Η 19η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με την αγροτική οδοποιία να είναι ξανά προς συζήτηση. Παράλληλα, τέθηκε και το θέμα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και το ζήτημα οικονομικής ασφυξίας που έχει προκύψει στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Καλαμάτας Μεσσήνης και Μάνης.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Τάσο Τσερπέ να ζητά απολογισμό για το πανηγύρι της Μεσσήνης, ενώ επανέφερε το ζήτημα της αγροτικής οδοποιίας, εν όψει μάλιστα της ελαιοσυγκομιδής, υποστηρίζοντας πως κάποιοι παραγωγοί δε θα έχουν καν πρόσβαση στα κτήματά τους και τα παράπονα που δέχεται είναι πολλά.
Στη συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στη δακοκτονία, θέμα που χαρακτήρισε ως μείζον, για να σχολιάσει πως έχει ξεκινήσει στραβά από το υπουργείο και συνεχίστηκε από την Περιφέρεια. Αναρωτήθηκε, δε, για το ποιος έχει αποφασίσει να γίνουν μόνο τρεις ψεκασμοί.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης εξέφρασε την ελπίδα να γίνει ένας ακόμα ψεκασμός, παρατήρησε όμως ότι φέτος δεν είχε πολύ δάκο και αυτό ήταν καθαρά αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών.
Σχετικά με το πανηγύρι, είπε ότι είναι θέμα σοβαρό και θα γίνει απολογισμός σε επόμενο συμβούλιο.
Απαντώντας για την αγροτική οδοποιία, ανέφερε στον Τάσο Τσερπέ ότι καταλαβαίνει την πρόθεσή του να δημιουργεί θέματα εκεί που δεν υπάρχουν και τον προκάλεσε να αναφέρει συγκεκριμένα σημεία που υπάρχει ζήτημα, ενώ κλείνοντας παρατήρησε ότι η Δημοτική Αρχή σεβόμενη τους αγρότες δίνει αγώνα δίπλα τους. Έτσι συνεχίζει τις προσπάθειές της και ειδικά σε κοινότητες που επλήγησαν το τελευταίο διάστημα από καιρικά φαινόμενα.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Λάσκαρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει στο Σύνδεσμο Ύδρευσης και ζήτησε να ενημερωθεί για το τι σκοπεύει να πράξει ο Δήμος, αφού το κόστος θα ανέβει.
Πάνω σε αυτό ο Γιώργος Αθανασόπουλος απάντησε ότι το θέμα με το ενεργειακό κόστος είναι επίκαιρο και η αύξηση της τιμής του ρεύματος επιβαρύνει κατά πολύ τους Δήμους. Ήδη, εξήγησε, στο Δήμο Μεσσήνης υπάρχουν σκέψεις εξοικονόμησης, αφού αγγίζει τα 70.000 ευρώ. Μεγαλύτερη ενεργειακή πληγή, πρόσθεσε, είναι η ΔΕΥΑΜ με τα 95 αντλιοστάσια, όπου το κόστος πριν ήταν 50.000 με 60.000 ευρώ και πλέον έχει διπλασιαστεί.
Δεσμεύθηκε, πάντως, ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια, ούτε θα κοπεί το ρεύμα σε κάποιο από τα αντλιοστάσια.
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, φανερά εκνευρισμένος για το ζήτημα του δάκου, ζήτησε εξηγήσεις για το ποιος ελέγχει αυτούς που κάνουν τη δακοκτονία.
Πρόσθεσε δε ότι φέτος υπάρχει μεγάλη καταστροφή, ενώ χαρακτηριστικά είπε ότι «και 104 χέρια να περαστούν τα δέντρα δε θα γίνει τίποτα», αφού η διαδικασία γίνεται λανθασμένα, ενώ σε κάποια σημεία δε βοηθάει και η μορφολογία του εδάφους.
Από πλευράς του, ο Νίκος Κοτταρίδης ζήτησε εξηγήσεις για το πώς θα καλυφθεί το παραπάνω κόστος της ενέργειας, αφού δεν είναι να μετακυληθεί στους δημότες, με τον Γιώργο Αθανασόπουλο να του απαντά ότι έχουν πέσει στο τραπέζι σκέψεις για εξοικονόμηση, όπως το κλείσιμο του κλειστού της Μεσσήνης μια ώρα νωρίτερα, σε συνεννόηση πάντα με τις ομάδες, ή λιγότερες ώρες λειτουργίας του οδοφωτισμού, χωρίς όμως να μένουν περιοχές στα σκοτάδια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μια ώρα στον οδοφωτισμό εξοικονομεί το 12% της συνολικής κατανάλωσης.
Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση συνεχίστηκε με συζήτηση θεμάτων ημερήσιας διάταξης, με τα περισσότερα να “περνούν” ομόφωνα μέσα σε λίγα λεπτά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση