Στο διάβα της ελληνικής ιστορίας όλες εκείνες τις φορές που οι κοινωνίες διχάστηκαν και το αίσθημα της εθνικής ομοψυχίας χαρακτηρίστηκε ως ακατάλληλο των περιστάσεων, το τίμημα ήταν ασήκωτο. Το καινούργιο βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου «Η δίκη των ‘έξι’», από τις εκδόσεις Πατάκη, εμβαθύνει στον εθνικό διχασμό.
Παρότι ιχνηλατούνται γεγονότα εκατοντάδων χρόνων νωρίτερα, οι εικόνες και τα γεγονότα που αναδύονται μέσα τις σελίδες του βιβλίου του Θ. Διαμαντόπουλου είναι επίκαιρα, καθώς σε περιόδους κρίσης τα ανθρώπινα «ένστικτα» παραμένουν αμετάβλητα.
Το ιστορικό και βαθιά πολιτικό βιβλίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, από μια σειρά εκλεκτών ομιλητών, ενώ η εκδήλωση αποτέλεσε την ιδανική αφορμή για να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τις συγκρούσεις και τις σκοτεινές περιόδους της χώρας, καθώς και τον αντίκτυπό τους στο σήμερα.
Μιλώντας για το βιβλίο, τόσο ο Μεσσήνιος ιστορικός και δικηγόρος, Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, όσο και η πρώην υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκαν ξεχωριστά στο κεντρικό θέμα του διχασμού ανάμεσα σε ανθρώπους που αποτελούν τον ίδιο λαό.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ελληνικής ιστορίας, κοινή διαπίστωση και των δύο στάθηκε ότι δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι η εθνική μας ενότητα αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση της χώρας, καθώς μόνο έτσι μπορεί υπάρξει ένα ευοίωνο μέλλον.
Από πλευράς του, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, σκιαγράφησε τα περιστατικά που αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, πως παρότι τα γραφόμενα του κ. Διαμαντόπουλου με σύγχρονο τρόπο μάς γυρνούν σε μια πολύπαθη σελίδα του παρελθόντος, εντούτοις οφείλουμε να ρίχνουμε φως και στη «θετική» έκβαση των γεγονότων της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή ήταν ότι έφερε στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπων, οι οποίοι ενσωματώθηκαν γρήγορα με τον υπόλοιπο εγχώριο πληθυσμό, δηλώνοντας με κάθε αφορμή την υποστήριξή τους στο ελληνικό κράτος.
Κλείνοντας, ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, σημείωσε πως παρότι δεν είναι ειδήμων για να μιλήσει για ένα τέτοιου είδους ιστορικό ζήτημα, εντούτοις ανέφερε ότι κάτι που έχει αποκομίσει από τη συνολική του πορεία στην αυτοδιοίκηση, καθώς και ευρύτερα, είναι ότι «η καλύτερη στιγμή της ενότητας είναι όταν όλοι συγκλίνουν για το κοινό καλό», κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται διαχρονικά στα μεγάλα και στα μικρά ζητήματα του τόπου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό στο συγγραφέα και το κοινό.
Επίσης, την πλαισίωσαν με την παρουσία τους αυτοδιοικητικοί της περιοχής και μεγάλη μερίδα ανθρώπων της πόλης.
Της Χριστίνας Μανδρώνη