“Κόλαση” η ζωή κατοίκων κι επισκεπτών για διακοπές στη Βάλτα Τριφυλίας εξαιτίας της διακοπής υδροδότησης στην Κοινότητα που έχει σημειωθεί από το μεσημέρι της Παρασκευής.
Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι στο «Θ» από τέλη Ιουνίου περίπου ξεκίνησε το μαρτύριο που βιώνουν με καθημερινές πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση με συνέπεια να έχουν νερό στα σπίτια τους μόλις για λίγο το πρωί και το ίδιο επαναλαμβανόταν και το βράδυ. Αυτή η τραγική κατάσταση επικρατούσε μέχρι την Παρασκευή. Από την Παρασκευή δεν τρέχει ούτε σταγόνα νερό στις βρύσες των σπιτιών. Όπως μάλιστα τους μεταφέρθηκε από τους αρμοδίους της ΔΕΥΑΤ και του δήμου Τριφυλίας δε θα έχουν νερό λόγω βλάβης «στο υποβρύχιο» του αντλιοστασίου και μέχρις ότου αυτή αποκατασταθεί.
Και αναρωτιούνται οι κάτοικοι: «Το πρόβλημα υπάρχει παραπάνω από μήνα, τόσο δύσκολο ήταν και είναι να το αντιμετωπίσουν; Τόσο δύσκολο είναι να φέρουν ένα καινούργιο μοτέρ να μας ενώσουν στη δεξαμενή και να έχουμε νερό;» συμπληρώνοντας με απογοήτευση και αγανάκτηση: «Πλήρης αδιαφορία από την ΔΕΥΑΤ και την Δημοτική Αρχή του κ. Λεβεντάκη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αν ενδιαφέρονταν θα έδιναν λύση. Αλλά αδιαφορούν. Αδιαφορούν τόσο καιρό. Δεν νοιάζονται. Πληρώνουμε νερό και νερό δεν έχουμε. Με τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες μείναμε χωρίς νερό και είναι αφόρητη η κατάσταση. Μαρτύριο…».
Το Σάββατο και ώρα 11:13 π.μ. εκδόθηκε και απεστάλη στα Μ.Μ.Ε. έκτακτη ανακοίνωση της ΔΕΥΑΤ στην οποία αναγράφεται: «Η ΔΕΥΑΤ σας ενημερώνει ότι σήμερα 30 Ιουλίου 2022, υπάρχει πρόβλημα στο αντλιοστάσιο Βαλτας και ως εκ τούτου η υδροδότηση θα είναι μειωμένη. Γίνονται προσπάθειες για την αποκατάσταση της».
Μαθαίνοντας για την ανακοίνωση κάτοικοι της Βάλτας έλεγαν ότι η ανακοίνωση άργησε μια μέρα και σχεδόν ένα μήνα, που υπάρχει πρόβλημα. Για το πρόβλημα στο αντλιοστάσιο η ΔΕΥΑΤ έχει ενημερωθεί εδώ και ένα μήνα και επί ένα μήνα περιμένουν στη Βάλτα πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα και η υδροδότηση. Όμως, σημειώνουν, δεν έχει γίνει τίποτα και δεν φαίνεται να γίνεται κάτι για την αποκατάστασή του… Το νερό, λένε, είναι δημόσιο αγαθό. Η ύδρευση (και η αποχέτευση) είναι κοινωνικό δικαίωμα των πολιτών σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και είναι υπόλογοι οι αρμόδιοι που τους το στερούν. Τονίζουν δε πως χωρίς νερό εν μέσω πανδημίας και υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ατομική υγιεινή και δημόσια υγεία…
Του Ηλία Γιαννόπουλου