Φοβούνται κι άλλες αυξήσεις οι πρατηριούχοι
Ούτε οι ίδιοι οι πρατηριούχοι μπορούν να δώσουν εξήγηση γιατί ενώ η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου κινείται αυτή την περίοδο στα 117 δολάρια, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να είναι στα ύψη και πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα ανεβούν κι άλλο.
Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μεσσηνίας «Ο Αριστόδημος», Γεώργιος Καπερώνης, οι τιμές αυτές βγαίνουν από τα διυλιστήρια, με τον κόσμο να προβληματίζεται πλέον ακόμα και για μικρές άσκοπες διαδρομές.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι ανακοινώσεις πως επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο πρατήρια για αισχροκέρδεια δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά, όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή.
Αυξήσεις χωρίς λόγο
Η μέση τιμή στη Μεσσηνία για την αμόλυβδη βενζίνη χθες ήταν 2.28- 2.29 ευρώ το λίτρο και 1,80 ευρώ το πετρέλαιο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πρόβλεψη, αλλά πιστεύουμε ότι ακόμα θα συνεχίσουν να είναι ανοδικές οι τιμές. Αυτό δείχνει η κατάσταση χωρίς να είναι σίγουρο. Το βαρέλι παραμένει στα 117 δολάρια. Βέβαια, αυτό δε δικαιολογεί την άνοδο που βλέπουμε. Αυτές, όμως, οι τιμές βγαίνουν από τα διυλιστήρια και δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε. Για εμάς δε θα έπρεπε να ανεβαίνουν οι τιμές και δεν μπορώ να βρω ένα λόγο που γίνεται αυτό», τόνισε ο κ. Καπερώνης.
Ο κόσμος, όπως είναι λογικό, έχει συγκρατηθεί όσον αφορά στις μετακινήσεις του και οι καταναλώσεις είναι μειωμένες, ειδικά για την αμόλυβδη βενζίνη.
«Πετρέλαιο αναγκαστικά οι επαγγελματίες και οι αγρότες βάζουν, γιατί πρέπει να δουλέψουν. Υπάρχει όμως έντονη δυσαρέσκεια, γιατί και σε αυτούς μειώνεται το κέρδος τους και μετά πρέπει να αυξήσουν τα δικά τους προϊόντα ή υπηρεσίες. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του και βάζουν 5-10 ευρώ για να πάνε σε συγκεκριμένη διαδρομή και να γυρίσουν σπίτι», πρόσθεσε ο κ. Καπερώνης.
Πρόστιμα για αισχροκέρδεια
Ακολούθως, ο κ. Καπερώνης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις για την επιβολή προστίμων σε πρατήρια:
«Εμείς θεωρούμε άδικα τα πρόστιμα αυτά. Είναι άδικο το μέτρο σύγκρισης που έχει ψηφίσει το υπουργείο. Ο νόμος δεν είναι δίκαιος. Βάσει του νόμου υπήρχε παράβαση στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Πωλούσαν παραπάνω από την τιμή πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν είναι κερδοσκοπία. Όλοι πουλάμε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε για να καλυφθούν τα έξοδα, που είναι αυξημένα λόγω ενέργειας και ανατιμήσεων.
Έχει δημιουργηθεί μια εντύπωση στον κόσμο ότι τα πρατήρια κερδοσκοπούν. Δεν είναι έτσι. Ο ανταγωνισμός των τιμών στα πρατήρια λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, κι αυτό, όποια υπηρεσία έρθει από κοντά, θα το καταλάβει αμέσως. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις αυξήσεις και την υψηλή τιμή και με την επιβολή του πλαφόν πολλά πρατήρια δουλεύουν ακόμα και με ζημιά», κατέληξε ο κ. Καπερώνης.
Της Βίκυς Βετουλάκη