Ανδρέας Ζαγάκος: «Ο τουρισμός και η εστίαση δεν είναι περιστασιακή εργασία. Είναι οι μεγαλύτεροι εργοδότες»
Παρεμβάσεις για να αμβλυνθεί το μεγάλο πρόβλημα που έχει καταγραφεί φέτος με την έλλειψη εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να φέρει «κοντά» τους δύο μεγάλους κλάδους των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Το πρόβλημα και στη Μεσσηνία εξακολουθεί να είναι μεγάλο και καθημερινά δημοσιεύονται δεκάδες αγγελίες στο ίντερνετ και τις εφημερίδες για κενές θέσεις σε όλους τους τομείς εργασίας σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και εστίαση.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ειδικού γραμματέα του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Ανδρέα Ζαγάκου: «Έχουμε μπει σε έναn πλειστηριασμό εργασίας. Έχουμε γίνει κυνηγοί εργασιακών “κεφαλών”».
Θεωρεί δε ότι οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δε θα λύσουν το πρόβλημα, ενώ τονίζει πως η λύση θα έρθει μόνο όταν πρώτα οι εργοδότες και ακολούθως οι εργαζόμενοι καταλάβουν ότι πρέπει να τελειώσει η νοοτροπία της «αρπαχτής».
Κεντρικές παρεμβάσεις
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μέλη της ηγεσίας των δύο υπουργείων και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποφασίσθηκαν παρεμβάσεις για το πρόβλημα έλλειψης εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού και τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών, σε σχέση τόσο με τις συνθήκες εργασίας όσο και με τις αμοιβές.
Στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην αγορά εργασίας για ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και, κατ’ επέκταση, της εικόνας της χώρας στη διεθνή αγορά.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν:
-Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.
-Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.
-Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες.
Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και το χρόνο εργασίας.
-Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία η οποία ισχύει ως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζομένους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, με βάση τη σύσταση του πρωθυπουργού προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύ Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, χωρίς να παραγνωρίζεται φυσικά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Από την πλευρά της κυβέρνησης εκδηλώθηκε η πρόθεση να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συσκέψεις με τους εκπροσώπους τόσο του κλάδου της εστίασης όσο και του κλάδου των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα.
Πλειστηριασμός εργασίας
Θετικά, αλλά όχι αποτελεσματικά, πιστεύει ότι είναι τα μέτρα αυτά ο ειδικός γραμματέας του τοπικού Συλλόγου και ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης, Ανδρέας Ζαγάκος, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι η σύνδεση επιχειρήσεων και εργαζομένων, κάτι που κανείς μέχρι τώρα, όπως είπε, δεν κατάφερε, ενώ δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί και τώρα.
«Πρέπει οι συνδικαλιστικές ενώσεις εργαζομένων και οι εργοδότες να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο αν συνεργασθούμε μπορούμε να λύσουμε ζητήματα σε όλα τα επίπεδα. Τότε και μόνο τότε, ίσως βρεθεί μια λύση. Δυστυχώς, δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες ότι θα καταφέρει το κράτος να λύσει το θέμα τώρα, γιατί δυστυχώς επιδοτεί την ανεργία και όχι την εργασία. Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή είναι προς τη θετική κατεύθυνση, αν και βρισκόμαστε πλέον στο “και 5”. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ας γίνει μια αρχή, έστω και τώρα. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία ας επιβιώσουν οι σοβαροί εργοδότες και οι σοβαροί εργαζόμενοι, γιατί δυστυχώς όλοι οι κλάδοι έχουν και τους κακούς. Να υπάρχουν πλέον ξεκάθαροι όροι και από αυτούς που ζητούν και από αυτούς που προσφέρουν δουλειά», τόνισε ο κ. Ζαγάκος.
Ακολούθως υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τι θα γίνει φέτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, που φαίνεται να είναι πιο δύσκολα.
«Έχουμε μπει πια σε έναν πλειστηριασμό εργασίας. Γίνονται τραγικά πράγματα. Ο ένας βουτάει τον εργαζόμενο από τον άλλο, τάζοντας 50 ευρώ το μήνα παραπάνω. Έχουμε γίνει κυνηγοί εργασιακών “κεφαλών”. Κανένας, βέβαια, δε λέει ότι η δουλειά αυτή είναι εύκολη. Είναι δύσκολη και όποιος λέει το αντίθετο, λέει ψέματα. Αυτή η δουλειά, όμως, σε ένα σοβαρό εργοδότη μπορεί να αμειφθεί καλά. Ο τουρισμός και η εστίαση είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και πρέπει, επιτέλους, έτσι να το δει η ελληνική οικογένεια, κι ακόμα περισσότερο να το αντιληφθεί και ο εργοδότης. Ας πάψουμε να το βλέπουμε ως κάτι περιστασιακό για να πάρουμε ένα “παπάκι” ή να πάμε διακοπές. Ας τελειώσει η νοοτροπία της “αρπαχτής” και από τον εργοδότη και από τον εργαζόμενο. Αν δεν το καταλάβουν αυτό πρώτα οι εργοδότες και ακολούθως οι εργαζόμενοι, δε θα υπάρξει ποτέ λύση», κατέληξε ο κ. Ζαγάκος.
Της Βίκυς Βετουλάκη