«Να αναλάβουν πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Οιχαλίας»
«Προτείνουμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Οιχαλίας για την αποτροπή άδειας λειτουργίας των Υ/Η σταθμών στη Νέδα λόγω επιπτώσεων στο ποτάμι», τονίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινή Μεσσηνίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ» με έγγραφό της προς το Δήμο Οιχαλίας.
Στο έγγραφο με θέμα «Άδειες παραγωγής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ποτάμι της Νέδας και ενέργειες για την αποτροπή άδειας λειτουργίας τους λόγω επιπτώσεων στο ποτάμι», που υπογράφουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Καράμπελας και ο γραμματέας της, Ευθύμιος Τζώρτζης, αναγράφεται: «Στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εμφανίζονται 6 σημεία στα οποία έχουν δοθεί άδειες παραγωγής μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες στο ποτάμι της Νέδας και κάποια ακόμα σημεία που είναι σε εξέταση οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων ιδιωτών. Για τις παραπάνω άδειες δεν υπήρχε ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, Τοπικών Κοινοτήτων και των Συλλόγων, ώστε να υποβληθούν έγκαιρα ενστάσεις κατά της χορήγησής τους.
Σε μικρούς ποταμούς, ακόμα και μια μικρή μείωση ή διάσπαση ροής φυσικών οικολογικών συνθηκών, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ποταμό. Όμως, το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας πρέπει να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία. Το ποτάμι της Νέδας είναι σήμερα γνωστό σε όλη τη χώρα, το επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες και έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, ειδικά όταν γίνει το μονοπάτι που θα φιλοξενεί επισκέπτες όλο το χρόνο.
Η Ομοσπονδία μας, οι Σύλλογοι και σύσσωμη η τοπική κοινωνία αγωνίζονται για την προβολή και την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Η ορισμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση -γνωστή και ως Platform on Sustainable Finance- σε πρόσφατη έκθεσή της συστήνει να αποφεύγεται η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών.
Διευκρινίζουμε ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως με συγκεκριμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν μπορεί ο κάθε ιδιώτης να βάζει ανεμογεννήτριες στο Λύκαιο που είναι το ιερό βουνό των Αρκάδων, υπήρχε ιερό του Δία και γίνονταν οι αγώνες των Λυκαίων πολύ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε να γίνουν Υ/Η σταθμοί στο ποτάμι της Νέδας που το τοπίο του είναι μοναδικό στον κόσμο.
Προτείνουμε να αναλάβουν πρωτοβουλίες η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Οιχαλίας για την αποτροπή άδειας λειτουργίας των Υ/Η σταθμών στη Νέδα λόγω επιπτώσεων στο ποτάμι.
Προτείνουμε:
Α) Ο Δήμος Οιχαλίας να ορίσει υπάλληλο που θα παρακολουθεί σε εβδομαδιαία τις αναρτήσεις στη ΡΑΕ για άδειες παραγωγής Υ/Η σταθμών και Ανεμογεννητριών, ώστε η τοπική κοινωνία να έχει την πληροφορία
Β) Να υπάρξει προετοιμασία ώστε στη διαβούλευση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων να υπάρξουν από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για τις επιπτώσεις στο ποτάμι των Υ/Η σταθμών
Γ) Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την κήρυξη του ποταμού ως προστατευόμενης περιοχής
Δ) Ο Δήμος Οιχαλίας να αναθέσει σε ειδικό την κατάρτιση φακέλων για την κήρυξη ως μνημείων το ταχύτερο δυνατόν των 5 πέτρινων γεφυριών που βρίσκονται στην περιφέρεια του Δήμου και των δύο εκκλησιών που βρίσκονται στις όχθες της Νέδας από την εποχή της Τουρκοκρατίας (Παναγίτσα Κακαλετρίου και Αγιανάσταση Πέτρας)
Ε) Τα φαράγγια της να κηρυχθούν άμεσα ως “Προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί”, σύμφωνα την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του Νόμου 1650/1986, όπως ισχύει σήμερα σε συνδυασμό με την παράγραφο 7 του άρθρου 21 του ίδιου Νόμου όπου αναφέρεται ότι: “7. Οι χαρακτηρισμοί των καταφυγίων άγριας ζωής και των προστατευομένων τοπίων και φυσικών σχηματισμών, όταν αυτές δεν εμπίπτουν σε περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητας και εθνικά πάρκα, γίνεται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από γνώμη της οικείας Περιφέρειας».