Παρουσιάστηκαν οι βλέψεις του νέου ΕΣΠΑ από την Καλαμάτα, το οποίο φιλοδοξεί να αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά την περίοδο 2021-2030, δίνοντας παράλληλα αναπτυξιακή δυναμική για τη χώρα
Με βλέμμα στραμμένο στην εποχή μετά την πανδημία ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι από την Καλαμάτα οι εργασίες του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έχει ως στόχο να παρουσιάσει όλες εκείνες τις μεθόδους που θα αναπτυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα μέσα από το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Με γνώμονα, άλλωστε, την τρέχουσα συγκυρία, καθώς η χώρα βρίσκεται μεσούσης της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και υπό την απειλή μιας ακόμα κρίσης που θα αφορά στον επισιτιστικό τομέα, έχει σχεδιαστεί το πολυδιάστατο αυτό πρόγραμμα, προκειμένου να συμβάλει στη γεφύρωση των δοκιμασιών που βιώνει η χώρα, αλλά και πολύ παραπάνω, στη μελλοντική ανάπτυξή της.
Σε αυτή τη θεματική στάθηκαν, άλλωστε, και οι ομιλητές που ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την επιχειρηματικότητα και το κατά πόσον μπορεί «να σταθεί ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα».
Κοινή συνισταμένη των οκτώ ομιλητών που πλαισίωσαν τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, από το συνεδριακό χώρο του Elite City Resort στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ήταν το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή ευκαιρία για αυτήν. Αυτό οφείλεται στο σύνολο των διαθέσιμων πόρων που ανέρχονται στα 26,2 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο υποχρεώνει τους άμεσα εμπλεκόμενους να αδράξουν αυτή τη δυνατότητα, θέτοντας σε προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη και την πολιτική προστασία της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα βάλλεται στους τομείς αυτούς.
Ειδικότερα, ως συντονιστής της παραπάνω παρουσίασης ο Μιχάλης Γκούμας ανέλαβε να ανοίξει τις εργασίες της πρώτης ημέρας, αλλά και να παρουσιάσει τους καλεσμένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν η Θέμις Ευτυχίδου, ο Γεώργιος Ζερβός, ο Παντελής Τζωρτζάκης, ο Βασίλειος Κορκίδης, η Άντζελα Γκερέκου και ο Κωνσταντίνος Νιάφας.
Παίρνοντας όλοι τους τη σκυτάλη παρουσίασαν ο καθένας από το δικό του τομέα ενασχόλησης τα εργαλεία και τις στρατηγικές που οφείλει να συμπεριλάβει το νέο ΕΣΠΑ, για να έχει θετικό αποτύπωμα στη νέα εποχή που καλείται να μεταβεί η Ελλάδα.
Βιομηχανία, τουρισμός και συνολική εξωστρέφεια, εν κατακλείδι, είναι τα σημεία που μπορούν να υποσχεθούν στη χώρα την ανάπτυξη που θα την κάνει να βρεθεί σε ευνοϊκή θέση, μακριά και πέρα από τους καιρούς κρίσης που βίωσε στο πρόσφατο παρελθόν, και εξακολουθεί να βιώνει, μιας και την οικονομική κρίσης διαδέχθηκε η πανδημία.
“Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπροστά σε ένα τόσο αποτελεσματικό ΕΣΠΑ”
Την ξεχωριστή δυναμική που φέρει το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 υπογράμμισε και από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στις χθεσινές εργασίες.
Όπως ανέφερε λίγο αργότερα, μέχρι το 2027 η εταιρική συμφωνία για το νέο ΕΣΠΑ θέτει στη διάθεση της Ελλάδας σχεδόν 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε κοινοτικούς πόρους για την προώθηση τριών βασικών πολιτικών προτεραιοτήτων, όπως είναι: η προώθηση της έξυπνης ανάπτυξης με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή μετάβαση, μια πιο πράσινη χώρα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς και μια κοινωνική Ελλάδα πιο κοντά στους πολίτες της που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
Παρόντες στην πρώτη ημέρα του διήμερου αναπτυξιακού για την παρουσίαση του νέου προγράμματος παραβρέθηκαν πλήθος αυτοδιοικητικών φορέων της πόλης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών φορέων.
Της Χριστίνας Μανδρώνη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας