RE:THINK: Ομιλία για κομποστοποίηση και αναγεννητικές καλλιέργειες

RE:THINK: Ομιλία για κομποστοποίηση  και αναγεννητικές καλλιέργειες

Ομιλία πάνω στην κομποστοποίηση και τις αναγεννητικές καλλιέργειες, με τίτλο «Κομποστοποίηση η σιωπηλή δύναμη, Αναγεννητικές καλλιέργειες, τρόπος να ζεις!», διοργανώνει η RE:THINK, στο πλαίσιο της 9ης Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Καλαμάτας, αύριο Σάββατο, 21 Μαΐου, στις 9.00 το βράδυ, στο χώρο της σκακιέρας στο Πάρκο του ΟΣΕ.

Κύρια θέματα της ομιλίας και της κουβέντας θα είναι:

•Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της κομποστοποίησης, της επανάχρησης και της ανακύκλωσης

•Η εφαρμογή αναγεννητικών καλλιεργειών που παράγουν τροφή, στο πλαίσιο ενός φυσικού οικοσυστήματος που αναγεννά τη γη χωρίς τη χρήση αγροχημικών προϊόντων.

Ομιλητές:

•Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην οικοκεντρική, βιωματική εκπαίδευση και στις αναγεννητικές καλλιέργειες, δημιουργός του RE:THINK Project και εκπρόσωπος της RE:THINK

•Παναγιώτης Κάτσαρης γεωπόνος, βιοτεχνολόγος και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛΓΟ- Δήμητρα Καλαμάτας.

Ως γνωστόν, η RE:THINK από το 2014 και σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας έχει εγκαταστήσει το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας, ένα καινοτόμο σχέδιο διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων σε δημόσιους ή κοινόχρηστους χώρους από τους ίδιους τους πολίτες για ιδία και δωρεάν χρήση.

Ενεργές ομάδες κατοίκων ή φορείς εκπαιδεύονται και αναλαμβάνουν τη διαχείριση συνοικιακών κομποστοποιητών RE:THINK στην περιοχή τους και, φυσικά, οι ίδιοι χρησιμοποιούν το τελικό προϊόν, το περίφημο compost ή ενεργό χώμα στις γλάστρες, στον κήπο και στις καλλιέργειές τους.

Μάλιστα, η ReThink αναπτύσσει σε συνεργασία με φορείς υγειονομικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις εστίασης της Καλαμάτας Επαγγελματικό Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην πόλη για την οργανωμένη συλλογή και διαχείριση των οργανικών υπολειμμάτων των επαγγελματιών. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύουν την κοινωνική τους πλευρά ενισχύοντας την περιβαλλοντική ταυτότητα της πόλης τους. Λαμβάνουν δε ειδική σήμανση από τη ReThink που τις πιστοποιεί με την ένδειξη “organic waste free”.

Αυτή τη στιγμή στην Καλαμάτα υπάρχουν 51 ενεργοί συνοικιακοί κομποστοποιητές, ενώ μέχρι και το τέλος του Ιουνίου το Δίκτυο θα αποτελείται από 55. Μέχρι σήμερα στο πλαίσιο ανάπτυξης συνεργασίας της ReThink με το Πράσινο Ταμείο έχουν υλοποιηθεί 27 νέες τοποθετήσεις κομποστοποιητών, 62 ενέργειες επιμέλειας και συντήρησης, 13 επιτόπια εργαστήρια εκπαίδευσης, μία online εκδήλωση για την προώθηση του Δικτύου και 123 ενέργειες επικοινωνίας για την προώθηση και εξωστρέφεια του Δικτύου.

Οι παραπάνω ενέργειες στοχεύουν στην ολική ανανέωση του Δικτύου έως τον Ιούνιου 2022 με πολλαπλά οφέλη, για το Δήμο, την κοινωνία και τους πολίτες.