Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος

Χθες το βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου νοσηλευόταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος.

Ο Παναγής Χρήστου Κουμάντος είχε γεννηθεί στην Καλαμάτα το 1935 και διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας τις περιόδους 1991-1994 και 1999-2002.

Ο Παναγής Κουμάντος είχε πάθος με την ιστορία και είχε εκδώσει δύο ιστορικά δοκίμια με τίτλο: “Η συνδικαλιστική οργάνωση ‘Aλληλεγγύη'” και “Το Μακεδονικό Ζήτημα” καθώς και τα βιβλία: “Βόρειος Ήπειρος. Στο μονόδρομο της Αυτονομίας”, “Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας [1900 -1960]”, “Η Δημοκρατία του Πόντου”. “Βιογραφικές δημοτικές αναμνήσεις”. “Διάλογοι με τον Αχμέτ”. “Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ”. “Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου”.

Ήταν μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.


Είχε βραβευθεί για τη συνολική του προσφορά με τις παρακάτω διακρίσεις:
Από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, ως εθελοντής αιμοδότης και δωρητής οργάνων σώματος (ο πρώτος ίσως σε όλη τη χώρα).
Από την Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, για τη συντήρηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, για τις προσπάθειες του με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
Από τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με τα βραβεία: “Πολυδούρη 2002” και “Παναθήναια 2004”.
Από το Βασιλικό Κολέγιο Κόλτσεστερ Λονδίνου, για τις προσπάθειές του στον τομέα ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας.
Από τον Δήμο Γρανάδας, για την προσπάθεια του να αναγνωριστεί η Ελληνική γλώσσα ως κύρια γλώσσα των Μεσογειακών λαών.
Από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον Έπαινο “δια την φιλόπονον και φιλόμουσον διατριβήν αυτού περί των Μεσσηνίων Ιστορίαν”.