Ζωντανή ιστορία του θεσμού τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης
Περίσσεψαν η συγκίνηση και η χαρά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου/λευκώματος του Δημήτρη Α. Δριμή με τίτλο «Το Παζάρι του Κοπανακίου – Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο», από τις Εκδόσεις Τόπος, το βράδυ της Τετάρτης στην κατάμεστη πλατεία Κοπανακίου.
Πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο, με αγάπη, σεβασμό και αναγνώριση στην ιστορία, καθώς και με σθεναρή τη βούληση του συγγραφέα αυτή να μείνει ζωντανή και να αναδειχθεί η πολυσήμαντη προσφορά του παζαριού του Κοπανακίου ως θεσμού ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης, καθίσταται πραγματικό κειμήλιο!
Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε ο ιστορικός της τέχνης, Γιάννης Γαλανόπουλος. Αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, εισαγωγικά τόνισε πως «το βιβλίο έχει ως θέμα το θεσμό του Παζαριού του Κοπανακίου. Πρόκειται για ένα καλειδοσκοπικό κείμενο που φωτίζει τις ποικίλες όψεις του Παζαριού, μπολιάζοντάς τες με τα χωροχρονικά και ιστορικοπολιτικά συμφραζόμενα των εκατό και πλέον χρόνων της ιστορίας του. Κείμενο πολλαπλά χρήσιμο και αρκούντως ευχάριστο…».
Ο π. πρέσβης της Ελλάδας, Χρήστος Κοντοβουνήσιος, σημείωσε ότι «το Παζάρι είναι ταυτισμένο με την ιστορική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη του Κοπανακίου και των άλλων χωριών της πεδινής και ορεινής Τριφυλίας, γενικότερα της ευρύτερης περιοχής. Προσωπικά, διάβασα απνευστί το βιβλίο αυτό, καθώς κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και για το εν γένει κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής και είναι διανθισμένο με όμορφες ιστορικές πλέον φωτογραφίες. Συναφώς με τις φωτογραφίες αξίζουν καλλιτεχνικής ανάλυσης, θα έλεγα, οι δύο φωτογραφίες που κοσμούν το εξώφυλλο του βιβλίου και απεικονίζουν παραστατικά την πραγματικότητα του Παζαριού. Το βιβλίο σπονδυλώνεται αρμονικά σε δεκαεπτά κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο αποτελείται από διάφορα θέματα και ιδιαίτερα αντικείμενα…».
Καταλήγοντας τόνισε πως το βιβλίο θα πρέπει να κοσμεί κάθε δημοτική και δημόσια βιβλιοθήκη. Ακολούθως, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Τρύφωνας Κωστόπουλος, τόνισε πως «ο Δημήτρης Δριμής μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του, με γλαφυρό τρόπο, μας παρουσιάζει την πορεία ανάπτυξης της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Κοπανακίου. Ο συγγραφέας μάς ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια που ζήσαμε στην ελληνική επαρχία. Με αριστοτεχνική δεξιοτεχνία μάς μεταφέρει το πνεύμα της εποχής. Πολλές φορές χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό λεξιλόγιο, το οποίο σήμερα μας είναι τελείως άγνωστο, δείχνοντας τη ζωντάνια και την εξέλιξη της γλώσσας…».
Και πρόσθεσε: «Το Παζάρι κάθε Κυριακή στο Κοπανάκι λειτουργεί ως πόλος ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. Μπορεί, όμως, να τεθεί το ερώτημα γιατί δημιουργήθηκε στο Κοπανάκι και όχι σε κάποια άλλη περιοχή. Η απάντηση μπορεί να δοθεί: Στην εύφορη γεωργική γη και στην πλούσια κτηνοτροφία της περιοχής. Στους πολλούς κοινωνικούς αγώνες που ξέσπασαν στην περιοχή της ορεινής Τριφυλίας και της Ολυμπίας. Για παράδειγμα, στην Επανάσταση του 1821 οι Ντρέδες της περιοχής διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο αλλά και κατά την πρώτη κοινωνική επανάσταση του 1834, γνωστή και ως Μεσσηνιακή Επανάσταση. Επίσης, το Παζάρι του Κοπανακίου είναι συνδεδεμένο με τα μεγάλα αντικατοχικά συλλαλητήρια του 1943. Στις 21 Μαρτίου 1943, ημέρα Κυριακή, στο Κοπανάκι που είχε και Παζάρι, με πρόσκληση του ΕΑΜ έγινε συλλαλητήριο κατά της πολιτικής επιστράτευσης…». Πρότεινε δε ως νεοεκλεγείς πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου να διδάξουν από κοινού με τον κ. Δριμή στο Μεταπτυχιακό Μάθημα το οποίο διδάσκει, «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνικές Ανισότητες».
