Περίπου 45.000 είναι οι παροχές νερού στο Δήμο Καλαμάτας που η κάθε μία επιβαρύνεται ανά τρίμηνο με Πολιτιστικό Τέλος 4,5 ευρώ, δηλαδή 18 ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας εισπράττει σε ετήσια βάση, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ από τους δημότες, περισσότερα από 800.000 ευρώ.
Οπότε μη μας υπερηφανεύονται για το πλούσιο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» του Δήμου. Τα χρήματα των δημοτών επιχορηγούν τις εκδηλώσεις του πολιτιστικού καλοκαιριού.
Χαριτολογώντας, ένας φίλος προ ημερών μου είπε ότι «θα πάω φέτος στο Φεστιβάλ Χορού και αντί εισιτηρίου θα πάρω μαζί μου το λογαριασμό νερού».
Το πολιτιστικό Τέλος εφαρμόζεται στο Δήμο Καλαμάτας περισσότερα από τριάντα χρόνια και κανένας από τους εκλεγμένους μέχρι σήμερα δεν έχει θέσει θέμα επαναπροσδιορισμού αυτού του Τέλους. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να πληρώνουν το Τέλος, μπορεί κάποιοι άλλοι να μη θέλουν και το πιο βασικό είναι, κάποιοι δημότες να μην έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν.
Η αφορμή για να αναφέρω τα παραπάνω είναι ότι αρκετοί δρόμοι και γειτονιές που δεν είναι στο «κέντρο» της πόλης πνίγονται στα σκουπίδια , χορτάρια και βάτα, ενώ κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για πλούσιο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» πανηγυριών, παραβλέποντας το γεγονός ότι και η καθαριότητα είναι πολιτισμός.
Η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη, κατά τους θερινούς μήνες μετατρέπεται σε ένα ατέλειωτο πανηγύρι εντυπωσιασμού, μια γιορτή που στρέφει τον κόσμο στο αχαλίνωτο ξενύχτι. Αυτή όμως πρέπει να είναι η στόχευση των τοπικών αρχόντων; Σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που διέρχεται η χώρα, υποχρέωση των τοπικών αρχόντων πρέπει να είναι η προσπάθεια αλλαγής νοοτροπίας και κακών συνηθειών, καθώς και το φρενάρισμα του καταναλωτισμού. Θα χορτάσει πανηγύρια ο κόσμος όλο το καλοκαίρι … όμως μετά τί γίνεται; Γιορτές οι οποίες δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό χαρακτήρα, πέραν του χαβαλέ και της διασκέδασης. Γιορτές, οι οποίες κάνουν τη νύχτα μέρα.
Αντί οι Τοπικές Αρχές να θεσμοθετούν πράγματα που προάγουν την υπευθυνότητα και τη συνέπεια των πολιτών, καθιερώνουν τα εύκολα και τα ευχάριστα, δηλαδή γιορτούλες.
Οι Αυτοδιοικητικοί έχουν υποχρέωση μερικές φορές να πηγαίνουν κόντρα στις προθέσεις κάποιων που προτείνουν πράγματα με ωραία συσκευασία και ανύπαρκτο περιεχόμενο. Αυτό, όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν, τόσο πιο γρήγορα θα αλλάξουν συνήθειες και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών τους. Επίσης, οι Αυτοδιοικητικοί ας αποβάλλουν τον «τουπέ» που τους διακατέχει. Όταν μιλούν στα ΜΜΕ, νομίζει κανείς ότι τα έργα που κάνουν πληρώνονται από την «τσέπη» τους!
Tου Θεόδωρου Σταυριανόπουλου
Msc Ηθ. Φιλοσοφίας – Μαθηματικού
ΥΓ.1 Προς το Δήμο Καλαμάτας: έχω τρεις υδρομετρητές, και επομένως πληρώνω πολιτιστικό Τέλος 3χ18=54 ευρώ. Ποτέ δεν με ρώτησε κανείς γι’ αυτό!
ΥΓ.2 Η κοινωνία σήμερα μέμφεται την πολιτική. Πρέπει όμως η ίδια, σύντομα να αναδείξει νέες δυνάμεις.
ΥΓ.3 Η επιτυχία δεν είναι πηγή ικανοποίησης για ό,τι προηγήθηκε, αλλά πηγή υποχρέωσης για ό,τι πρέπει να ακολουθήσει.
ΥΓ.4 Το τζάμπα μάγκες και οι σωτήρες «μαϊμούδες» να τελειώνουν επιτέλους.