Το πρόγραμμα “The ones who ROAM” συγκέντρωσε νέους στη Μεσσηνία για την κοινωνική ένταξη των Ρομά
Η συνύπαρξη αντικρουόμενων κόσμων απαιτεί αρκετή δουλειά και υπομονή από όλους. Αυτή ήταν μία από τις βιωματικές γνώσεις που «κατέκτησαν» οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών που βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Μεσσηνία, με σκοπό να συνδράμουν στην ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και ευρύτερα.
Η συμμετοχή, δε, από την Τοπική Κοινότητα ήταν αξιοσημείωτη, όπως ανέφερε στο «Θάρρος» η συντονίστρια του προγράμματος, Ειρήνη Δρακοπούλου, καθώς πολλοί νέοι, και όχι μόνο, πήραν μέρος στις δραστηριότητές που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε Έλληνες και νέους από την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Όπως σημείωσε η ίδια, οι επιμορφωτικές δράσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, συνάντηση με μαθητές Ρομά και τους κηδεμόνες αυτών, επίσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης και συνάντηση με τη διευθύντρια, τους δασκάλους και υπεύθυνους του τμήματος για τους μαθητές Ρομά ΖΕΠ. Επίσης, έγιναν παρουσιάσεις για την ιδιαιτερότητα των Ρoμά στις χώρες των συμμετασχόντων, καθώς και πολιτισμικές βραδιές για καθεμία ξεχωριστά χώρα.
Παρότι ο δήμος Μεσσήνης φιλοξένησε το πρόγραμμα, ήταν συνολικά απών από τη δράση
Στον αντίποδα, για τον αντίκτυπο αυτών των δράσεων στην κοινωνία, η κα Δρακοπούλου παρατήρησε: «Παρότι ο οργανισμός μας δραστηριοποιείται από το 2013, είναι γεγονός ότι αυτές οι δράσεις έχουν γίνει ευρέως γνωστές τα τελευταία 3-4 χρόνια. Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτών των προγραμμάτων γίνεται αντιληπτός, κυρίως μέσω της συμμετοχής των νέων της περιοχής, αλλά και μέσω της συνεργασίας μας με τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι, με εξαίρεση το Δήμο Μεσσήνης, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία μας».
Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του συγκεκριμένου προγράμματος, η κα Δρακοπούλου μίλησε για έναν καθ’ όλα επιτυχημένο κύκλο δράσεων, αφού «όχι μόνο επιτεύχθηκαν οι αρχικοί στόχοι, αλλά παρατηρούμε ότι τελικά ξεπεράστηκαν κιόλας. Η εβδομάδα ήταν γεμάτη με δραστηριότητες βασισμένες στη μη τυπική, άτυπη εκπαίδευση και δια βίου μάθηση. Χρησιμοποιήσαμε πληθώρα εκπαιδευτικών μεθόδων, ενώ στην επιτυχία του προγράμματος συνείσφερε και η σωστή επιλογή συμμετεχόντων από τις διάφορες χώρες που επέδειξαν ενδιαφέρον».
Πλέον οι συμμετέχοντες ετοιμάζουν βαλίτσες, μιας και το επόμενό τους ταξίδι θα είναι στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής για τη διοργάνωση του Erasmus+ Training Course με θέμα την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση του διαδικτύου.
Της Χριστίνας Μανδρώνη