Ο ψυχίατρος Δήμος Φωτόπουλος τόνισε: «Τι μας παρουσιάζει ο Δημήτρης Δριμής με το βιβλίο του; Βλέπω ένα Κοπανάκι ζωντανό, το οποίο αλλάζει, εξελίσσεται, έχοντας ως κέντρο και σημείο αναφοράς το Παζάρι. Θεωρώ ότι το Παζάρι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του Κοπανακίου, είναι η καρδιά του Κοπανακίου, είναι εδώ που γίνονται τα πράγματα κάθε Κυριακή και αυτό είναι κι ένα κομμάτι της δικής μου ιστορίας». Επίσης, ανέπτυξε και ανέδειξε το ρόλο του Παζαριού και της κοινωνικοποίησης που αυτό προσφέρει στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.
«Πατρίδα είναι ό,τι το υπερασπισμένο, έλεγε ο Γιώργος ο Μανιάτης. Το υπερασπιζόμαστε το Παζάρι», τόνισε ο Δημήτρης Δριμής φανερά συγκινημένος, ευχαριστώντας όλες και όλους για τη συμμετοχή τους.
Στην παρουσίαση του βιβλίου διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο, το δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου, τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιάννη Ζαφειρόπουλο, τον τέως δήμαρχο Κορινθίων και πρόεδρο Εποπτικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου, Αλέξανδρο Πνευματικό, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Νίκο Αλεξανδρόπουλο, τον τέως αντιπεριφερειάρχη και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Παναγιώτη Αλευρά, τους πρώην δημάρχους Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, Αετού Δημήτρη Βόγκα, Ανδανίας Γιώργο Διαγούπη, Είρας Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος είναι και επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Οιχαλίας, Αυλώνος Γιώργο Γαλάνη, Γαργαλιάνων Άκη Κατρίτση, τον επικεφαλής παράταξης στο Δ.Σ. Καλαμάτας Βασίλη Τζαμουράνη, το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Σταμάτη Μπεχράκη, τους δημοτικούς συμβούλους Τριφυλίας Ευάγγελο (Αγγελή) Κοροβίλα, Παναγιώτη Αλευρά, Σταματία Αλεξοπούλου, Γιώργο Τσακανίκα, Γιάννη Παρασκευόπουλο, τους προέδρους Κοινοτήτων, Κοπανακίου Γρηγόρη Παπαδόπουλο, Φιλιατρών Διονύσιο Καραβίτη, Αετού Αντώνη Αλεβίζο, Σιδηροκάστρου Τάσο Λιακάκη, το συντονιστή της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Μακρή, το γραμματέα της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Γιάννη Νικολακόπουλο, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μενέλαο Γερονικολό, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και αν. γεν. διευθυντή Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννη Πάζιο, το διοικητή του Α.Τ. Τριφυλίας Γεώργιο Κρυοβρυσανάκη, το διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, τη διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Ευστρατία (Τέτη) Λιακοπούλου, τον πρώην περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτη Πετρόπουλο, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας, Παναγιώτη Λούτο, τον πρώην αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας Γιάννη Κατσαργύρη, το διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής Ν.Μ. Κυπαρισσίας, Γιάννη Κωνσταντόπουλο, ενώ πολλοί ήταν οι πρόεδροι και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων και τοπικών συλλόγων, καθώς και παραγωγοί που συμμετέχουν στο Παζάρι Κοπανακίου.
Του Ηλία Γιαννόπουλου