Τα παιδιά μας, όσο κι αν αρνούμαστε να το αποδεχτούμε, δεν παραμένουν μικρά για πάντα. Καθώς αναπτύσσονται, πολλές αλλαγές συμβαίνουν στο σώμα και τον οργανισμό τους. Ως γονείς, δεν πρέπει απλά να καμαρώνουμε, ενώ τα παιδιά μας μεγαλώνουν. Οφείλουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της ανάπτυξης και της υγείας τους. Σήμερα θα δούμε τρεις βασικούς ελέγχους που πρέπει να κάνουμε στα παιδιά μας.
Μέτρηση ύψους και βάρους
Ειδικά, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, το ύψος και το βάρος των παιδιών, πρέπει να καταγράφονται, ώστε ο γιατρός να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται. Ο παιδίατρος, στο ιατρείο του έχει αναστημόμετρα και ζυγαριές ακριβείας, προσαρμοσμένες για βρέφη και παιδιά. Γνωρίζοντας, το βάρος και το ύψος των παιδιών μας σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του, μπορούμε να υπολογίσουμε και τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους. Ο ΔΜΣ, δείχνει αν το βάρος είναι φυσιολογικό για το ύψος των παιδιών μας, και συμβάλλει στο να υπολογίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και άλλων νοσημάτων. Επίσης, μας δίνει μία ξεκάθαρη εικόνα για το αν η ανάπτυξη του παιδιού μας συμβαδίζει με την ηλικία του.
Έλεγχος πίεσης
Τα τελευταία χρόνια, η υπέρταση στα παιδιά και τους εφήβους είναι όλο και πιο συχνή. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, ο εθισμός στην τεχνολογία και η έλλειψη άσκησης, οδηγεί όλο και περισσότερα παιδιά στην αυξημένη αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα, με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (ESH), τα παιδιά, αφού συμπληρώσουν το 3ο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης μια φορά τον χρόνο. Ιδιαίτερα, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως κάποια καρδιακή νόσο.
Στα παιδιά, η πίεση μετριέται με ειδικά πιεσόμετρα, των οποίων η περιχειρίδα είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το χέρι ενός παιδιού. Το ιδανικό σενάριο, είναι τον έλεγχο να τον κάνει ο γιατρός κατά την κλινική εξέταση, όμως, κι εμείς καλό είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε οι ίδιοι την πίεση των παιδιών. Σε πολλά φαρμακεία, μπορούμε να προμηθευτούμε τα κατάλληλα πιεσόμετρα.
Έλεγχος για σύνδρομο Asperger
Αν παρατηρήσουμε, ότι τα παιδιά μας δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους ή ότι η συμπεριφορά και η σκέψη τους τείνουν να είναι επαναλαμβανόμενες και να ακολουθούν μοτίβα, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρό μας. Το σύνδρομο Asperger, ανήκει στην οικογένεια των αναπτυξιακών διαταραχών. Η διάγνωση του γίνεται από αναπτυξιακό παιδίατρο ή παιδοψυχολόγο, με την βοήθεια μιας επιστημονικής ομάδας. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει ερωτηματολόγια, κλινική παρατήρηση και αναλυτικό οικογενειακό και αναπτυξιακό ιστορικό. Αν τα παιδιά μας πάσχουν από το σύνδρομο, η σωστή ενημέρωσή μας είναι σημαντική. Αποτελεί καθήκον μας να το κατανοήσουμε και να το στηρίξουμε.
Το γεγονός ότι τα παιδιά μας είναι μικρά σε ηλικία, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Από νωρίς πρέπει να παρακολουθούμε την πορεία της ανάπτυξης τους προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε θέμα εν τη γενέσει του.