Υπεγράφησαν 12 έργα για τη Μεσσηνία
Σε ανακοινώσεις προέβη το βράδυ της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, που βρέθηκε στο Διοικητήριο Καλαμάτας. Στο χθεσινό φύλλο γράψαμε όσα σχολίασε για τις αλλαγές στην ελιά Καλαμών, ενώ σήμερα παραθέτουμε τις υπόλοιπες δηλώσεις του.
Ειδικότερα, η συνάντηση ξεκίνησε με την υπογραφή 12 συμβάσεων έργων που αφορούν στη Μεσσηνία, προϋπολογισμού 3.223.356,1 ευρώ, με μεγαλύτερο αυτό των καθαρισμών των ποταμών Παμίσου και Άριος, ύψους 1.2 εκ ευρώ.
Μιλώντας αρχικά για το ΕΣΠΑ 2014 -2020, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι βαίνει προς ολοκλήρωση και ζητήματα σοβαρά που υπήρξαν, όπως η παράκαμψη του Πεταλιδίου, διευθετούνται. Στα τέλη Οκτωβρίου θα συνεδριάσει η τελευταία επιτροπή στο Γύθειο, παρουσία και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφερόμενος δε στο νέο ΕΣΠΑ 2021 -2027 που εγκρίθηκε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ότι ο συνολικός του προϋπολογισμός είναι 410.088.431 ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε έξι στόχους.
Ειδικότερα, στην πολιτική 1, που έχει 52.075.785 ευρώ, τα χρήματα προορίζονται για επιχειρήσεις, την καινοτομία και την έρευνα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα.
Στην πολιτική 2, με 82.787.145 ευρώ, είναι ο πράσινος στόχος και τα χρήματα προορίζονται για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, έργα ύδρευσης κ.λπ.
Στην πολιτική 3, με 30.043.723 ευρώ, στόχος είναι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και ο σιδηρόδρομος.
Στην πολιτική 4, ύψους 60.087.444 ευρώ, ο στόχος «α» αφορά μια πιο κοινωνική Ευρώπη, ενώ ο στόχος «β», ύψους 104.040.698 ευρώ, άυλα προγράμματα.
Στην πολιτική 5, ύψους 73.440,210 ευρώ, τα χρήματα προβλέπονται για χωρικές επενδύσεις, ενώ στην πολιτική 6, ύψους 7.613.426 ευρώ, τα χρήματα είναι για τεχνική βοήθεια.
Τέλος, ο κ. Νίκας ανέφερε ότι πρέπει να προστεθούν και τα 125.000.000 ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Σε εγρήγορση οι δικαιούχοι και απόρριψη ελλιπών φακέλων
Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης ζήτησε οι δικαιούχοι να ετοιμαστούν, αφού μέσα στο 2022 θα εκδοθούν προσκλήσεις και θα πρέπει οι μελέτες που θα σταλούν να είναι ώριμες. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι, όσο είναι περιφερειάρχης, μελέτες που θα είναι μισές, όπως εκείνη του δρόμου Μεσσήνης – Λάμπαινας, δεν πρόκειται να πιέσει την Υπηρεσία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Τα σκουπίδια στην Καλλιρρόη και οι Δήμοι που δεν πληρώνουν
Στη συνέχεια ο κ. Νίκας μίλησε για την εισήγηση που έγινε και ο Δήμος Μεσσήνης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Κατά την εκτίμησή του, πάντως, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα παραληφθούν απορρίμματα στην Καλλιρρόη.
Εξήγησε, βέβαια, ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση, αφού υπάρχει περίπτωση καθυστέρησης εξαιτίας του γεγονότος ότι κάποιοι Δήμοι, ιδιαίτερα μεγάλοι, δεν πληρώνουν τα χρήματα που οφείλουν, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να δημιουργηθούν προβλήματα στο ΣΔΙΤ.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι αν δε δώσουν τα χρήματα, αυτά βεβαιώνονται στην εφορία και μπλοκάρονται οι λογαριασμοί, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν είναι σε αυτούς που χρωστούν.
Η διαχείριση των Ρομά και η μετεγκατάστασή τους
Αναφερθείς στο θέμα των Ρομά, εξήγησε ότι το χειρίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, αλλά πρόκειται για εθνικό ζήτημα. Έχουμε αποτύχει, πρόσθεσε, ως κοινωνία σε όλα τα επίπεδα, «το να υπάρχουν χρήματα σε κάθε πρόγραμμα και να μη χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των συνθηκών αυτών των ανθρώπων, δεν τιμά την κοινωνία μας».
