Ενημέρωση για την Πράξη «Καταπολέμηση των Διακρίσεων και Προώθηση της Κοινωνικής και Εργασιακής Ένταξης για τα Άτομα με Αναπηρία, Χρόνιες Παθήσεις και τις Οικογένειές τους που Διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, “ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ”», που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ) και εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρείχαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Γιάννης Βαρδακαστάνης και μέλη της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Σκοπός της Πράξης είναι η προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου και η πρόσβαση και επανένταξη των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην αγορά εργασίας.
Η εν λόγω πράξη περιλαμβάνει ένα σύνολο καινοτόμων δράσεων οι οποίες απευθύνονται τόσο στα ίδια τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, όσο και στα στελέχη των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου συλλόγου, “προβληματισμό προκαλεί δημοσίευμα στον Τύπο στο οποίο γίνεται λόγος ότι η κυβέρνηση προωθεί «την καταβολή των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας και τις έκτακτες ενισχύσεις, μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας και όχι μέσω του τραπεζικού λογαριασμού».
Ενώ είναι γνωστό ότι τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις δίδονται για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί η ίδια η αναπηρία και δεν αποτελούν εισόδημα, κάτι που αποδεικνύεται καθώς δε λαμβάνονται υπόψη στα εισοδηματικά όρια σε μια σειρά παροχών, μια προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα θα λειτουργούσε σαν δελτίο αγοράς συγκεκριμένων αγαθών, κάτι που είναι απαράδεκτο και το αναπηρικό κίνημα δεν πρόκειται να το δεχθεί ΠΟΤΕ. Κάθε πολίτης με αναπηρία και χρόνια πάθηση γνωρίζει τις ανάγκες του και είναι απόλυτα ικανός να διαχειριστεί το, πενιχρό άλλωστε, επίδομα που του παρέχει το κράτος.
Επιπλέον είναι μεγάλη η μερίδα των ατόμων με αναπηρία που δεν είναι εκπαιδευμένοι σε θέματα ψηφιακής τεχνολογίας.
Η ΕΣΑμεΑ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ένα τέτοιο μέτρο, που καταστρατηγεί τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Άλλωστε, έχει διαπιστωθεί ότι τα επιδόματα αναπηρίας δεν μπορούν καν να συνδεθούν με την Κάρτα Αναπηρίας. Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση και διάλογο με την κυβέρνηση”.