Διαχρονικές οι διεκδικήσεις των μεσσηνιακών συνδικάτων.
Υπό τη βαριά σκιά της διετούς πανδημίας, αλλά και της κρίσης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην Ουκρανία, τίμησαν φέτος οι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Τα αιτήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πάγια, αντανακλούν την ιστορία του εργατικού κινήματος, καθώς μέσα από αγώνες και τις κινητοποιήσεις προσβλέπουν σε ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο.
Σε τοπικό επίπεδο, ανήμερα της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Καλαμάτας. Η πρώτη οργανώθηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία, ενώ η δεύτερη έλαβε χώρα έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, επί της οδού Αριστομένους.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυναν η Χρύσα Καραντούσα, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, η Ντίνα Στραβάκου πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού και ο Παναγιώτης Καράμπελας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας.
Στις τοποθετήσεις των παραπάνω εκφράστηκαν αιτήματα, μεταξύ των οποίων ήταν η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, οι αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού και η κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα, έγινε λόγος για γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα, για διαγραφή χρεών, για προσλήψεις προσωπικού με σταθερή δουλειά και δικαιώματα στην υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση, ενώ τέλος υπογραμμίστηκε η μη διάθεση εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο.
Εργατικό Κέντρο
Στο πλαίσιο των διεκδικήσεων από πλευράς της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, μίλησε για «τις θυσίες που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι πανελλαδικά λόγω της ισχυρής κρίσης που έπληξε τη χώρα».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η φετινή Πρωτομαγιά είναι η πιο δύσκολη της τελευταίας δεκαετίας, αφού οι καθημερινές προκλήσεις έχουν αλλάξει μορφή, «καθώς τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν φέρει μια σειρά από νέα δυσβάσταχτα δεδομένα για όλους».
Όσον αφορά στις διεκδικήσεις για τις οποίες κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο, αυτές αφορούν σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και επαναφορά στην πρότερη μορφή του ΟΑΕΔ σε σχέση με το χαρακτήρα που έχει λάβει απέναντι σε εργοδότες και εργαζόμενους.
Τέλος, ο κ. Τσώνης εξέφρασε για μια ακόμη φορά την αντίθεση σύσσωμου του Ε.Κ. Καλαμάτας στον πρόσφατο νόμο σχετικά με τα εργασιακά.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία εκ μέρους και των δύο συγκεντρώσεων στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, που κατέληξε στο μνημείο των λιμενεργατών στο λιμάνι. Εκεί έγινε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους των σωματείων και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Η εκδήλωση για την εργατική Πρωτομαγιά ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι στο Πάρκο του Λιμενικού.
Χρ.Μ.
Χρ.Μ.