Λήγει η προθεσμία το Δεκέμβριο – Δικηγόροι καιιδιοκτήτες ζητούν παράταση
Λήγει τέλος Δεκεμβρίου, αν δε δοθεί άλλη παράταση, η προθεσμία που έχει ορισθεί από το υπουργείο για τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές σε περιοχές της Μεσσηνίας που εντάχθηκαν στο Κτηματολόγιο το 2004 και ακόμα, καθώς φαίνεται, τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» είναι πολλά.
Στο Κτηματολογικό Γραφείο (πρώην Υποθηκοφυλακείο) Καλαμάτας η προσέλευση για τη διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων είναι σημαντική, ενώ και σε δικηγορικά γραφεία υπάρχει μεγάλη κίνηση.
Πάντως, με ξεχωριστές παρεμβάσεις προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητούν να δοθεί παράταση και να μη μετατραπεί το Κτηματολόγιο σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
Το σημαντικότερο είναι ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας χιλιάδες ιδιοκτήτες θα χάσουν οριστικά τα ακίνητα τους.
Σε εξέλιξη οι διορθώσεις
Η λήξη της προθεσμίας για διορθώσεις στο τέλος του χρόνου δημιουργεί ανησυχία στις περιοχές της Μεσσηνίας που οδεύουν προς τις οριστικές κτηματολογικές εγγραφές, καθώς πολλά ακίνητα στο νομό μας παραμένουν αγνώστου ιδιοκτήτη, με ιδιοκτήτες να μην έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει εκκρεμότητα με ακίνητά τους.
Η προθεσμία αυτή αφορά στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο κατά την πρώτη κτηματογράφηση στην περιοχή μας το 2004. Δεν αφορά περιοχές όπου οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο οριστικοποιήθηκαν το 2018. Σε αυτές τις περιοχές από τη Μεσσηνία εντάσσονται το Ασπρόχωμα και τα Λέικα.
Για να γίνει αντιληπτό του μέγεθος του ζητήματος, να αναφέρουμε ότι σε πανελλαδικά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι, η περιοχή του Ελαιοχωρίου του Δήμου Καλαμάτας βρισκόταν στις πρώτες θέσεις, καθώς πάνω από το 15% των ακινήτων ήταν χαρακτηρισμένα ως αγνώστου ιδιοκτήτη και κινδυνεύουν να περάσουν στο Δημόσιο.
Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη κινητοποιηθεί, καθώς, όπως απάντησε η προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας, Ευσταθία Στεφανέα, σε ερώτησή μας, αρκετοί προσέρχονται και κάνουν και διορθώσεις και πρόδηλα. Παράλληλα, δικηγορικά γραφεία της Καλαμάτας έχουν σε εξέλιξη αρκετές υποθέσεις που αφορούν στη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών σε ακίνητα.
Αίτημα για παράταση
Καθώς το ζήτημα απασχολεί σημαντική μερίδα ιδιοκτητών, τόσο η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έκαναν παρεμβάσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, έστειλε επιστολή στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο και στο γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη, με την οποία ζητά την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να ορίζεται ως 20ετής, αρχομένης από το χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, η προθεσμία για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή να μη συμπληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σε επιστολή της στους ίδιους παραλήπτες, επίσης ζητά να καθοριστεί ως εικοσαετής η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου και να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων, ώστε να μην μετατραπεί το Κτηματολόγιο σε εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας.
Και για τις κτηματογραφημένες περιοχές
Με τη λήξη της προθεσμίας το Δεκέμβριο οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των εγγεγραμμένων στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών αυτών:
-Όλα τα αδήλωτα και «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα περιέρχονται αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική υπηρεσία παραλαβής τους, και επιστροφής τους σε όσους τα διεκδικήσουν ή ζητήσουν αποζημίωση γι’ αυτά, και
-Όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές χάνει οριστικά την κυριότητα του ακινήτου του, και μπορεί μόνον να προσπαθήσει να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από οποιονδήποτε τρίτο το δήλωσε ψευδώς ως δικό του στο Κτηματολόγιο!
Η ΠΟΜΙΔΑ με την επιστολή της ζητά να δοθεί παράταση, αλλά να καλύπτει και τις κτηματογραφημένες περιοχές όπου έχει ήδη λήξει και οι πρώτες εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες σε διάφορα μέρη της χώρας να έχουν αδίκως χάσει τις περιουσίες τους.
«Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά την από ετών σοβαρότατη εκκρεμότητα της ανάγκης νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η ολοκλήρωση Εθνικού Κτηματολογίου! Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο μπορεί να διεκδικεί “τα πάντα και για πάντα”, δηλαδή να διεκδικήσει οποιοδήποτε ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, αν ο πολίτης δεν μπορέσει να βρει και να επικαλεσθεί μεταγραμμένα συμβόλαια αναγόμενα τουλάχιστον στο 1885!», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Της Βίκυς Βετουλάκη