Για την Περιφέρεια θα διατεθεί ηλεκτρικός “χώρος” 86 μεγαβάτ
Στις αρχές Σεπτεμβρίου μεταφέρεται, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε χθες το energypress, η ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή αιτήσεων για «μικρά» φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Εύβοια, και Κυκλάδες.
Την ίδια στιγμή, προ των πυλών βρίσκεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει όλες τις παραμέτρους της διαδικασίας, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν έως τις αρχές φθινοπώρου ένα εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας.
«Ηλεκτρικός» χώρος
Υπενθυμίζεται ότι η σύνδεση των έργων θα γίνει στα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος που απελευθερώθηκαν στις εν λόγω πρώην κορεσμένες τέσσερις περιοχές. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί ηλεκτρικός «χώρος» 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες, 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη.
Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα χρειαστεί να δοθεί στους επενδυτές ένα περίπου δίμηνο για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Μάλιστα, καθώς το κριτήριο κατακύρωσης ηλεκτρικού «χώρου» θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα, θα πρέπει να διασφαλισθεί πως όλοι οι επενδυτές διέθεταν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν. Έτσι, με δεδομένο ότι ανατράπηκε ο προηγούμενος σχεδιασμός, ο οποίος προέβλεπε πως η υπουργική απόφαση θα δημοσιευόταν στις αρχές Ιουνίου, η «πρεμιέρα» υποβολής των αιτήσεων μεταφέρεται για τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αιτήσεις
Την υποδοχή των αιτήσεων τους αμέσως επόμενους μήνες «φωτογραφίζει» και η διάταξη για τον επανακαθορισμό των περιθωρίων ισχύος στο δίκτυο διανομής, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την αδειοδοτική απλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.
Κι αυτό, γιατί από το «πάγωμα» υποβολής αιτήσεων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, που προβλέπεται στην εν λόγω διάταξη έως μέσα σε ένα τρίμηνο ο Διαχειριστής επανακαθορίσει τα περιθώρια, εξαιρείται- μεταξύ άλλων- η κατάθεση αιτημάτων στις τέσσερις πρώην κορεσμένες περιοχές.
Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει το σύνολο των δικαιολογητικών που θα πρέπει να υποβληθούν από τους επενδυτές, όπως της εγγυητικής επιστολής. Επίσης, θα καθορίζει το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ.
Για τη διάθεση του ηλεκτρικού «χώρου» που θα απελευθερωθεί, η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 κιλοβάτ.