επίσης, ανέφερε ότι ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων προχωρά τώρα σε επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το Φεβρουάριο.
Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, σε ορίζοντα 6-12 μηνών θα προσδιοριστούν οι μικρότερης έκτασης θαλάσσιες περιοχές, όπου θα γίνουν μεγαλύτερης ευκρίνειας (τρισδιάστατες) σεισμικές έρευνες (που θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων).
Τέλος, παρατήρησε ότι η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στις περιοχές του Ιονίου θα επιτρέψει και την προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών σε Κοινοπραξίες για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, καθώς οι προηγούμενοι αποχώρησαν.