Διεξήχθη στις αρχές Αυγούστου, με μεγάλη επιτυχία, ύστερα από δύο χρόνια λόγω πανδημίας, το 25ο Φεστιβάλ Μπάμιας στους Αρμενιούς, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Πλήθος δε κόσμου παρευρέθη στη γιορτή και απέδειξε περίτρανα το μέγεθος της υποστήριξής του προς το Σύλλογο Απανταχού Αρμεναίων Κυπαρισσίας και την μπάμια.
Όπως σημειώνεται εκ μέρους του Συλλόγου Αρμεναίων: «Η πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η μεγάλη είσοδος του αδελφού μας Συλλόγου Γυναικών Πυλαίας Θεσσαλονίκης “Η καπουτζήδα” με τη χορευτική του ομάδα, υπό του ήχους των χάλκινων οργάνων της Μακεδονίας! Γέμισαν με χρώμα το χωριό μας, τους Αρμενιούς Κυπαρισσίας, από τις παραδοσιακές στολές τους, τα χαμόγελά τους και τα παραδοσιακά τους κεράσματα, που προσέφεραν ως δώρο στο Δ.Σ. μας.
Ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ΜΕΣΚ, πάντα στέκεται στο πλευρό μας και φέτος άνοιξε την εκδήλωσή μας, χορεύοντας το τραγούδι-ύμνο του χωριού μας “Το τραγούδι των Αρμενιών”, σε στίχους του Νίκου Δημογκότση, μουσική του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου και τραγούδι της Νάντιας Καραγιάννη.
Δεν έλειπαν, φυσικά, οι παρουσίες φίλων του Συλλόγου από το χώρο της πολιτικής, καθώς είχαμε κοντά μας τους κ.κ. Περικλή Μαντά και Χρυσομάλλη Μιλτιάδη, βουλευτές Μεσσηνίας Ν.Δ., τον πρώην υπουργό και βουλευτή Ν.Δ. Ιωάννη Λαμπρόπουλο, την αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Πελοποννήσου Άννα Καλογεροπούλου, τον περιφερειακό σύμβουλο Μεσσηνίας Γεώργιο Μπακούρο, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Άγγελο Χρονά και τον υπεύθυνο Γραφείου Τύπου του Δήμου Ηλιούπολης, Θάνο Κατσώνη.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διαμορφώθηκε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, το οποίο περιλάμβανε ανάβαση στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του όρους Γεράνειου, προβολή βραβευμένης ταινίας του Μπάμπη Τσόκα που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Αρμενιών, σε μια εκπληκτική εκδήλωση σε συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας και τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Αρμενιών. Καθ’ όλη την εβδομάδα πριν από τη γιορτή οι επισκέπτες του χωριού και οι ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την παραδοσιακή διαδικασία καθαρίσματος και προετοιμασίας του μαγειρέματος της μπάμιας.
Ο Σύλλογός μας θέλουμε να αποτελεί και στο μέλλον αρωγός της γαστρονομικής προβολής του καρπού της μπάμιας σε όλη την Ελλάδα, καθώς σε αυτό οφείλουμε τη βασική οικονομία του χωριού μας σχεδόν έναν αιώνα, και τη μεταλαμπάδευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις επόμενες γενιές.
Η επίτευξη των στόχων αυτών επιτυγχάνεται με την υποστήριξη των φίλων του συλλόγου μας, των ΜΜΕ μέσω της προβολής που μας κάνουν τόσα χρόνια, και τη στήριξη των προγραμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ηλιούπολης».