Απάτες σε όλη την Ελλάδα και, φυσικά, στη Μεσσηνία οργάνωνε ομάδα Ρομά που είχε ορμητήριο την Αργολίδα και την Κορινθία, αλλά δε δραστηριοποιούταν στις περιοχές που διέμεναν για να μην κινδυνεύουν να συλληφθούν.
Συνολικά έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν διαπράξει τουλάχιστον 265 περιπτώσεις απάτης, με τέσσερις από αυτές να αφορούν Μεσσηνίους, ενώ το περιουσιακό όφελος που είχαν αποκομίσει ξεπερνά τα 240.000 ευρώ.
Στην εγκληματική οργάνωση που είχαν δημιουργήσει συμμετείχαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται ήδη έγκλειστα στις φυλακές.
Άλλοτε έκαναν τους αγοραστές…
Έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου εξαρθρώθηκε η ομάδα των Ρομά που διέπραττε απάτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Η δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και απάτες περιλαμβάνει οκτώ Ρομά ηλικίας από 18 έως 58 ετών, καθώς και έναν 15χρονο.
Όλοι τους είναι κάτοικοι Αργολίδας και Κορινθίας, ενώ τρεις κρατούνται στις φυλακές για παρόμοια αδικήματα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα της Αστυνομίας, από το Μάρτιο του 2020 έως και το Μάιο του 2021 είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι χρηματικά ποσά.
Οι δράστες εντόπιζαν στο διαδίκτυο αναρτημένες αγγελίες πώλησης προϊόντων, στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους πωλητές και προσποιούμενοι τους υποψήφιους αγοραστές, τους έπειθαν να πραγματοποιήσουν την ανάλογη χρηματική συναλλαγή μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των παθόντων ως προς τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής, κατάφερναν να τους αποσπούν κατά μέσο όρο 200-600 ευρώ ανά περίπτωση.
…και άλλοτε τους πωλητές
Σε λιγότερες περιπτώσεις, με το ίδιο πρόσχημα, κατάφερναν να τους αποσπούν κωδικούς web-banking. Στη συνέχεια αποκτούσαν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους και μετέφεραν χρηματικά ποσά προς λογαριασμούς που διαχειρίζονταν οι δράστες.
Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ σε γνωστές ιστοσελίδες αγοραπωλησίας οχημάτων, εμφανίζονταν ως πωλητές. Έτσι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επικοινωνούσαν μαζί τους, ενώ τους έπειθαν να καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά ποσά ως δήθεν προκαταβολές ή έξοδα τιμολογίων κ.λπ.
Τα μέλη για να καλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.
Της Βίκυς Βετουλάκη