Το μετρικό σύστημα δεν εμποδίζει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Τουριστικών Υπηρεσιών
Μέρος 1ο
Οι ιδιαίτερες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, να σταματήσει και ο σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου. Είναι αλήθεια ότι η υπαρκτή ζήτηση για επιβατικές σιδηροδρομικές μετακινήσεις στο δίκτυο της Πελοποννήσου ήταν περιορισμένη, καθιστώντας τη βιωσιμότητα ή οικονομική «αυτονομία» του δικτύου προβληματική. Όμως, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είχαν αξιοποιηθεί σημαντικές δυνατότητες και προοπτικές της περιοχής, που θα μπορούσαν να αναδείξουν στο πλαίσιο συνολικότερων πρωτοβουλιών και τις σιδηροδρομικές ως ένα δυναμικό και αποδοτικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής.
Γενικότερα, η αξιολόγηση των υφιστάμενων συγκοινωνιακών, και ιδιαίτερα των σιδηροδρομικών υπηρεσιών, είναι πολύπλοκη και χρήζει ειδικής προσέγγισης. Η προσέγγιση της σιδηροδρομικής μετακίνησης ως μίας γενικής υπηρεσίας δημόσιας μεταφοράς για περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, είναι πλέον παρωχημένη. Αντίθετα, μία προσέγγιση προσδιορισμού συγκεκριμένων τμημάτων δυνητικής πελατείας, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένες ανάγκες, που θα οδηγήσει στη διαφοροποίηση σιδηροδρομικών υπηρεσιών και στην παροχή υπηρεσιών προσαρμοσμένων και εναρμονισμένων με αυτές τις ανάγκες, ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αντίληψη περί σχεδιασμού και λειτουργίας περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου.
Από μία σωστή μελέτη της πελατείας-στόχου και την αντίστοιχη εκτίμηση των αναγκών της θα διασφαλιζόταν με κατάλληλες μεθόδους το κριτήριο της ανταποδοτικότητας μιας δημόσιας επένδυσης.
Για το περιφερειακό δίκτυο της Πελοποννήσου, μια τέτοια προσέγγιση από τους συναρμόδιους φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφέρειες Πελοποννήσου, ΟΤΑ, Επιμελητήρια, ιδιωτικοί φορείς κ.ά.) σχετίζεται με την ένταξη και την εξειδίκευση του σιδηροδρόμου στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού αξιοποίησης και διεύρυνσης της τουριστικής δυναμικής της περιοχής.
Η περιοχή της Πελοποννήσου, ειδικά μετά τη λειτουργία της μεγάλης τουριστικής επένδυσης του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επισκέπτες.
Η ακτογραμμή της αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ και η ορεινή ενδοχώρα έχει αρχίσει και αυτή τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται τουριστικά. Η Πελοπόννησος συνδυάζει ιδανικά δραστηριότητες αναψυχής, πολιτιστικές και ιστορικές δραστηριότητες, καθώς μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπως η αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, η Αρχαία Μεσσήνη και τελευταία αρκετές επισκέψιμες αγροτουριστικές μονάδες και μεταποιητικές επιχειρήσεις (οινοποιεία, ελαιοτριβεία κ.α.), αποτελούν πλέον πόλο έλξης παγκόσμιας εμβέλειας.
Το σιδηροδρομικό δίκτυο ακολουθεί τη μοναδική αυτή ακτογραμμή, ενώνει όλες τις μεσαίου μεγέθους πόλεις, εκτός της Σπάρτης. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη μεταφορά επιβατών από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη μέσω Ιταλίας στην Πελοπόννησο και στη συνέχεια στην Κρήτη.
Του Γιώργου Καραμπάτου