Σε δεύτερη μοίρα αντιπλημμυρικά και ανάπλαση Παμίσου
Με σημαντικότερο θέμα, όπως αναγραφόταν στην πρόσκληση, «Ενημέρωση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου “Μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας του ποταμού Παμίσου από το Φράγμα Άριος – Μεσσήνη – Εκβολές στη θάλασσα και Μελέτες περιβαλλοντικής αξιοποίησης εκβολών και παρόχθιας ζώνης μέχρι την είσοδο της Μεσσήνης, καθώς και της εκβολής στο Κουλντούκι Μπούκας Μεσσήνης», συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης την Τετάρτη.
Μπορεί, λοιπόν, το θέμα να χαρακτηρίζεται ως άκρως σοβαρό, αφού αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Μεσσήνης, ωστόσο αποτέλεσε αιτία διαξιφισμών ανάμεσα στους Γιώργο Αθανασόπουλο και Γιώργο Τσώνη.
Ειδικότερα, στην αίθουσα έδωσαν το «παρών» και άνθρωποι της μελετητικής εταιρείας. Κι αφού παρουσίασαν την εργασία τους, δέχθηκαν επισημάνσεις, ερωτήσεις, αλλά και προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στην προμελέτη πριν αυτή περάσει στο επόμενο στάδιο.
Να σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, η προμελέτη προβλέπει συρματοκιβώτια στις όχθες του Παμίσου, καθώς και εκβάθυνση του ποταμού, αφού βασικό μέλημα είναι το νερό να καταλήγει στη θάλασσα χωρίς να σημειώνονται πλημμυρικά φαινόμενα.
Επίσης, προβλέπονται έργα ανάπλασης παράλληλα με το ποτάμι, όπως ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, πεζογέφυρα, γήπεδα μπάσκετ, παιδική χαρά, ποδηλατόδρομος κ.λπ.
Μάλιστα, οι άνθρωποι της μελετητικής εταιρείας ξεκαθάρισαν ότι η υπάρχουσα γέφυρα του Παμίσου στην Ε.Ο. χρειάζεται αντικατάσταση, καθώς υπάρχει ζήτημα με τα υδραυλικά της.
Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση, το λόγο πήρε πρώτος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Τσερπές, ο οποίος ρώτησε αν τα 250 στερέματα που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται ως ΧΑΔΑ έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στη μελέτη. Επίσης, αν οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν την άρδευση της περιοχής.
Οι απαντήσεις για το πρώτο ήταν ότι όταν ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των απορριμμάτων, η ανάπλαση θα είναι ονειρεμένη, ενώ για το ζήτημα της άρδευσης, διαβεβαίωσαν ότι δε θα υπάρξει αλλαγή στο ισοζύγιο του νερού.
Με
τη σειρά του ο Γιάννης Λάσκαρης ζήτησε να μάθει αν θα υπάρξει όχληση του
υγροβιότοπου της περιοχής, καθώς και αν η μελέτη περιλαμβάνει σύνδεση του
ποδηλατοδρόμου που θα δημιουργηθεί με την πόλη της Μεσσήνης.
Οι απαντήσεις που έλαβε είναι ότι οι κατασκευές είναι εύκολες και με ελάχιστο
περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ για το δεύτερο ότι δεν είναι θέμα της μελέτης η
συγκεκριμένη διασύνδεση.
Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Τσώνης ξεκίνησε ήρεμος και χαρούμενος, αφού είδε ξανά τους ανθρώπους της μελετητικής εταιρείας με τους οποίους είχε συνεργαστεί την περίοδο που ήταν δήμαρχος, αλλά όσο περνούσε η ώρα η ένταση της φωνής του δυνάμωνε. Κορυφώθηκε δε, στο ζήτημα κατασκευής ενός θεάτρου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «από θέατρο που είχε σχεδιαστεί αρχικά γίνεται πλέον παράγκα του Καραγκιόζη».
