Πέντε συνεταιρισμοί επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, σε κοινή ανακοίνωσή τους, δίνουν συγχαρητήρια στον υπουργό Γεώργιο Γεωργαντά για την απόφαση καταχώρησης της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON». Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς: Αγροτικός Σύλλογος Αρχαία Ωλένεια Αιτωλοακαρνανίας «STAMNA OLIVES», Αγροτικός Σύλλογος Γερακίου Λακωνίας, Αγροτικός Σύλλογος Καινούργιου Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας, Ομάδα Παραγωγών Κυνουρίας Αρκαδίας και Αγροτικός Σύλλογος Λιβανάτων Φθιώτιδας «ΚΥΝΟΣ».
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνεταιρισμοί σε Αρκαδία και Λακωνία είχαν επαφές με τους Μεσσήνιους και μιλούσαν για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» πριν από την υπογραφή της απόφασης Γεωργαντά, η οποία ουσιαστικά επαναφέρει την απόφαση Αποστόλου βελτιωμένη.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Μίκροβας, γραμματέας στον Αγροτικό Σύλλογο Καινούργιου Τριχωνίδας Αιτωλοακαρνανίας, «επικροτούμε την απόφαση Γεωργαντά για την ελιά Καλαμών. Παρόλα αυτά θέλουμε να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με τους παραγωγούς από τη Μεσσηνία για να ξεκινήσουμε έναν ουσιαστικό διάλογο για το πρόβλημα. Μετά τη συγκομιδή της ελιάς θα κάνουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους».
Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι συνεταιρισμοί αναφέρει: “Μετά τη δημοσιοποίηση της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ4641 Β 02/09/2022) για την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», δίνεται το δικαίωμα στους εξαγωγείς της ελιάς ποικιλίας Καλαμών να χρησιμοποιούν ξανά την ονομασία στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.
Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επενδύσει σε φυτικό κεφάλαιο, μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για να καταφέρουν να παράγουν ποιοτικό προϊόν, το οποίο εξάγεται σε ποσοστό άνω του 80% με την ονομασία KALAMATA OLIVES.
Για την ονομασία αυτή, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, σε ανθρώπινο δυναμικό και έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες διαχρονικά, με αποτέλεσμα να έχουν κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι εξαγωγές άνω των 220 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Η απόφαση αυτή ομαλοποιεί την εγχώρια αγορά της ελιάς καλαμών σε μια ελαιοκομική χρονιά που η παραγωγή είναι ιδιαίτερα αυξημένη ποσοτικά και μιλάμε ήδη για παραγωγή ρεκόρ για τη χώρα μας. Με την απόφαση έγινε το πρώτο βήμα ώστε να καθίσουμε όλοι (ΔΟΕΠΕΛ, ΣΥΜΕΠΟΠ, παραγωγικοί φορείς) στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για μια πραγματικά εθνική λύση που θα διασφαλίζει τον Έλληνα παραγωγό έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών και τον Έλληνα εξαγωγέα έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Είναι ιστορική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα ειλικρινή διάλογο με όλη την αλυσίδα της ελιάς Καλαμών, ώστε να διαπιστώσουμε και να αποδεχθούμε τα λάθη του παρελθόντος, να συνεργαστούμε για να λύσουμε τα προβλήματα του σήμερα και να χαράξουμε στρατηγική για το αύριο. Ας μη χάσουμε την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν κρίκο της αλυσίδας”.