Επαναλειτουργία του τρένου ζήτησε ο Γ. Λάσκαρης
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης διεξήχθη το απόγευμα της Τετάρτης, με το κλίμα να είναι χαλαρό και αυτή τη φορά να λείπουν οι εντάσεις.
Ενημέρωση
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση από το δήμαρχο Μεσσήνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο Σώμα τις θετικές εξελίξεις στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, έπειτα από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και την υπογραφή της σύμβασης την επόμενη εβδομάδα για την παράκαμψη του Νεοχωρίου. Επίσης, ενημέρωσε για την εξέλιξη των ασφαλτοστρώσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις ξεκίνησαν από τον Τάσο Τσερπέ, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οικονομική Επιτροπή που ομόφωνα ψήφισε για το Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης και το χαρακτήρισε «πράγματι μια θετική εξέλιξη», όμως ζήτησε από το δήμαρχο να απαντήσει αν το ζήτημα των αποθηκών του ΑΣΟ προχωρά ή το έργο έχει απενταχθεί.
Επίσης, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος και, όπως είπε, τα χρήματα που δόθηκαν δεν είναι λίγα, χαρακτήρισε δε κάποιες από αυτές καλές, όμως αυτή στην Αρχαία Μεσσήνη για τον Μίκη Θεοδωράκη δεν ήταν τόσο πετυχημένη, όπως σχολίασε.
Κλείνοντας το ζήτημα των εκδηλώσεων υποστήριξε ότι κάποια μέλη της Δημοτικής Αρχής βρίσκουν ευκαιρία σε αυτές και μιλούν για το έργο της «λες και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη Γιορτή Σύκου στον Πολύλοφο, ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενος δε στις ομιλίες των κ.κ. Αθανασόπουλου και Νίκα, είπε ότι μίλησαν για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου και μόνο για αυτό. Μάλιστα, είπε ότι «μίλησαν για αυτό λες και άμεσα θα ποτιστούν οι συκιές, αλλά δεν είπαν ότι δεν υπάρχει δίκτυο και μελέτη». Για το λόγο αυτό ζήτησε από το Σώμα «να δει» το θέμα του πρωτογενούς τομέα σοβαρά και να το στηρίξει.
Απαντώντας ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα τον οποίο, όπως είπε, στηρίζει και ως παράδειγμα έφερε την αγροτική οδοποιία που είναι σε εξέλιξη, με εργασίες ενός δικτύου 50 χλμ.
Όσο για τη λιμνοδεξαμενή, ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι όλοι έκαναν υπομονή για τις μελέτες επί 15 χρόνια, όμως είναι θέμα χρόνου πλέον «να τις δει» το Σώμα.
Αυτές, υποστήριξε, έχουν παραλήφθεί από την Αναπτυξιακή, ενώ θα υπάρξει συνέχεια για τις ΜΠΕ.
Σχετικά με το δίκτυο άρδευσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε ότι με το που θα τελειώσει η μελέτη για το βασικό έργο, ο Δήμος θα αναζητήσει χρηματοδότηση, κάτι που μάλιστα χαρακτήρισε εύκολο.
Όσο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόνισε ότι είναι υποκειμενικό «πώς βλέπει κάποιος μια από αυτές», ενώ υποστήριξε ότι αν δεν άρεσε σε κάποιον η εκδήλωση στην Αρχαία Μεσσήνη, ουσιαστικά προσβάλλει τους καλλιτέχνες.
Ανέφερε, μάλιστα, ότι το φετινό καλοκαίρι έχει ιδιαιτερότητες, αφού πραγματοποιούνται εκδηλώσεις έπειτα από δύο χρόνια, με τον ίδιο κλείνοντας να θεωρεί ότι το στοίχημα κερδήθηκε.
Με τη σειρά του ο Γιάννης Λάσκαρης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις οποίες χαρακτήρισε εντυπωσιακές, ενώ ζήτησε από το Σώμα να τιμήσει το χαράκτη Τάσσο.
Κλείνοντας ζήτησε να λειτουργήσει ξανά το τρένο για την Καλαμάτα, τουλάχιστον για την περίοδο του πανηγυριού.
Το ζήτημα της παραβατικότητας έφερε στο Συμβούλιο ο Νίκος Ξενόγιαννης, με αφορμή πρόσφατο επεισόδιο με Ρομά σε βενζινάδικο της πόλης, για το οποίο είχαμε γράψει στο «Θάρρος». Ρώτησε, λοιπόν, αν έχουν χαρακτηριστεί χαντάκια σε κτήματα, ενώ μίλησε για ενδεχόμενο πλημμύρας, και ζήτησε να μάθει αν έχει ενημερωθεί σχετικά η Περιφέρεια.
Στα παραπάνω ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι πριν από ενάμιση χρόνο είχε γίνει μεγάλος καθαρισμός και αν έχουν μείνει ακαθάριστα, είναι κάποια μικρά μέτρα. Αυτά θα καθαριστούν είτε από το Δήμο είτε από την Περιφέρεια.
Για το ζήτημα της παραβατικότητας, ο κ. Αθανασόπουλος είπε στον κ. Ξενόγιαννη ότι επαναφέροντας συνεχώς το θέμα στο Συμβούλιο δείχνει ότι δεν έχει συνείδηση, αφού έτσι δυσφημίζεται η πόλη, ενώ τον χαρακτήρισε ανεύθυνο.
Παρέμβαση έκανε εκείνη τη στιγμή ο Τάσος Τσερπές, ο οποίος είπε στον Γιώργο Αθανασόπουλο ότι έχει κατατεθεί από την παράταξή του ερώτημα για την αποδυνάμωση του ΑΤ Μεσσήνης, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.
Με τη σειρά του ο Μανώλης Δουρούμης, πλην της παραβατικότητας, μίλησε για περίπτωση Ρομά που έχουν βάλει πόρτα εδώ και δύο μήνες σε δρόμο της Μεσσήνης και ειδικότερα στην οδό Δημάρχου Δημητρίου Χρόνη, σχολιάζοντας πως μια κοινωνική ομάδα εμπαίζει τη Δημοτική Αρχή.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κοντοθανάσης ζήτησε να μάθει πόσα συνεργεία εργάζονται παράλληλα για την αγροτική οδοποιία, «αφού αν εργάζεται μόνο ένα, το έργο θα τελειώσει σε πέντε χρόνια».
Ακόμα, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν κάνει κάποιοι στα διοικητικά όρια των Τοπικών Κοινοτήτων, κάτι που έχει ως συνέπεια, για παράδειγμα, κόστος για τις δακοκτονίες αλλά και την αγροτική οδοποιία.
Ο Γιώργος Αθανασόπουλος πήρε ξανά το λόγο και ξεκίνησε με το τελευταίο ζήτημα, λέγοντας ότι αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να οριοθετήσει τις Κοινότητες, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει ανά περίπτωση να υπάρξει έλεγχος και να γίνουν τα ανάλογα αιτήματα στο Κτηματολόγιο για διορθώσεις.
Σχετικά με τα συνεργεία που εργάζονται, παρατήρησε ότι είναι θέμα του εργολάβου και ότι το έργο προχωρά κανονικά.
Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της πόρτας από Ρομά, δήλωσε ότι δε γνώριζε το περιστατικό και θα γίνει παρέμβαση.
Εν συνεχεία συζητήθηκαν τα θέματα του Δημοτικού Συμβούλιου, τα οποία και πέρασαν ομόφωνα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση