Ευθύνες στο ξενοδοχείο για το θάνατο της 62χρονης απέδωσε το δικαστήριο

Ευθύνες στο ξενοδοχείο για το θάνατο της 62χρονης απέδωσε το δικαστήριο

Σε 2 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η νόμιμη εκπρόσωπός του

Την ενοχή της νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας για ανθρωποκτονία από αμέλεια και την αθώωση του τεχνικού ασφαλείας αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για το θάνατο της 62χρονης γυναίκας σε πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής μας, έπειτα από πτώση, το Σεπτέμβριο του 2017.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας του ξενοδοχείου το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή.

Η άτυχη γυναίκα είχε έρθει για διακοπές και εκείνο το βράδυ ετοιμαζόταν για έξοδο, όταν ο σύζυγός της πήγε να φέρει το αυτοκίνητο. Εκείνη κινήθηκε πάνω σε εξέδρα, η οποία οριοθετείται από το χώρο στάθμευσης των οχημάτων με συρμάτινο φράκτη αποτελούμενο από σιδεροπασσάλους και συρματόσχοινα και έπεσε από ύψος 3 μέτρων. Η άτυχη γυναίκα κατέληξε σε υπόγειο χώρο, που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο των αποθηκευτικών χώρων και των βοηθητικών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα.

Απολογίες

Η δίκη με τους δύο κατηγορουμένους είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο μήνα και χθες ολοκληρώθηκε.

Στην απολογία της η εκπρόσωπος του ξενοδοχείου εξέφρασε τη θλίψη της για το θάνατο της άτυχης γυναίκας και εξήγησε πώς ήταν το σημείο που συνέβη το ατύχημα.

Αρκετές φορές τόνισε ότι κάποιος δεν μπορούσε να βρεθεί τυχαία εκεί, αλλά μόνο με πρόθεση, καθώς επίσης και ότι κανείς δεν είχε υποδείξει στο ξενοδοχείο πως υπάρχει κίνδυνος σε εκείνο το σημείο και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε από την Έδρα, απάντησε πως για να βρεθεί κάποιος στο σημείο της πτώσης θα έπρεπε να κάνει ελιγμό από την κανονική του πορεία. Ούτε η ίδια, όπως είπε, αντιλήφθηκε πως το σημείο ήταν επικίνδυνο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Περνάμε συνεχώς από ελέγχους. Αν κάποιος από τους ελεγκτές μάς είχε πει ότι κάτι έπρεπε να γίνει εκεί και δεν το είχαμε κάνει, σήμερα δε θα μπορούσα ούτε ανάσα να πάρω».

Από την πλευρά του, ο κατηγορούμενος τεχνικός ασφαλείας του ξενοδοχείου, αφού επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, εξήγησε ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας του. Όπως είπε, στην ουσία είναι εξωτερικός συνεργάτης και απασχολείται 3,5 ώρες το μήνα (οι ώρες καθορίζονται από τον αριθμό των εργαζομένων), με το ρόλο του να είναι συμβουλευτικός και ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να τηρήσει όσα προβλέπονται.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο το ανέλαβε το 2014, το οποίο, όπως είπε, έχει πολλές αρχιτεκτονικές κατασκευές. Μέριμνά του είναι οι εργαζόμενοι και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός. Ποτέ, όπως είπε, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, ούτε η εργοδοσία αρνήθηκε να κάνει ό,τι της υποδείχθηκε.

Για το συγκεκριμένο σημείο της πτώσης, κατέθεσε πως δεν είχε λόγο κάποιος ένοικος να πάει εκεί, εκτός αν το ήθελε, ενώ το βράδυ του ατυχήματος επισκέφθηκε και ο ίδιος το ξενοδοχείο.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχασε η άτυχη γυναίκα τον προσανατολισμό της και υποστήριξε ότι το πιθανότερο είναι να πήγε εκεί με τη θέλησή της.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αισθάνεται άσχημα να δικάζεται για κάτι που δεν είχε αρμοδιότητα, αλλά και τη βεβαιότητά του πως αν η εργοδοσία είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο, θα είχε λάβει μέτρα. Τέλος, είπε ότι από το περιστατικό αυτό πανικοβλήθηκε και από τότε παραιτήθηκε από όλα τα ξενοδοχεία που ήταν τεχνικός σύμβουλος.

Πρόταση Εισαγγελέα

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του τεχνικού ασφαλείας, καθώς δεν είχε αρμοδιότητα γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά την καταδίκη της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας του ξενοδοχείου για το θάνατο της γυναίκας από αμέλεια.

Όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση της πρότασής της, δεν επιδείχθηκε η δέουσα επιμέλεια για να αποτραπεί το τραγικό ατύχημα και το ξενοδοχείο θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει για τη λήψη μέτρων, όπως επαρκή φωτισμό, απαγορευτική πινακίδα για πρόσβαση του σημείου από κόσμο, στηθαίο στην απόληξη της εξέδρας και να μην υπήρχε το άνοιγμα που έπεσε η γυναίκα.

Τόνισε δε, ότι ο ισχυρισμός ότι η γυναίκα πήγε να δει κάτι και γι’ αυτό έπεσε, δεν αποδείχτηκε από κανένα στοιχείο, ενώ αποδέχθηκε ότι σε συνθήκες απόλυτου σκότους η γυναίκα περπατώντας βρέθηκε στο κενό.

Δέχτηκε, ωστόσο, τον ισχυρισμό του τεχνικού ασφαλείας ότι δεν είχε ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα και ζήτησε την απαλλαγή του.

Της Βίκυς Βετουλάκη