Από το 1993 λειτουργεί το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» και όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από εκεί χιλιάδες μαθητές, μαθητές τους οποίους ένωσε και ενώνει η αγάπη για τη μουσική. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η διευθύντρια του σχολείου, Τρισεύγενη Πουλοπούλου, μίλησε για τις εγγραφές νέων μαθητών, που έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ εξήγησε πώς κάποιος μαθητής μπορεί να φοιτήσει στο Μουσικό.
Κατά την κα Πουλοπούλου, το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» είναι ένα ιδιαίτερο και χαρισματικό σχολείο, ενώ ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, αφού σε αυτό διδάσκονται μαθήματα γενικής, αλλά και μουσικής παιδείας. «Ένα σχολείο που και τα παιδιά αγαπούν, αφού έρχονται σε αυτό κατόπιν δικής τους επιλογής, μέσω αιτήσεων που κατατίθενται κάθε Μάιο, ενώ ακολουθούν οι εξετάσεις τον Ιούνιο και οι επιτυχόντες φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο» σχολίασε.
Πρόσθεσε δε πως είναι σημαντικό πλεονέκτημα ότι λειτουργεί Γυμνάσιο και Λύκειο, «έτσι δεν είναι μια μουσική ακαδημία ή ένα Ωδείο, όπως κάποιοι λανθασμένα έχουν καταλάβει», ενώ υπάρχουν μεγάλες επιτυχίες στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και διακρίσεις σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα, κάτι που οφείλεται και στο ότι τα τμήματα του σχολείου είναι ολιγομελή.
Σύμφωνα με την κα Πουλοπούλου, «όταν τα παιδιά ασχολούνται με τη μουσική, σμιλεύεται η προσωπικότητά τους, κάτι που τα κάνει ευτυχισμένα που φοιτούν σε ένα σχολείο που υπάρχουν αυτές οι δικλείδες ασφαλείας και ξεφεύγουν από τα μαθήματα γενικής παιδείας».
Το 1993, ανέφερε, ήταν 14 μαθητές και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 280 μαθητές, με τους εκπαιδευτικούς γενικής και μουσικής παιδείας που διδάσκουν να φθάνουν τους 80.
Οι εγγραφές και οι δηλώσεις
Με τη σειρά του, ο υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Διονύσης Κοτταρίδης, απευθυνόμενος στους ενδιαφερόμενους γονείς είπε ότι η προθεσμία για εγγραφή μαθητών στην Α’ Γυμνασίου λήγει στις 31 Μαΐου.
Η διαδικασία προβλέπει ότι οι γονείς μπαίνουν στην ιστοσελίδα του σχολείου, βρίσκουν τη σχετική σημείωση και εκεί συμπληρώνουν την αίτηση, που αποστέλλουν ηλεκτρονικά.
Στη συνέχεια, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, γίνονται εξετάσεις, με τους υποψήφιους μαθητές να υποβάλλονται σε δοκιμαστικά τεστ που αφορούν στα ηχοχρώματα, το τονικό ύψος, το ρυθμό κ.λπ.
Ο κ. Κοτταρίδης ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο οι μαθητές που θέλουν να φοιτήσουν στην Α’ Γυμνασίου (66 θέσεις φέτος) να γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο, αλλά θα μάθουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, με τα υποχρεωτικά όργανα να είναι το πιάνο και ο ταμπουράς. Επίσης, διδάσκονται ένα όργανο της επιλογής τους.
Όσο για περιπτώσεις μαθητών που θέλουν να φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο σε τάξη πέραν της Α’ Γυμνασίου, ο κ. Κοτταρίδης είπε ότι αυτό είναι εφικτό έπειτα από κατατακτήριες εξετάσεις που περιέχουν την ύλη των μουσικών μαθημάτων των προηγούμενων ετών.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση