Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που συγκλήθηκε εκτάκτως με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα μόλυνσης του κινητού τηλεφώνου του με κακόβουλο λογισμικό.
Στο επίκεντρο της προσοχής, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, βρέθηκε η αναφορά του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων σχετικά με νόμιμες συνακροάσεις της υπηρεσίας και αιτήματα ξένων μυστικών υπηρεσιών, η οποία αποδόθηκε ως σχετική με την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, που είχε γίνει κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Ωστόσο, πηγές κοντά στην ηγεσία της ΕΥΠ διευκρίνιζαν ότι η σχετική επισήμανση δεν αφορούσε κάποια συγκεκριμένη υπόθεση. Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τον λόγο πήρε ο Χάρης Καστανίδης, που είπε πως έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά – η απόπειρα παγίδευσης του Ανδρουλάκη, παγίδευση του ΚΚΕ και του δημοσιογράφου Κουκάκη. Ο βουλευτής ανέφερε πως δεν έχουμε καμία απάντηση για κανένα περιστατικό και ζήτησε απαντήσεις από τη στιγμή που την απόπειρα παγίδευσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τη διαπίστωσε ευρωπαϊκός οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καστανίδης τόνισε πως κάτι δεν πάει καλά και από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει πως δεν αγόρασε το λογισμικό, τότε πιθανόν να είναι ιδιώτες, και πρέπει να μάθουμε ποιοι ιδιώτες είναι αυτοί και πώς προμηθεύτηκαν το πανάκριβο λογισμικό, ζητώντας απαντήσεις από την ΕΥΠ. Ο κ. Καστανίδης κατέληξε λέγοντας πως το 2020 δημιουργήθηκε ειδικό κέντρο υποστήριξης καινοτομιών και πρέπει να ελεγχθεί από τον εισαγγελέα.
Στο επίκεντρο βρέθηκε αναφορά του διοικητή της ΕΥΠ σε αιτήματα ξένων υπηρεσιών, που αποδόθηκε ως σχετιζόμενη με την υπόθεση Κουκάκη.
Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του ανέφερε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Τον Δεκέμβριο του 2021 κατατέθηκε έκθεση που έλεγε πως υπάρχουν παρακολουθήσεις από φορείς υποστηριζόμενες από την ελληνική κυβέρνηση και ρώτησε εάν η ελληνική πλευρά έκανε κάποια κίνηση να μιλήσει με αυτούς για να δει τι συμβαίνει. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε πως οι περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη έχουν ομοιότητα. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης.
Από την πλειοψηφία τον λόγο πήρε πρώτος ο Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για επιφανειακή προσέγγιση και ελαφρότητα. Ο κ. Καραγκούνης είπε πως οι υπουργοί και οι αρμόδιοι φορείς έχουν απαντήσει ήδη πως η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοιο παράνομο λογισμικό, προσθέτοντας πως έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρακολουθήσεις Ευρωπαίων, όπως ο Σαρλ Μισέλ. «Αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;» αναρωτήθηκε. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας συνέχισε λέγοντας πως η Ευρώπη επιχειρεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα έφερε τον κανονισμό GDPR, για τον οποίο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως άργησε πολύ να τον περάσει και τελικά ήρθε το 2019 με αυτή την κυβέρνηση. Ο κ. Καραγκούνης κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα έχει τα ύψιστα εχέγγυα που δεν υπάρχουν πουθενά στον δυτικό κόσμο, εξηγώντας πως την άρση των τηλεφωνικών απορρήτων κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από τη Ν.Δ. τον λόγο πήρε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, εστιάζοντας στο τεχνολογικό κομμάτι και λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να θωρακιστεί περαιτέρω. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων υπογράμμισε πως φέτος έχουμε 15.700 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, αριθμός που έχει μειωθεί σε σχέση με το 2021 κατά 40%, ενώ υπογράμμισε πως στη Γαλλία την άρση τη δίνει ανεξάρτητη Αρχή, στην Αγγλία το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στην Ελλάδα εισαγγελέας, απόδειξη της μεγαλύτερης αυστηρότητας και κατοχύρωσης της ασφάλειας.
Με το πέρας της συνεδρίασης, κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν σε 7 σημεία τις θέσεις της κυβέρνησης: 1) Ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. 2) Εχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις. Σκληρότερο από όλες τις χώρες της Ε.Ε. 3) Ιχνη από το λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας. Κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 4) Η εταιρεία Krikel έκανε σύμβαση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με υπουργό τον κ. Τόσκα και ουδέποτε έκανε σύμβαση με τη νυν κυβέρνηση. 5) Εκθεση της Facebook μιλάει για ύπαρξη επτά παράνομων λογισμικών τύπου Pegasus. 6) Ζητήματα εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε. και βρέθηκαν σε πέντε υπουργούς στη Γαλλία, στον Σαρλ Μισέλ, στην Ουγγαρία. 7) Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, έπειτα από παλιότερη επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφάλειας επικοινωνιών για τους βουλευτές.
Του Σταύρου Παπαντωνίου – Η Καθημερινή