Βλέπουν επιμήκυνση της περιόδου από τους ξένους μέχρι και το Νοέμβριο
Αρκετά χαμηλότερη της αναμενόμενης και προσδοκώμενης είναι η κίνηση στα τουριστικά γραφεία της Καλαμάτας, με τους ξένους να κινούνται σε όχι και τόσο ικανοποιητικά επίπεδα και τους Έλληνες να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα τις διακοπές τους. Άλλωστε, έρευνα των τελευταίων ημερών έδειξε ότι τουλάχιστον 6 στους 10 Έλληνες φέτος δε θα κάνουν διακοπές.
Τα μόνα αισιόδοξα μηνύματα από τους τρεις τουριστικούς πράκτορες της Καλαμάτας με τους οποίους μιλήσαμε είναι πως οι ενδείξεις «μιλούν» για πολύ καλό φθινόπωρο και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τους ξένους επισκέπτες μέχρι και το Νοέμβριο. Φυσικά, όλα αυτά, αν δεν υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
«Μαζεμένος ο κόσμος»
Ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Τριγκιλίδας από το «Trigilidas Travel & Holidays» παρατήρησε ότι η κίνηση αυτή τη στιγμή δεν είναι η αναμενόμενη και υπάρχει κάμψη σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η κατάσταση, εξήγησε, έχει επηρεασθεί σημαντικά από την αύξηση των κρουσμάτων, αφού σχεδόν κάθε οικογένεια έχει κι από ένα. «Η οικονομία πήγε καλά μέχρι τέλη Ιουνίου. Η πτώση άρχισε απ’ όταν ξεκίνησαν να φουντώνουν τα κρούσματα, αλλά και επειδή ο κόσμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, μαζί με το μεγάλο ενεργειακό κόστος. Οι Αθηναίοι ακόμα δεν έχουν ταξιδέψει όπως περιμέναμε και θα έπρεπε. Ούτε οι Καλαματιανοί ταξιδεύουν. Διψάνε να ταξιδέψουν, αλλά σκέπτονται τον κορωνοϊό και την τσέπη τους, γιατί φοβούνται και για το τι έρχεται το χειμώνα. Ο κόσμος ήδη έχει μαζευτεί πολύ. Βέβαια, για την υψηλή περίοδο στην Ελλάδα διαθεσιμότητα δεν υπάρχει.
Το άλλο που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι πολλά μαγαζιά ακόμα δεν έχουν πληρότητα, ο κόσμος δεν καταναλώνει, ενώ από νωρίς μαζεύεται στο σπίτι του. Με τα μέτρα ο κόσμος συνήθισε να πηγαίνει νωρίς στο σπίτι του και να απομονώνεται», σχολίασε ο κ. Τριγκιλίδας.
Προσπαθώντας να εξηγήσει τι συμβαίνει, σημείωσε ότι πάντοτε υπήρχε μια «κοιλιά» στην κίνηση Μάιο – Ιούνιο και η αίσθησή του είναι ότι αυτή μετακινήθηκε Ιούλιο – Αύγουστο λόγω των κρουσμάτων και της οικονομίας.
Δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος, και από τις ενδείξεις που έχει, ότι θα είναι πολύ καλοί τουριστικά ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και θα επιμηκυνθεί η περίοδος μέχρι και το Νοέμβριο, αν δεν υπάρξει πρόβλημα με την πανδημία.
Σε ό,τι αφορά τους Μεσσήνιους, όσοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν προτιμούν περισσότερο την Ελλάδα και λιγότερο το εξωτερικό. Ωστόσο, οι επιλογές για εξωτερικό είναι κυρίως Κεντρική Ευρώπη, Ιταλία, Δαλματικές Ακτές, Κροατία, Βουδαπέστη και Βιέννη, ενώ υπάρχει μια δυναμική για ταξίδια που χαρακτηρίζονται ως «όνειρο ζωής», με τον κόσμο να θέλει να ζήσει μοναδικές εμπειρίες σε μακρινές και ξωτικές χώρες.
«Δυστυχώς, η Μεσσηνία δεν “τραβάει” φέτος όπως το 2020 και το 2021. Το Μάρτιο είχε δημιουργηθεί άλλη εικόνα και αυτό σταμάτησε όταν άρχισαν τα κρούσματα. Γενικά, η Πελοπόννησος δεν πάει τόσο καλά όσο θα θέλαμε, ενώ οι κλασικοί προορισμοί πάνε καλά. Ευτυχώς είναι ενθαρρυντικά τα νέα από την Costa Navarino», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τριγκιλίδας.
