Δεν παίρνει θέση ο καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Δημήτρης Κουτσογιάννης, υπέρ κάποιας από τις τέσσερις εναλλακτικές λύσεις που παρουσιάζει στην τεχνική του έκθεση για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας, η οποία του ανατέθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εν όψει της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του «Μορέα» για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης (σ.σ. θέμα που θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου).
Ο Δημήτρης Κουτσογιάννης μίλησε χθες το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Ηλία Μαραβά, στην ΕΡΤ Καλαμάτας, όπου τόνισε ότι ως τεχνικός επιστήμονας, αλλά και δεδομένου ότι δεν είναι Καλαματιανός και δε γνωρίζει τις συνθήκες που επικρατούν στην πόλη, δε θέλει να πάρει θέση, ενώ δεν είναι και στο ρόλο του να κάνει κάτι τέτοιο.
Πάντως, παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει, σημείωσε πως πιο πολύ μελέτησε τη λύση της εκβάθυνσης του Νέδοντα, χωρίς να ξεσκεπαστεί τμήμα του και χωρίς να διαπλατυνθεί η κοίτη του, σε συνδυασμό με την κατασκευή φράγματος ανάσχεσης και αποθήκευσης, κάτι που δήλωσε ότι θα προσφέρει επιπλέον οφέλη στην περιοχή.
Χαρακτήρισε αυτή τη λύση ως ενδιάμεση μεταξύ της πρότασης του «Μορέα» και της μηδενικής λύσης.
Στο ερώτημα, για το αν υπάρχει περίπτωση να αποκλειστεί νομικά το σκέπασμα τμήματος του Νέδοντα, το οποίο η μελέτη του «Μορέα» προβλέπει να ξεσκεπαστεί για να γίνει η αφαίρεση των υποστυλωμάτων, ο καθηγητής κ. Κουτσογιάννης είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξει νομική προσφυγή κατά της επανακάλυψης δε γνωρίζει ποιο θα είναι το νομικό αποτέλεσμα, γιατί πρόκειται για περίπτωση που δεν έχει προηγούμενο.
Σε δελτίο Τύπου της ΕΡΤ Καλαμάτας για τη συνέντευξη του καθηγητή σημειώνονται τα εξής: «Την παραδοχή πως η επιστήμη μπορεί και οφείλει να προσφέρει λύσεις, ώστε η κοινωνία να επιλέγει, τόνισε, μιλώντας για την Τεχνική του Έκθεση αναφορικά με το αντιπλημμυρικό ζήτημα της Καλαμάτας, ο καθηγητής Υδρολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτριος Κουτσογιάννης.
Ο κ. Κουτσογιάννης αναφέρθηκε αναλυτικά σε διαπιστώσεις της συγκεκριμένης Έκθεσης, αλλά και τις επιλογές που υπάρχουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας μιλώντας στον Ηλία Μαραβά, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας.
Ειδικότερα, ο καθηγητής τεκμηρίωσε πως η κοινωνία της Καλαμάτας έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη λύση εκείνη που θα προσφέρει επαρκή προστασία από το φυσικό φαινόμενο και ταυτόχρονα θα έχει τις μικρότερες επιπτώσεις στη λειτουργία και το δομικό περιβάλλον της πόλης.
Χωρίς να τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ κάποιας από τις τέσσερις εναλλακτικές που ο ίδιος παρουσιάζει στην Τεχνική του Έκθεση, αλλά προκρίνοντας τη λύση των φραγμάτων στο Νέδοντα, σημείωσε τρεις πολύ βασικούς παραμέτρους.
Η πρώτη παράμετρος αφορά στο ξήλωμα των σκεπασμένων τμημάτων του χειμάρρου, με τον καθηγητή να εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για το αν είναι δυνατή η επαναφορά τους.
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τις παραδοχές για την παροχετευτικότητα του Νέδοντα τις οποίες υιοθέτησε η μελέτη “Μορέα”.
Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την αποδεδειγμένη προστασία που προσφέρουν τα φράγματα, ενώ ταυτόχρονα συγκρατούν σημαντικές ποσότητες νερού για τον υδροφόρο ορίζοντα.
Εξίσου, σημαντική επισήμανση του κ. Κουτσογιάννη είναι αναφορικά με το αν μπορεί μια εναλλακτική λύση να ωριμάσει μελετητικά και να προλάβει το χρονικό πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου (Ταμείο Ανάκαμψης).
Κατηγορηματικά ο κ. καθηγητής απάντησε πως υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και οι μελέτες μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε μερικούς μήνες αν υπάρχει βούληση της Πολιτείας.
Η σύνταξη της εν λόγω Τεχνικής Έκθεσης ανατέθηκε στην επιστημονική ομάδα του κ. Κουτσογιάννη με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής παράταξης της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, Βασίλη Τζαμουράνη.
“Η επιστήμη σπάει τα αδιέξοδα και προσφέρει λύσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στην κοινωνία να επιλέγει. Η κοινωνία είναι αυτή που αποφασίζει” είναι η απάντηση του κ. Κουτσογιάννη στην ερώτηση για το ποια λύση προκρίνει ο ίδιος».
Πηγή: ertnews