Παρόντες οι εκπρόσωποι Αγγλίας και Γαλλίας – Η κατάθεση στεφάνου για τη Ρωσία έγινε από το δήμαρχο Πύλου-Νέστορος
Μπορεί θεωρητικά να βρισκόμαστε στην «επόμενη ημέρα» της πανδημίας, όπερ σημαίνει ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη επιστρέψει και πραγματοποιούνται κανονικά, όμως η φετινή επέτειος της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στο Δήμο Πύλου-Νέστορος αποτέλεσε μια δύσκολη εξίσωση, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή τίποτα δεν ήταν δεδομένο λόγω της εμπόλεμης κατάστασης Ρωσίας και Ουκρανίας.
Τελικά, Αγγλία και Γαλλία –πλην Ρωσίας- έδωσαν το «παρών» μέσω των προξένων τους, ενώ ο επίτιμος πρόξενος της Ρωσικής Πρεσβείας απουσίασε λόγω ασθενείας (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες, κατά κάποιους όντως απουσίαζε λόγω ασθενείας, ενώ κατά άλλους δεν προσκλήθηκε).
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος.
Ειδικότερα, οι χθεσινοί εορτασμοί «άνοιξαν» με τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου, υπό το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Τριών Ναυάρχων στη φερώνυμη πλατεία της ιστορικής κωμόπολης. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, ενώ ακολούθησε η μαθητική παρέλαση στην παραλιακή ζώνη της Πύλου, με τη συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, της Δημοτικής Φιλαρμονικής, καθώς και στρατιωτικών τμημάτων.
Οι πρωινές εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με την κατάθεση στεφάνων στα τρία νησιά που βρίσκονται απέναντι από την Πύλο (Χελωνήσι, Σφακτηρία, Φανάρι), όπου στο καθένα διατηρείται μνημείο για τους πεσόντες των τριών χωρών.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Παναγιώτης Καρβέλας, υπογράμμισε την ιστορική σημασία της χθεσινής ημέρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η Πύλος και όλο το έθνος γιορτάζει την 195η επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Μια ναυμαχία η οποία θεμελίωσε τη σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους».
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σκάλκος υπογράμμισε ότι η χθεσινή ήταν «μια μέρα διαρκούς υπόμνησης για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, καθώς και μια ημέρα υψηλού συμβολισμού, γιατί στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων προσέτρεξαν φίλιες και συμμαχικές δυνάμεις»
«Αυτό, στη σημερινή εποχή, έχει τις δικές του συνδηλώσεις, καθώς γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον με απειλές για τη χώρα μας» υπογράμμισε με νόημα.
Στις επετειακές εκδηλώσεις το «παρών» έδωσαν πλήθος αυτοδιοικητικών της Μεσσηνίας, οι βουλευτές του νομού Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος και ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης και ο δήμαρχος Μήλου Μανώλης Μικέλης. Επίσης, ο επικεφαλής διοίκησης της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου Γιώργος Γιάνναρης, ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας Αριστείδης Μουτζούρης, ο εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Δημήτρης Σκουφίδης και ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Σαλαμίς», αντιπλοίαρχος Αντώνης Κουμέλης.
Της Χριστίνας Μανδρώνη