Καταγγέλλουν ανεξέλεγκτη εισαγωγή από την Αίγυπτο και κερδοσκοπία μέχρι το προϊόν να φτάσει στο ράφι
Σε μια ακόμα κινητοποίηση προχώρησαν χθες πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης, διότι, όπως υποστηρίζουν, έχουν φτάσει σε απόγνωση, μιας και οι τιμές που πωλούν τις πατάτες τους είναι κάτω του κόστους, με το προϊόν να φθάνει στα ράφια ακόμα και πέντε φορές πάνω από την τιμή που φεύγει από τα χωράφια.
Πέραν, όμως, των χαμηλών τιμών, καταγγέλλουν αθρόα εισαγωγή πατατών από την Αίγυπτο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές να μένουν στα αζήτητα.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Θεοδωρακόπουλο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης εκφράζει την ανησυχία του όσον αφορά στις τιμές της πατάτας, οι οποίες έχουν κατρακυλήσει σε βαθμό που δεν μπορούν οι παραγωγοί να καλύψουν τα έξοδά τους.
Στην αρχή που ξεκίνησε η διάθεση, σχολίασε, οι τιμές ήταν καλές, αλλά πλέον δεν αρκούν ούτε για να πάρουν οι παραγωγοί ένα μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Επίσης, κατήγγειλε ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να μη λειτουργούν σωστά και, τελικά, να «την πληρώνουν» οι παραγωγοί.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι οι υποσχέσεις εδώ και χρόνια είναι πολλές, αλλά οι παραγωγοί δεν έχουν δει κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο «πληρώνουν το μάρμαρο».
Με τη σειρά του ο Κώστας Δουρούμης ξεκίνησε λέγοντας: «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα», αφού το πρόβλημα παρατηρείται κάθε χρόνο και κατά τον ίδιο, «ειδικά φέτος, είναι ιδιαίτερα σοβαρό».
Όπως είπε, αυτή τη στιγμή οι παραγωγοί πουλάνε 20 με 27 λεπτά τις πατάτες τους, με το κοστολόγιό τους να ανέρχεται σε 30 με 40 λεπτά, ενώ υπάρχουν χιλιάδες τόνοι αδιάθετοι, με μεγαλοεμπόρους να έχουν πατάτες από την Αίγυπτο και τον κ. Δουρούμη να αναρωτιέται τι πρέπει να κάνει. «Ο γεωπόνος θέλει λεφτά, η ΔΕΗ θέλει τα λεφτά, ο σπόρος θέλει λεφτά, οι εργάτες θέλουν λεφτά, τι θα γίνει με αυτά;» αναρωτήθηκε ακόμη.
Ζήτησε δε να γίνει κάτι και να σταματήσουν οι εισαγωγές, για να προσθέσει πως πωλούν τις πατάτες 25 λεπτά, ενώ στα ράφια πωλούνται 1 ευρώ, με τον κόσμο να αδυνατεί να αγοράσει το προϊόν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνεται αποσυμφόρηση στην παραγωγή.
Θα προτιμούσε, όπως είπε, να πουν στους παραγωγούς να μη βάλουν καθόλου πατάτες, αν είναι να επικρατεί αυτή η κατάσταση.
Τέλος, δήλωσε αποφασισμένος μαζί με τους άλλους παραγωγούς να διοργανώσουν συλλαλητήριο «και να μη μείνει τίποτα όρθιο», ενώ ζήτησε από τους βουλευτές να πάρουν θέση.
Ο
κ. Δημήτρης Διονυσόπουλος, που μίλησε τελευταίος, δήλωσε ότι και φέτος το
πρόβλημα είναι σοβαρό, με τις πατάτες να είναι κάτω του κόστους, για 10 λεπτά
τουλάχιστον, ενώ ανέφερε ότι πέντε προμηθευτές των σούπερ μάρκετ καθορίζουν τις
τιμές εδώ και χρόνια, σαμποτάροντας μάλιστα τις ντόπιες για να προωθούν τις
εισαγόμενες.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι οι εισαγόμενες πατάτες αυτή τη στιγμή έχουν 60
λεπτά, ενώ οι ελληνικές 30, αλλά οι ξένες υπερισχύουν, κάτι που πρέπει να
σταματήσει.
Κλείνοντας ζήτησε από τους πολιτικούς να ασχοληθούν με το πρόβλημά τους, απειλώντας ότι «αν αυτό δε γίνει, θα γίνει πόλεμος», αφού την επόμενη φορά που οι αγρότες θα βγουν στους δρόμους «θα είναι με τις καραμπίνες».
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση