Είδος πολυτελείας έχουν αρχίσει να γίνονται αυτή την περίοδο οι ξυλόσομπες. Όχι τόσο για το κόστος τους (που έχει αυξηθεί, όπως όλα), αλλά κυρίως γιατί αρχίζουν να γίνονται δυσεύρετες, με τον κόσμο να αναζητά τις πιο οικονομικές λύσεις για τα κρύα του χειμώνα.
Έμποροι της Καλαμάτας με τους οποίους μιλήσαμε, μας είπαν ότι το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, αλλά τα αποθέματα στα εργοστάσια τελειώνουν και οι παραδόσεις πλέον κάνουν μήνες!
Τελειώνουν τα αποθέματα
Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη φετινή σεζόν ο κόσμος έχει ένα λόγο παραπάνω να δείχνει ενδιαφέρον για ό,τι θερμαντικό μέσο καίει ξύλο, όπως μας είπε ο κ. Δημήτρης Πανταζής από την εταιρεία «Δ και Κ. Πανταζής».
«Είναι η εποχή που αρχίζει η σεζόν και ο κόσμος ετοιμάζεται για το χειμώνα. Ο κόσμος δείχνει πιο μεγάλο ενδιαφέρον για ό,τι καίει ξύλο και γιατί η περιοχή μας, τώρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια, έχει επάρκεια ξύλου, ενώ οι τιμές είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί αρκετά και το ξύλο συμφέρει σε σύγκριση με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το πέλλετ. Ο κόσμος προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες του, γιατί τα έξοδα έχουν αυξηθεί. Υπάρχει ένας μικρός πανικός, γιατί ενώ όλα αυξάνονται, οι μισθοί και οι αποδοχές παραμένουν οι ίδιες», τόνισε ο κ. Πανταζής.
Καθημερινά, όπως είπε, στην εταιρεία του υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από κόσμο ο οποίος επισκέπτεται την επιχείρηση για να δει από κοντά τα προϊόντα και να ενημερωθεί.
«Φροντίζουμε να είμαστε σε συνεχή έρευνα αγοράς και να έχουμε αξιόπιστες συσκευές. Έχουμε μεγάλη γκάμα σε ετοιμοπαράδοτα προϊόντα», διευκρίνισε.
Ωστόσο, γενικότερα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη από τους προμηθευτές σε ξυλόσομπες και τζάκια. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, τα ελληνικά εργοστάσια ενώ έδιναν 15 ημέρες για την παράδοση της παραγγελίας, τώρα λένε 3 μήνες. Στο δε εξωτερικό, ο μέσος χρόνος παράδοσης ήταν ένας μήνας και τώρα, για παραγγελία που έχει κάνει από το Μάρτιο, του έχουν δώσει ημερομηνία παράδοσης τον Ιανουάριο!
Μάλιστα, μας είπε ότι το καλοκαίρι δέχτηκε και πελάτες από Γερμανία που είχαν έρθει διακοπές για να αγοράσουν σόμπα και να τη στείλουν με μεταφορική στη χώρα τους.
«Καλό είναι ο κόσμος να μην περιμένει τελευταία στιγμή, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές. Επίσης, όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι τιμές. Αν περιμένουν να φτάσει Νοέμβριος για να παραγγείλουν, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε θα φτάσει Φεβρουάριος, ενώ δεν υπάρχουν εύκολα και διαθέσιμοι τεχνίτες για να κάνουν την εγκατάσταση» σχολίασε.
Αύξηση της ζήτησης
Ο κ. Κότσιρας, από την επιχείρηση του κ. Χρήστου Σαρελλά, σημείωσε ότι η κίνηση είναι αυξημένη σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Αγγίζει δε σε αύξηση το 80% και ο κόσμος αναζητά κυρίως πληροφορίες για ξυλόσομπες, ενώ όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κοιτάζει καυστήρες ξύλου ή ενεργειακά τζάκια.
Στο κατάστημά τους υπάρχει αρκετή διαθεσιμότητα προϊόντων, όμως, όπως διευκρίνισε ο κ. Κότσιρας, έχει ξεκινήσει γενικότερα να υπάρχει πρόβλημα, καθώς αδειάζουν οι αποθήκες των προμηθευτών.
Φυσικά, όπως είναι λογικό, έχουν αυξηθεί και οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα.
Πλαφόν στο κέρδος
Πάντως, σύμφωνα με αθηναϊκά δημοσιεύματα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στις τιμές καυσόξυλων και πέλλετ.
«Αντιλαμβανόμαστε μια αύξηση στις τιμές στα ξύλα και στα πέλλετ και είναι λογικό να υπάρχει σε σχέση με πέρυσι, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Δεν είναι όμως λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις. Για να το φρενάρουμε, θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις αυξήσεις τιμών σε καυσόξυλα – πέλλετ.
Στο μεταξύ, οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν ξύλο πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία, σύμφωνα με τον Δρ. Γεώργιο Νταλό, τεχνολόγο ξύλου, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Είδη καυσόξυλων
Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή, όμως, γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία, με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου.
Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δε βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.
Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.
Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε, κυρίως, για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.
Ξύλα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για προσάναμμα έχουν χαμηλή πυκνότητα, καίγονται γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα.
Σύμφωνα με τον κ. Νταλό, αυτά τα είδη καυσόξυλων είναι τα κυριότερα, όμως υπάρχουν και άλλα είδη, όπως καστανιά, λεύκη, πουρνάρι, ευκάλυπτος, λεμονόδεντρα.
Καυσόξυλα με το κυβικό
Επειδή και φέτος θα πουληθούν τα καυσόξυλα με το κυβικό, κατά τον κ. Νταλό, θα πρέπει οι καταναλωτές να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας να είναι πυκνός.
Θα πρέπει, επίσης, να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται.
Επίσης, καλό είναι να προμηθεύονται οξιά, δρυ και γενικότερα πλατύφυλλα και να προσέχουν να μην αγοράσουν κωνοφόρα δέντρα και ιδιαίτερα πεύκο, αφού η καύση τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς στο σπίτι.
Για τα πέλλετ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, σημείωσε ο κ. Νταλός και συμπλήρωσε πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.
Φυσική ξήρανση
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη φυσική ξήρανση των κούτσουρων. Τα κούτσουρα αρχίζουν να χάνουν νερό το χειμώνα, αλλά το Μάρτιο παρατηρείται η μέγιστη απώλεια νερού (περίπου 10%). Σε ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια το φρέσκο ξύλο που σκίζεται το Δεκέμβριο και αποθηκεύεται κάτω από κάλυμμα μπορεί να φτάσει, ήδη από τον Ιούνιο, σε επίπεδα υγρασίας 20% και, συνεπώς, να είναι κατάλληλο για να διακινηθεί στο εμπόριο ως έτοιμο ξηρό ξύλο.
Ωστόσο, στην περίπτωση των υγρών καλοκαιριών οι ανιχνεύσιμες διαφορές είναι ελάχιστες και η τιμή 20% θα επιτευχθεί ένα μήνα όμως αργότερα.
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ξύλου και της προετοιμασίας στοίβαξης των καυσόξυλων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού η επικάθηση άλλων υλικών πάνω στα κούτσουρα-καυσόξυλα. Ο χώρος της επεξεργασίας πρέπει να έχει σταθερό δάπεδο (τσιμέντο ή άσφαλτο).
Η φυσική ξήρανση των κούτσουρων μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλυπτόμενους και αεριζόμενους χώρους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία του εδάφους και τη βροχή.
Της Βίκυς Βετουλάκη