Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου συγκράτησης των τιμών θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου. Θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη.
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το «καλάθι του νοικοκυριού».
Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει ότι το «καλάθι» θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν κωδικό σε κάθε μία από τις 50 κατηγορίες προϊόντων, ο οποίος θα διατίθεται σε προσιτή τιμή συγκριτικά με τους υπόλοιπους κωδικούς της ίδιας κατηγορίας, θα είναι δηλαδή το προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή στην κατηγορία του με βάση την τιμολόγηση που κάνει κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
Η δημιουργία του «καλαθιού» θα είναι υποχρεωτική για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση είχαν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ και προαιρετική για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου.
Για τη μη υποβολή του καταλόγου με τα προϊόντα ή για ελλιπή υποβολή από τις υπόχρεες επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου συγκράτησης των τιμών θα ξεκινήσει στις 2 Νοεμβρίου, με βάση όσα ανέφερε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Θα διατηρείται για επτά μέρες και θα αλλάζει κάθε Τετάρτη.
Αναλυτικά η τροπολογία:
1. Οι επιχειρήσεις υπεραγορών τροφίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης («super markets»), των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων αμέσως προηγούμενης, από έναρξη ισχύος του παρόντος, διαχειριστικής περιόδου, αποστέλλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση.
2. Ειδικότερα, οι υπόχρεοι παρ. 1 εντάσσουν ένα (1) τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται καλάθι του νοικοκυριού και διαθέτουν προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές, που προσέρχονται οτα ψυσικά ψηψιακά καταοτήματά τους, ως προς σύνθεση του «καλαθιού του νοικοκυριού» που προτείνουν. Η ενημέρωση αυτή γίνεται κάθε πρόσψορό μέσο, ιδίως λίστες, ψυλλάδια και ειδική οήμανοη επίτων προϊόντων του χώρου πώλησής τους.
3. Ο κατάλογος των προϊόντων που συμμετέχουν «καλάθι του νοικοκυριού» και οι τιμές τους διαμορψώνονται ελεύθερα από τις επιχειρήσεις, τηρουμένου του άρθρου 58 του ν. 4818/2021 (Α’ 124), περί αθέμιτης κερδοψορίας. Τα προϊόντα που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρψωση ανωτέρω διάταξη. Τα προϊόντα του καταλόγου μπορούν να διαφοροποιούνται κάθε ψορά που αποστέλλεται από τους υπόχρεους κατάλογος προς υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
4. Κατάλογο προϊόντων που εντάσσονται «καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποστέλλουν και επιχειρήσεις που εντάσσονται στους υπόχρεους παρ. 1. Οι ως άνω επιχειρήσεις, εψόσον αποστείλουν κατάλογο προϊόντων, καθίστανται υπόχρεοι τήρησης του παρόντος μέχρι λήξη ισχύος του, και ελέγχονται, κατά προτεραιότητα, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ως προς συμμόρψωσή τους άρθρο 58 του ν. 4818/2021 περί αθέμιτης κερδοφορίας.
5. Η αποστολή καταλόγου προϊόντων ελλιπής αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους τιμωρείται διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.
6. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθορίζονται οι κατηγορίες των προϊόντων που εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού», η συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους, οι αρμόδιες για επιβολή των κυρώσεων παρ. 5 αρχές, διαδικασία ελέγχων, διαδικασία είσπραξης των προστίμων και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα που αψορά εψαρμογή του παρόντος.
7. Το παρόν ισχύει μέχρι 31 Μαρτίου 2023.
Πηγή: Η Καθημερινή