Την ανάδειξη των μονοπατιών του Ριντόμου, αλλά και του παλιού εγκαταλειμμένου οικισμού του φαραγγιού με τα πέτρινα κτίσματα, έχει βάλει ως στόχο ο Δήμος Δυτικής Μάνης και ήδη προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για τα μονοπάτια.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, η αξιοποίηση του Ριντόμου θα δώσει προοπτικές για να μεταμορφωθεί η περιοχή σε πόλο έλξης επισκεπτών και περιπατητών.
Μονοπάτια
Πρώτος στόχος του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι η σήμανση, συντήρηση και ανάδειξη των περιηγητικών διαδρομών στο Ρίντομο. Το διάγραμμα ύλης ανατέθηκε στην Κοιν.Σ.Επ. «Μονοπάτια της Ελλάδας», με διακριτικό τίτλο «Paths of Greece» και υλοποιήθηκε έπειτα από έρευνα πεδίου για την καταγραφή των απαραίτητων εργασιών και τεχνικών έργων.
Οι υφιστάμενες διαδρομές διέρχονται τρεις θεσμοθετημένες προστατευόμενες περιοχές που υπάγονται στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών σύμφωνα με το Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60/Α/31-03-2011), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα:
-την Ειδική Ζώνη Διατήρησής (ΕΖΔ) με κωδικό GR2550006 και ονομασία «Όρος Ταΰγετος Σπήλαιο Τραχήλας- Σπήλαιο Βατσινίδη»
-τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) με κωδικό GR2550009 και ονομασία «Όρος Ταΰγετος Λαγκάδα Τρύπης»
-το Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με κωδικό AT1011018 και ονομασία «Φαράγγι Κοσκάρακας».
Για «απαιτητικούς» περιπατητές
Οι διαδρομές που θα αναδειχθούν είναι οι:
-Διαδρομή R1 – Φαράγγι Ριντόμου (Πηγαδιώτικο Γεφύρι – Γέφυρα Κοσκάρακας): Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να γίνει είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με άλλες διαδρομές. Έχει ως αφετηρία το Πηγαδιώτικο Γεφύρι και διασχίζει κατά μήκος το φαράγγι του Ριντόμου για να καταλήξει στη γέφυρα της Κοσκάρακας. Η διαδρομή προτείνεται να γίνει συνδυαστικά με το εθνικό μονοπάτι Ο32, το οποίο διέρχεται τον οικισμό των Πηγαδίων και τον οικισμό του Ριντόμου. Πρόκειται για μια πολύ απαιτητική διαδρομή με αρκετές τεχνικές δυσκολίες. Τους χειμερινούς μήνες προτείνεται να αποφεύγεται η διάσχιση του φαραγγιού.
-Διαδρομή R2 – Βόρειο – Πηγαδίωτικο Γεφύρι – Βόρειο:
Η κυκλική αυτή διαδρομή έχει ως αφετηρία τον οικισμό του Βορείου, διέρχεται χωματόδρομο με εντυπωσιακή θέα και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος για να προσεγγίσει το Πηγαδιώτικο Γεφύρι. Από εκεί ακολουθεί τμήμα της διαδρομής R1, μέσα στο φαράγγι του Ριντόμου μέχρι το παλιό μονοπάτι που οδηγεί ξανά στον οικισμό του Βορείου. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή με τεχνικές δυσκολίες λόγω της διάσχισης του φαραγγιού. Δίνεται η δυνατότητα μέσω ενδιάμεσης πορείας να γίνει και τμηματικά.
-Τμήμα εθνικού μονοπατιού Ο32: Το εθνικό μονοπάτι Ο32 συνδέει τη Βυτίνα με την Καρδαμύλη, περνώντας από το χωριό Ζυγοβίτσι, τη Δημητσάνα, το φαράγγι του Λούσιου, την Καρύταινα, τα χωριά Λεοντάρι, Γεωργίτσι, τη Λαγκάδα στον Ταΰγετο, διασχίζει τον Ταΰγετο (καταφύγιο – χαράδρα Βυρού) και καταλήγει στην παραλία της Καρδαμύλης. Πρόκειται για μια απαιτητική διαδρομή λόγω του μήκους της και των υψομετρικών διαφορών.
Το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της επικαιροποίησης, βάσει των παρατηρήσεων που υποδείχθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πεζοπορικών – Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (ΣΕΠΟΔ) Ν. Μεσσηνίας την οποία ο Δήμος ευχαριστεί για τη συνεργασία και στήριξη, όπως και τη Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Μεσσηνίας.
Αποκατάσταση οικισμού
Μιλώντας στο «Θ» ο δήμαρχος Δ. Γιανημάρας είπε ότι η μελέτη για την ανάδειξη του Ριντόμου είναι εξειδικευμένη και εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες, καθώς όλα πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν σημεία ενδιαφέροντος (στέκια), όπου θα μπορεί να καθίσει ο επισκέπτης να ξεκουραστεί, να ασκηθεί, να φωτογραφήσει το τοπίο κ.ά.
Θα γίνει συντήρηση των μονοπατιών, ενώ θα τοποθετηθούν και ενημερωτικές πινακίδες. Παράλληλα, θα γίνει μια ευρεία προβολή της περιοχής για να ενημερωθούν άνθρωποι που ασχολούνται με τις περιπατητικές διαδρομές.
«Το φαράγγι με τη μεγαλοπρέπεια που έχει, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Σκέφτομαι, επίσης, να προχωρήσουμε και στην αξιοποίηση του οικισμού του Ριντόμου. Ενός οικισμού που έχει εγκαταλειφτεί, αλλά είναι παραδοσιακός με ξεχωριστά σπίτια και σε μεγάλο υψόμετρο. Εκεί είναι και η δεύτερη σε ύψος κορυφή του Ταϋγέτου με ύψος 2.200 μ. όπου βρίσκονται και οι πηγές. Νομίζω ότι αν αξιοποιηθεί θα είναι ένας πολύς μεγάλος πόλος έλξης», κατέληξε ο κ. Γιαννημάρας, σημειώνοντας ότι κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε ενημέρωση της Περιφέρειας και άλλων φορέων, προκειμένου να δρομολογηθεί η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Της Βίκυς Βέτουλάκη