Σύμφωνα με τον κ. Τσώνη, τη συγκεκριμένη ανάπλαση είχε οραματιστεί πριν καν γίνει δήμαρχος Μεσσήνης, χαρακτηρίζοντάς την «έργο 100ετίας», για να επισημάνει πως όταν την είχε ανακοινώσει, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας τον χλεύαζαν και γελούσαν μαζί του. Εξέφρασε δε την ελπίδα κάποιοι να του ζητήσουν συγγνώμη για την τότε συμπεριφορά τους.
Σχετικά με τη μελέτη ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε ότι ελάχιστοι Δήμοι κατάφεραν τη χρηματοδότηση μιας τέτοιας μελέτης, αν και κατά τον ίδιο καθυστέρησε να παραδοθεί.
Ξεκινώντας τις διαφωνίες ανέφερε ότι είχε σχεδιαστεί, μεταξύ άλλων, ένα θέατρο 2.000 θέσεων, που πλέον δεν υπάρχει, εξ ου και ζήτησε εξηγήσεις.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος Μεσσήνης, χαρακτηρίζοντας τον τέως δήμαρχο ανακόλουθο, αφού οι ημερομηνίες των υπογραφών της σύμβασης της μελέτης δε συμπίπτουν με αυτές που ανέφερε ο κ. Τσώνης, ο οποίος υποστήριξε ότι το έργο είναι δικό του.
Πρόσθεσε δε ότι θα χρειαστούν, μεταξύ άλλων, τροποποιήσεις στο Κουλντούκι, ενώ απευθυνόμενος ξανά στον Γιώργο Τσώνη, του είπε ότι για λάθη που υπάρχουν στη μελέτη μοναδικός υπεύθυνος είναι αυτός. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η μελέτη εκπονήθηκε με την αρχική σύμβαση που μόνο ο τέως δήμαρχος γνώριζε.
Κλείνοντας έκανε γνωστό στο Σώμα ότι όταν η μελέτη ολοκληρωθεί και πάρει την τελική έγκριση, η Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει την τμηματική υλοποίησή της, αφού είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί συνολικά σε μια φάση, διότι το κόστος των παρεμβάσεων αγγίζει τα 40 με 45 εκατομμύρια, ενώ θα προηγηθούν τα αντιπλημμυρικά έργα.
Το θέατρο που έγινε θεατράκι…
Ακολούθησαν παρατηρήσεις και ερωτήσεις άλλων δημοτικών συμβούλων, όπως και παραγόντων του Δήμου, με τον Γιώργο Τσώνη να δυναμιτίζει το κλίμα και να ζητά εξηγήσεις για το θέμα του θεάτρου. Συγκεκριμένα,
ρώτησε το δήμαρχο Μεσσήνης αν ο ίδιος ζήτησε την κατάργηση από τη μελέτη θεάτρου 2.000 θέσεων. Επίσης, αν έγινε παρέμβαση από τον ίδιο στο αρμόδιο υπουργείο, με ποιους πήγε εκεί, καθώς και γιατί δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατήγγειλε, μάλιστα, τη Δημοτική Αρχή για σκοτεινά παιχνίδια και πρόσθεσε ότι ο Δήμος ξεπουλιέται. Ειδικότερα, είπε ότι οι Ρομά φεύγουν από την Αγία Τριάδα και μεταφέρονται στη Μεσσήνη, τα σκουπίδια επίσης φθάνουν στη Μεσσήνη, καθώς και τα σκυλιά.
Απαντώντας
ο Γιώργος Αθανασόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο Γιώργος Τσώνης άρχισε τη σπέκουλα,
ενώ για την επίσκεψή του στο υπουργείο, είπε ότι πήγε προκειμένου να
επιταχυνθούν οι μελέτες. Ξεκαθάρισε, δε, ότι αν ήθελε να αφαιρεθεί κάτι από τη
μελέτη, θα το είχε κάνει.