Επίσης, ανέφερε ότι «είμαστε μόνο για να κατακρίνουμε τους Ρομά και να τους τα φορτώνουμε όλα». Ο ίδιος, συμπλήρωσε, έχει ζήσει μαζί τους χρόνια και δεν είναι συνθήκες αυτές που κυριαρχούν στην Αγία Τριάδα. Ο Δήμος, είπε, έδωσε οικόπεδα που ήταν κατειλημμένα και «δεν μπορεί ο άλλος να πάρει το οικοπεδάκι του για να πάει να χτίσει για τα παιδιά του, επειδή βρίσκει μέσα μια οικογένεια που δεν έχει πού να πάει».
Για την Μπιρμπίτα, σχολίασε πως έγιναν πράγματα και θάματα, ενώ επί εποχής Σημίτη δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ και αναρωτήθηκε πού πήγαν όλα αυτά. «Διχασμένοι, ο καθένας να κάνει τον ειδικό, ας κάνουμε κάποια βήματα» σχολίασε κλείνοντας το θέμα.
Όσο
για την άρνηση του δημάρχου Μεσσήνης να παραλάβει έκταση στη Μακαρία για να
μετεγκασταθούν Ρομά, ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι αυτή η γη ανήκε στις Νομαρχίες,
πέρασε στην Περιφέρεια, ενώ ο ίδιος έστειλε επίσημο έγγραφο ότι την παραχωρεί
στους Δήμους, καθώς οι τελευταίοι έχουν πλέον την αρμοδιότητα της διαχείρισης
του θέματος των Ρομά.
Όπως ανέφερε ακόμη, αυτός δεν έχει καμία αρμοδιότητα, παρ’ όλα αυτά μπορεί να
βοηθήσει και οικονομικά και σε όλα τα επίπεδα, για να λυθεί ένα πρόβλημα, το οποίο
χαρακτήρισε σοβαρό και «ευθύνη έχουμε εμείς και όχι οι Ρομά, στο μεγαλύτερο
βαθμό».
Πύργος – Τσακώνα
Τέλος, ο περιφερειάρχης δήλωσε χαρούμενος για την κινητικότητα που υπάρχει με την κατασκευή του δρόμου Πύργος – Τσακώνα, «ένα έργο κολλημένο από το 2005» όπως είπε.
Οι εξελίξεις στο Τζάνε – Καλαμάκι
Σχετικά με το Τζάνε – Καλαμάκι, επισήμανε πως παρότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε δώσει όδευση και πληρώθηκαν οι ανασκαφές, το έργο σταμάτησε ξανά με απόφαση του ΚΑΣ και προφανώς εισήγηση της τοπικής υπηρεσίας. Πλέον, είπε, «έγινε νέα μελέτη που ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες, τελικώς το τούνελ θα κοστίσει 11,5 εκατομμύρια ευρώ», αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2022.
«Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2024 και έτσι θα φύγει ένα αγκάθι που ταλαιπωρεί» σχολίασε.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δε φταίει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, αφού όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία δίνει όδευση, προφανώς αναλαμβάνει και ευθύνες.
Οι συμβάσεις των έργων που υπεγράφησαν
Όσον αφορά στις συμβάσεις των έργων που υπεγράφησαν, είναι οι εξής:
-Καθαρισμός ρεμάτων και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Πύλου – Νέστορος, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ
-Έργα υποδομής στο δρόμο Δεσύλλα – Καρνάσι – Δασοχώρι στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ
-Βελτίωση και συντήρηση 31ης επαρχιακής οδού, τμήμα από 7η επαρχιακή οδό – Νέδα – όρια νομού, με προϋπολογισμό 155.000 ευρώ
-Βελτίωση και συντήρηση 82ης επαρχιακής οδού, τμήμα Μεσσήνη – Ριζόμυλος και 7ης επαρχιακής οδού, τμήμα Τζάνε – Πεταλίδι – Καλαμάκι, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ
-Έργα υποδομής στην 7η επαρχιακή οδό, τμήμα Διαβολίτσι – Κάτω Μέλπεια – Διμάνδρα, στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ
-Βελτίωση και συντήρηση οδοφωτισμού στην Π.Ε. Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 169.000 ευρώ
-Καθαρισμός ποταμών Παμίσου και Άριος, με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ
-Εργασίες κοπής δέντρων και καθαρισμός φυτικής γης στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Π.Ε. Μεσσηνίας, με προϋπολογισμό 70.000 ευρώ
-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού φωτισμού στην 9η εθνική οδό, στον κόμβο Εξοχικού, με προϋπολογισμό 72.000 ευρώ
-Αντικατάσταση ιρλανδικής τάφρου με σωληνωτό γεφυρίδιο στην 8η επαρχιακή οδό Ραφτόπουλο – Κυπαρισσία, με προϋπολογισμό 74.000 ευρώ
-Βελτίωση και συντήρηση πλεγμάτων στην 82η εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, με προϋπολογισμό 37.200 ευρώ
-Συμπληρωματική σύμβαση 46.156,31 ευρώ για αποπεράτωση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου της Μονής Αγίου Νικήτα στο Σελλά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση