Γεμάτα τα καταλύματα από ξένους, άδεια από Έλληνες
Πληρότητες τουριστικών καταλυμάτων δύο ταχυτήτων παρατηρούνται φέτος στη Μεσσηνία. Από τη μια, τουριστικά καταλύματα που δουλεύουν με πρακτορεία και στη συντριπτική πλειοψηφία με ξένους τουρίστες, τα οποία παρουσιάζουν υπερπληρότητα μέχρι και το Σεπτέμβριο και, από την άλλη, καταλύματα που περιμένουν τον εγχώριο τουρισμό και μετρούν – ακόμα και τώρα –μέρες της εβδομάδας με μηδενική πληρότητα.
Την περίεργη αυτή κατάσταση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν καταλύματα στην περιφέρεια της Μεσσηνίας που λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων, της δυστοκίας εύρεσης προσωπικού και της περιορισμένης εγχώριας αγοράς ετοιμάζονται να ανοίξουν τώρα.
Δύο ταχύτητες
Η συζήτηση με τους ιδιοκτήτες διαφορετικών καταλυμάτων στη Μεσσηνία ανέδειξε ένα ζήτημα που δεν είναι εύκολα ορατό. Το συμπέρασμα ήταν ότι ακόμα και μεγάλες μονάδες που δουλεύουν με ξένους τουρίστες εύχονταν φέτος να είχαν διπλάσια δυναμικότητα λόγω της ζήτησης, ενώ άλλες που δεν έχουν κλείσει συμφωνίες με πρακτορεία ή ομάδες ξένων τουριστών, βλέπουν τα δωμάτιά τους να μένουν άδεια, γιατί το μεγάλο κύμα των Ελλήνων παραθεριστών θα κινηθεί μετά τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Καραλή, ο τουρισμός πάει καλά φέτος, αλλά η ευφορία που εμφανίζεται από κάποιους παράγοντες δε διατρέχει οριζόντια όλη την Ελλάδα. «Οι κλασικοί τουριστικοί προορισμοί δεν έχουν καμία σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Μεσσηνία. Ρόδος, Κρήτη, Χαλκιδική, νησιά έχουν εκ των προτέρων κάποια συμβόλαια τα οποία εκτελούνται από τουριστικούς πράκτορες και ξέρουν πού θα πατήσουν και τι πληρότητες θα έχουν. Δε νοιάζονται για τα υπόλοιπα. Εμείς στη Μεσσηνία δουλεύουμε 80% με τον εγχώριο τουρισμό και 20% από το εξωτερικό. Γι’ αυτό φωνάζω συνέχεια για το αεροδρόμιο και τους δρόμους. Πανελλαδικά, τα έσοδα προέρχονται 92% από τον εισερχόμενο τουρισμό και 8% από τον εγχώριο. Τώρα που υπάρχει και η οικονομική δυσπραγία, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται», πρόσθεσε.
Το φράγμα των 45 ημερών
Προσπάθεια όλων, όπως είπε ο κ. Καραλής, είναι να καταφέρουμε στη Μεσσηνία να σπάσουμε το φράγμα των 45 ημερών: «Από τις 15 αυτού του μήνα και μέχρι τις 15 Αυγούστου θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα “κύματα” επισκεπτών, όσα υπάρχουν. Αυτός είναι τουρισμός στη Μεσσηνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Σε ό,τι αφορά τους ξένους επισκέπτες, σημείωσε ότι όλα τα παραλιακά τουριστικά συγκροτήματα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου γνωρίζουν μια πρωτοφανή πληρότητα. Πλέον Ισπανία και Ιταλία δεν μπορούν να δεχτούν άλλους και από αυτό κερδίζει και η Ελλάδα.
Καταλήγοντας, πάντως, ο κ. Καραλής, εκτίμησε ότι η χρονιά δε θα είναι άσχημη, αλλά σίγουρα δε θα φτάσει τα ποσοστά του 2019.
Της Βίκυς Βετουλάκη