Κλείνοντας εκτίμησε ότι ο Γιώργος Τσώνης τού επιτίθεται επειδή δεν κατάφερε να
εντάξει τα συγκεκριμένα έργα.
Κάπου εκεί ο τέως δήμαρχος απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή μιλά για έργα που του ανήκουν και θέλει να τα οικειοποιηθεί.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Τσερπές, ζητώντας από το δήμαρχο να απαντήσει στις καταγγελίες για την επίσκεψη στο υπουργείο.
Κάπου εκεί η συζήτηση για το θέμα έδειξε να τελειώνει, ενώ ο δήμαρχος Μεσσήνης πέρασε στο επόμενο και θέλησε να μιλήσει για ζητήματα της επικαιρότητας.
Ξεκίνησε ζητώντας από το Σώμα να συμφωνήσει να εκδοθεί ψήφισμα που θα αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας, με το οποίο θα ζητά φοιτητές που σπούδαζαν στην Ουκρανία και πλέον έχουν διακόψει λόγω του πολέμου να απορροφηθούν σε ελληνικά πανεπιστήμια.
Σχετικά με το φλέγον ζήτημα των 4 Seatrac που ήταν να τοποθετηθούν σε παραλίες του Δήμου, έκανε γνωστό στο Σώμα ότι αυτό δε θα συμβεί άμεσα, αφού οι δύο εταιρείες που τα τοποθετούν έχουν κόντρα και εκείνη που δεν κέρδισε το διαγωνισμό, έχει κάνει ένσταση, εκτιμώντας ότι θα εκδικαστεί σε περισσότερο από ένα μήνα. Πρόσθεσε δε ότι μερική λύση βρέθηκε από την Temes και προσωπικά τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, τον οποίον ο δήμαρχος Μεσσήνης επισκέφθηκε και του ζήτησε να χρηματοδοτήσει ένα Seatrac, κάτι που ο κ. Κωνσταντακόπουλος δέχθηκε και έτσι σήμερα στην παραλία της Μπούκας θα τοποθετηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός.
Σχετικά με το Βιολογικό του Πεταλιδίου, ανέφερε ότι την Τρίτη υπογράφηκε από τον Στέλιο Πέτσα η έγκριση του έργου, προϋπολογισμού άνω των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Στο σημείο εκείνο ευχαρίστησε τον υπουργό, καθώς και τον πρωθυπουργό.
Από πλευράς του, ο Γιώργος Τσώνης επανήλθε στο θέμα του θεάτρου και ζήτησε από το δήμαρχο Μεσσήνης να πει στο Σώμα με ποιον επισκέφθηκε το αρμόδιο υπουργείο, με τους τόνους πάλι να ανεβαίνουν και το δήμαρχο να απαντά στον Γιώργο Τσώνη ότι είναι λαϊκιστής, συκοφάντης και ότι πέφτει χαμηλά. Μάλιστα, κάλεσε τον τέως δήμαρχο να πει τα στοιχεία που ξέρει.
Ο Γιώργος Τσώνης απάντησε ότι η συνάντηση έγινε με το γενικό διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Αντώνη Κοτσώνη, αλλά δε θέλησε να αποκαλύψει από ποιον συνοδευόταν ο δήμαρχος Μεσσήνης. Όπως του είπε ακόμα, «στη συνάντηση ζητήσατε την κατάργηση του μεγάλου θεάτρου και πλέον αυτό που προβλέπεται είναι παράγκα του Καραγκιόζη», ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο Μεσσήνης ότι δεν έχει τίποτα να παρουσιάσει και ότι πάντα θα ασχολείται με έργα που του ανήκουν.
Η κόντρα έκλεισε με την απάντηση του δημάρχου ότι ο πόνος του Γιώργου Τσώνη είναι μεγάλος και αυτό συμβαίνει, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί τη χρηματοδότηση του Βιολογικού του Πεταλιδίου.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, με τα υπόλοιπα θέματα να συζητούνται σε μερικά μόλις λεπτά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση