Στην τελική ευθεία υλοποίησης βρίσκεται το Solar Cinema Greece, μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
Ήδη από το 2020 ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του δικτύου Solar World Cinema, ένα διεθνές δίκτυο ηλιακών κινητών κινηματογράφων.
Φέτος, μετά τα δύο πρώτα χαμένα χρόνια της πανδημίας, ήρθε επιτέλους η στιγμή για το Φεστιβάλ να παρουσιάσει, αρχικά, στο κοινό της Πελοποννήσου τον πρώτο Κινητό Ηλιακό Κινηματογράφο στην Ελλάδα, που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια, ταξιδεύοντας σε οποιαδήποτε περιοχή με απόλυτη αυτάρκεια. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.
Το Solar Cinema Greece έχει ως αποστολή να διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η δε υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, η ομάδα έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη και αυτή την περίοδο εγκαθιστά το απαιτούμενο φωτοβολταϊκό σύστημα, ενώ θα αναλάβει και την τεχνική εκπαίδευση των συνεργατών του Φεστιβάλ, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ηλιακός κινηματογράφος να εμφανιστεί στις πλατείες των πόλεων και των χωριών!
Πολύτιμος υποστηρικτής στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.