Όσο για την εικόνα που έχει για τις τιμές, είπε ότι έχουν ανέβει σημαντικά και για τον Έλληνα είναι απαγορευτικό να πλησιάσει νησιά όπως η Μήλος, η Σαντορίνη, γενικά οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Κέρκυρα.
Τέλος, άλλο χαρακτηριστικό της φετινής κατάστασης είναι ότι πολλοί ξένοι επισκέπτες μένουν στο κατάλυμα που έχουν νοικιάσει και διαχειρίζονται μόνοι τους τη διατροφή τους, σε αντίθεση με τον Έλληνα που, όταν πάει διακοπές, θέλει να είναι όλα όσο το δυνατόν πιο «πλούσια».
«Οι ξένοι κάνουν τη διαφορά»
Οι ξένοι επισκέπτες είναι αυτοί που κάνουν αυτή τη χρονική περίοδο τη διαφορά, ενώ οι Έλληνες ακόμα δεν έχουν ταξιδέψει, όπως είπε και ο ταξιδιωτικός πράκτορας Δημήτρης Κατσίρηςαπό το «Katsiris Travel». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι από τον κόσμο που φτάνει στοαεροδρόμιο οι μισοί έχουν προορισμό την Costa Navarino, ενώ οι υπόλοιποι κινούνται προς Μάνη, αλλά και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το Πόρτο Χέλι. «Η Καλαμάτα, δυστυχώς, δεν έχει κόσμο. Είναι πολλοί κι αυτοί που επιλέγουν τα Airbnb. Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ακόμα δεν έχουμε κόσμο. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και με την πανδημία και με την ακρίβεια. Ούτε οι Μεσσήνιοι ταξιδεύουν. Άντε να κάνουν κανένα μονοήμερο ταξίδι ή προσκυνηματικό», σημείωσε ο κ. Κατσίρης, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες δύσκολα θα μετατοπίσουν τις διακοπές τους για το φθινόπωρο. Ωστόσο, οι ξένοι θα το επιλέξουν, εκτιμώντας ότι η περίοδος θα τραβήξει μέχρι και το Νοέμβριο.
«Η Μεσσηνία χρειάζεται υποδομές»
Τέλος, και ο τουριστικός πράκτορας Δημήτρης Μανιάτης, από το ομώνυμο ταξιδιωτικό γραφείο, είπε ότι η αισιοδοξία που υπήρχε μέχρι το Μάιο «δεν είναι αυτή που ζούμε τώρα», καθώς υπάρχει περιορισμός και με την εξωτερική αγορά, λόγω των ακυρώσεων δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες. «Αυτό λειτουργεί αρνητικά. Κάποιοι ακυρώνουν το ταξίδι τους, προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν ή χάσουν τις βαλίτσες τους. Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν υπήρχε καλή ροή στα αεροπορικά ταξίδια», σχολίασε.
Δυστυχώς, όπως συνέχισε, η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος φέτος δεν περιλαμβάνονται στους προορισμούς που έχουν φτάσει τα επίπεδα του 2019, όπως η Κρήτη και αρκετά νησιά. «Η Καλαμάτα κινείται με Έλληνες επισκέπτες και πολλούς μεμονωμένους με Airbnb. Τo αεροδρόμιο έχει συμβάλει πάρα πολύ και αυτό σημαίνει Costa Navarino, γιατί χωρίς αυτό δε θα είχαμε ούτε αεροδρόμιο. Με τις απευθείας πτήσεις που έχει βοηθάει πολύ, και πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αναβάθμισή του, αλλά και στις υποδομές του νομού. Στη Μεσσηνία δεν έχουμε υποδομές, δεν έχουμε κρεβάτια», τόνισε ο κ. Μανιάτης.
Ο δε Έλληνας έχει ενδιαφέρον για να ταξιδέψει, αλλά κινείται λίγο και το χρονικό διάστημα είναι περιορισμένο από 15 Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου. «Έχουμε κόσμο που κάνει ταξίδια και, μάλιστα, αρκετοί επιλέγουν μεμονωμένα ταξίδια, τα οποία τους οργανώνουμε. Επιλέγουν Ευρώπη, ενώ έχουμε και πολλά γαμήλια ταξίδια για Ανατολή», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι η φετινή τουριστική σεζόν για την περιοχή μας θα επεκταθεί για τους ξένους το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αν δεν υπάρξει πρόβλημα με την πανδημία.
Της Βίκυς Βετουλάκη