Γ. Εγγλέζος: «Να μην παίρνουν αποφάσεις με βάση τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά να υπολογίζουν και τις πόλεις στην επαρχία»
Έκλεισε πριν καλά καλά ανοίξει, δια στόματος υπουργού Ανάπτυξης, το θέμα μείωσης του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα, προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.
Από χθες το πρωί ξεκίνησε έντονη συζήτηση για το εν λόγω θέμα, ενώ αργά το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Εκεί, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου. «Δε συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων», τόνισε.
Πάντως, μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ερωτώμενος από το «Θάρρος» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργος Εγγλέζος, είπε ότι θα μπορούσε να γίνει μόνο με αλλαγή του εθνικού ωραρίου, σίγουρα όχι πριν από τις γιορτές, για να συμπληρώσει πως κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της.
Άλλοι θετικοί, άλλοι αρνητικοί
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πάντως, όχι μόνο εμφανίσθηκε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά πρότεινε το εξής ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου:
-Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 – 16:00
-Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 19:00.
Αντίθετα, δεν το είδαν με καλό μάτι από την πρώτη στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και ξένες, και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Επίσης, θα είναι αρνητικό και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν τις συνήθειές τους.
Οι εταιρείες σημειώνουν, επίσης, ότι αν ισχύσει η μείωση, αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η απασχόληση σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ δε διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές και η μόνη κατανάλωση ενέργειας έχει να κάνει με τα φώτα και τα κλιματιστικά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η μείωση του ωραρίου δε θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.
Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Για το θέμα ζητήσαμε χθες το πρωί την προσωπική άποψη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Γιώργου Εγγλέζου, ο οποίος είπε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο.
Σε σχέση με τη θέση του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις, με πρώτη και σημαντικότερη τις κλιματολογικές συνθήκες, καθώς στο νότο ακόμα και το Νοέμβριο οι θερμοκρασίες είναι αρκετά καλές σε σύγκριση με τη Βόρεια Ελλάδα.
«Για άλλη μια φορά, όμως, να επαναλάβω: να μη παίρνουν αποφάσεις με βάση τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά να υπολογίζουν και τις πόλεις στην επαρχία. Αν πρέπει να βάλουμε “πλάτη και για αυτό το πράγμα”, πρέπει να υπάρξει συζήτηση. Αν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο, εγώ θα μιλούσα μόνο για προσωρινή αλλαγή του εθνικού ωραρίου. Γιατί υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. Κι αν κάθε σύλλογος ορίσει μόνος του τι θα γίνει, τα πολυκαταστήματα δε θα ακολουθήσουν», σημείωσε ο κ. Εγγλέζος.
Επίσης, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για μείωση ωραρίου μέσα στα γιορτές, αλλά και τώρα που είναι ελαιοκομική περίοδος. Οποιαδήποτε συζήτηση θα αφορά μετά τον καινούργιο χρόνο.
Τέλος, είπε ότι αν κάτι τέτοιο τελικά προταθεί (που τελικά απορρίφθηκε από το υπουργείο), το θέμα θα συζητηθεί και στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων και στην Ομοσπονδία.
Β.Β.