Έβαλαν στην άκρη τις όποιες διαφορές και συμφώνησαν για το ζήτημα
Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, έπειτα από αναβολή μιας εβδομάδας, η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, καθώς και όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα.
Φέρνοντας το θέμα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στο Σώμα, η ανεξάρτητη περιφερειακή σύμβουλος, Μαργαρίτα Σπυριδάκου, σημείωσε ότι αφορμή για την εισήγηση στάθηκαν όσα έχουν ακολουθήσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Όπως ανέφερε η ίδια λίγο αργότερα, κομβικό σημείο του ζητήματος που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι πως, παρότι η απόφαση απαγορεύει πλέον σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου εκτός της Μεσσηνίας να χρησιμοποιούν την εν λόγω ονομασία, εντούτοις χώρες του εξωτερικού, όπως είναι η Τουρκία, μπορούν να κάνουν ελεύθερη χρήση του ονόματος ανεμπόδιστα.
Λαμβάνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Στάθης Αναστασόπουλος, και απαντώντας σε ερώτηση της κας Σπυριδάκου σχετικά με το ποιοι ακριβώς ήταν οι χειρισμοί της Περιφερειακής Αρχής για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπογράμμισε πως ακολουθήθηκε τακτική ήπιων τόνων, και ιδίως με το Νομό Λακωνίας, προκειμένου να υπάρξει ένα γόνιμο κοινό αποτέλεσμα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το ζήτημα μπορεί να έχει πολύ θετική εξέλιξη, εάν η Ένωση Μεσσηνίας θελήσει να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να σταλεί κοινός φάκελος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα ζητά την επέκταση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας σε όμορους νομούς. Όπως ανέφερε κλείνοντας, υπό αυτή τη συνθήκη θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί σε ένα ισχυρό brand, δίνοντας προστιθέμενη αξία και στο προϊόν.
Δίνοντας το «παρών» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, τόνισε ότι υπάρχουν τεχνικά εφικτές λύσεις για να λυθεί το ζήτημα του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αρκεί να υπάρχει τέτοιου είδους βούληση και όχι μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες.
Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ακολούθησαν παρόμοια στάση, ζητώντας ο καθένας να υπάρξει συνεργασία, έτσι ώστε να επεκταθεί η χρήση της ονομασίας του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στους όμορους νομούς που παράγουν τη συγκεκριμένη ποικιλία, ενώ καταλυτικής σημασίας είναι και η αυστηροποίηση των ελέγχων, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παράνομες ελληνοποιήσεις των προϊόντων.
Σε μικρή κλίμακα παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων, όπως ήταν αυτή του κ. Τατούλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα ήταν χρήσιμο για την επίλυση του ζητήματος να βρεθεί ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων με τους άμεσα εμπλεκόμενους περιφερειακούς συμβούλους, κι αυτό να συμβεί πριν ακόμα εκδοθεί η τελεσίδικη υπουργική απόφαση για την επέκταση ή μη του δικαιώματος χρήσης της ονομασίας ΠΟΠ.
Της Χριστίνας Μανδρώνη