Γιώργος Τσούνης: Αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Γιώργος Τσούνης: Αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Αναδυόμενο ενεργειακό κόμβο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο περιθώριο του 6ου SOUTHEAST EUROPE ENERGY FORUM, που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία για την Ενεργειακή Οικονομία, σε συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του Global Energy Institute του US Chamber of Commerce.

Συμμετέχοντας σε πάνελ για την αμερικανική οπτική σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό ρόλο της Ευρώπης με τους συναδέλφους του πρέσβεις των ΗΠΑ στην Αλβανία Yuri Kim, τη Βουλγαρία Herro Mustafa, τη Βόρεια Μακεδονία Kate Mary Byrnes και τη Σερβία Christopher R. Hill, ο κ. Τσούνης υπογράμμισε τη δυναμική της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της εξέλιξής της σε ενεργειακό κόμβο για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε σε μια σειρά από έργα όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη που, όπως είπε, θα είναι έτοιμος στα τέλη του 2023, στην επέκταση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και την επένδυση της Motoroil στην Κόρινθο, ενώ ειδική μνεία έκανε και στη δυναμική έργων όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί με Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στάση της Ελλάδας, τόνισε πως η χώρα μας δεν σκέφτεται μόνο τον εαυτό της αλλά και ολόκληρη την περιοχή, χαρακτηρίζοντας ηγετική αυτή τη στάση.

Ο Αμερικανός πρέσβης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως γεωπολιτικό εργαλείο και ότι η κρίση που προκάλεσε στον κόσμο έχει δημιουργήσει μια σειρά από προκλήσεις. «Είναι μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση επισιτισμού και είναι και μια ανθρωπιστική κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, πολλά από αυτά μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα και άλλα μακροπρόθεσμα. 

«Βραχυπρόθεσμα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή. Η φθηνότερη μορφή ενέργειας που μπορούμε να παράγουμε είναι αυτή που δεν χρησιμοποιούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούνης και στη συνέχεια ανέλυσε τη χρησιμότητα των παραπάνω εν εξελίξει ενεργειακών έργων σε μεσοπρόθεσμη αλλά και βραχυπρόθεσμη προοπτική.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το φόρουμ, ιδιαίτερα στην παρούσα διεθνή συγκυρία, και συνεχάρη το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του πρέσβεις από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής υπογράμμισαν την ανάγκη της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσης στο ενεργειακό πρόβλημα.

«Οι περιφερειακές κρίσεις θέλουν και περιφερειακές λύσεις», σημείωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία Kate Mary Byrnes, η οποία αφού αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας στον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε πως η ενέργεια μπορεί να είναι απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια, αλλά δεν είναι μια αποκλειστικά εθνική πηγή, γι’ αυτό και απαιτείται η ανάπτυξη συνεργειών. 

Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι ένας πολύ μικρός ενεργειακός παίκτης στην περιοχή, αλλά αυτό που μάθαμε από την κρίση στην Ουκρανία είναι πως θα πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον, σημείωσε η Αμερικανίδα πρέσβης και υπογράμμισε ότι ο διασυνδετήριος αγωγός αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα, αλλά αναζητούνται και τρόποι για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο π[ρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Christopher Hill ανέφερε ότι το πρώτο βασικό πρόβλημα που έχει η Σερβία είναι ότι πριν από περίπου μια δεκαπενταετία κατέστησε τη Ρωσία βασικό ενεργειακό της εταίρο.  «Αυτό δεν ήταν καλή ιδέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης κι εκτίμησε ότι στη δεδομένη διεθνή συγκυρία η Σερβία έχει αρχίσει να κοιτάζει από κοντά διάφορα ενεργειακά πρότζεκτ στην περιοχή, που θα της επιτρέψει να αλλάξει κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τη χρήση των πηγών ενέργειας στην περιοχή. «Αυτή η ενεργειακή κρίση θα είναι και ο θάνατος της σχέσης μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας, η οποία συζητείται εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Hill.

Στην ολοκλήρωση του έργου του IGB αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βουλγαρία Herro Mustafa, εξαίροντας τη σημασία του, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και συγχαίροντας Ελλάδα και Βουλγαρία γι’ αυτή τη σημαντική νίκη, όπως τη χαρακτήρισε. Χαρακτήρισε, επίσης, τεράστιο βήμα την απόφαση για διπλασιασμό της χωρητικότητας που έχει η Βουλγαρία στον τερματικό σταθμό LNG που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ προέτρεψε: «κρατήστε το βλέμμα σας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας».

Τέλος, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία Yuri Kim υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τα διάφορα ενεργειακά πρότζεκτ που βρίσκονται στην Αλβανία ή περνούν μέσα από αυτήν, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της χώρας για διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά στο υδροηλεκτρικό πρότζεκτ της Σκαβίτσα που υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως και το αντίστοιχο έργο εκσυγχρονισμού της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στην Αυλώνα, αλλά και στο εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την Αλβανία, το έργο LNG της Αυλώνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