Για δεύτερη φορά, μετά το 2020, θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα το επιστημονικό συνέδριο «Μεσσηνιακές Ημέρες Ρευματολογίας», το οποίο διοργανώνουν η Κλινική και το Εργαστήριο Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τις Ρευματολογικές Κλινικές των αττικών γενικών νοσοκομείων ΚΑΤ, Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς, Ασκληπιείο Βούλας και Ναυτικό Αθηνών.
Οι εργασίες της σημαντικής αυτής επιστημονικής συνάντησης θα ξεκινήσουν την άλλη Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Elite και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 15/10. Το φετινό συνέδριο έχει διεθνή χαρακτήρα, με τη συμμετοχή και διακεκριμένων γιατρών από το εξωτερικό. Συνολικά στο βήμα θα ανέβουν περίπου 40 ομιλητές για να μοιραστούν γνώση και εμπειρία, με βάση προσωπικές μελέτες και περιστατικά που «φωτίζουν» διάφορες εξειδικευμένες ή σπάνιες ιατρικές περιπτώσεις, για να συζητήσουν νέες θεραπείες και να ανταλλάξουν προβληματισμούς με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Ανάμεσα στους καταξιωμένους γιατρούς διαφόρων συναφών ειδικοτήτων και αρκετοί νεαροί φοιτητές ή τελειόφοιτοι, που υπό τη διακριτική καθοδήγηση των καθηγητών τους θα αποδείξουν το υψηλό επίπεδο των ελληνικών ιατρικών σχολών.
Σε μήνυμά τους οι συμπρόεδροι του συνεδρίου, ο Αθανάσιος Τζιούφας, καθηγητής, διευθυντής Παθολογικής Φυσιολογίας, ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Λαϊκό» και ο Μεσσήνιος Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Λαϊκό», Αθήνα, αναφέρουν για την επικείμενη διοργάνωση:
«Αγαπητοί συνάδελφοι, χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή του συνεδρίου με τίτλο “Μεσσηνιακές Ημέρες Ρευματολογίας”, που θα διεξαχθεί δια ζώσης στην Καλαμάτα μεταξύ 13-15 Οκτωβρίου 2022, για δεύτερη φορά, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να γίνει ένας θεσμός εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας για τη Μεσσηνία, αλλά και γενικότερα για τη χώρα. Προσβλέπουμε στη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών και φαρμακοποιών που ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στη Ρευματολογία αναφορικά με τις νεότερες διαγνωστικές τεχνικές για ακριβέστερη διάγνωση, τη μέτρηση της βαρύτητας των συστηματικών ρευματικών νοσημάτων, αλλά και τις νέες θεραπευτικές τους προσεγγίσεις.
Στο συνέδριο υπάρχει ειδικό βήμα για την παρουσίαση και κριτική ανάλυση ενδιαφερόντων περιστατικών από ειδικευόμενους ιατρούς και τους εκπαιδευτές τους, αλλά και συνεδρίες όπου θα αναλυθεί η παθογένεση πολλών νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι αγγειίτιδες, οι μυοσίτιδες, τα σύνδρομα περιοδικών πυρετών και άλλα.
Επίσης, θα αναλυθεί η παθογένεση αλλά και οι καινούργιες θεραπευτικές εξελίξεις σε νοσήματα που βρίσκονται στο σταυροδρόμι της αυτοανοσίας και της νεοπλασίας, όπως το σύνδρομο Sjogren, ή στο σταυροδρόμι της φλεγμονής, της αγγειακής δυσλειτουργίας και της ίνωσης όπως το συστηματικό σκληρόδερμα και οι παραλλαγές του.
Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ομιλητές από την αλλοδαπή, εγνωσμένης ερευνητικής και κλινικής συνεισφοράς στον τομέα τους.
Το χαρακτηριστικό των “Μεσσηνιακών Ημερών Ρευματολογίας” είναι η ανάλυση, αλλά και η σύνθεση-γενίκευση με βάση τις αρχές παθοφυσιολογίας των αυτοάνοσων νοσημάτων, δίνοντας στο νέο ιατρό ένα συγκροτημένο τρόπο του σκέπτεσθαι, ώστε να μπορεί να συναγάγει από το μερικό το γενικό και ουσιώδες.
Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε αξία, είναι η ίδια η πόλη της Καλαμάτας, αλλά και η Μεσσηνία ολόκληρη. Είναι ένας ευλογημένος τόπος με ευχάριστους ανθρώπους, φυσικές ομορφιές, και μακρά ιστορία, όχι μόνο αρχαία, αλλά και σύγχρονη.
Εδώ φούντωσε η Ελληνική Επανάσταση μετά την ηρωική προσπάθεια του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία, αλλά και εδώ διενεργήθηκαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών για το σταφιδικό ζήτημα κατά την Εθνική Αντίσταση, λαμβάνοντας περίοπτη θέση στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες του λαού μας.
Η Καλαμάτα έχει αναβαθμιστεί με όρους τουριστικών και συγκοινωνιακών υποδομών και αποτελεί μια ονειρεμένη πόλη για να ζει κανείς σε αυτήν ή να την επισκεφτεί ως ταξιδιώτης-περιηγητής.
Ευχόμαστε επιτυχία στο συνέδριο και ευχάριστη διαμονή σε όλους».
Οι συμμετέχοντες
Εκτός από τους επικεφαλής Τζιούφα και Βλαχογιαννόπουλο, στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν οι Σουζάνα Γαζή, Γκίκας Κατσιφής, Αθανάσιος Γεωργούντζος, Χαράλαμπος Σφοντούρης, όλοι τους διευθυντές σε κλινικές αθηναϊκών νοσοκομείων.
Υπόλοιποι ομιλητές είναι οι: Stefania Croci, Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Roberto Giacomelli, Oliver Distler, Carlo Salvarani, Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, Αλεξάνδρα Κουτσογιαννη, Θεόδωρος Ανδρουτσάκος, Χαράλαμπος Αντωνιάδης, Αικατερίνη Αργυράκη, Ουρανία Αργυροπούλου, Δήμητρα Μόσχου, Σταμάτης Νικόλαος Λιόσσης, Μενέλαος Μανουσάκης, Ευαγγελία Μωλέ, Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Δημήτρης Παλαμίδας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Κωνσταντίνος Ρίτης, Αντώνης Φανουριάκης, Χαράλαμπος Δρόσος, Γιώργος Δαλέκος, Λουκάς Χατζής, Ευάγγελος Γιαμαρέλλος Μουρμπούλης, Ανδρέας Γουλές, Απόστολος Καραντάνας, Όλγα Κατσούλη, Βασιλική Κουλούρη, Μαρία Τζαλονικου, Μαρία Σταυροπούλου, Παναγιώτης Σκέντρος, Μαρίνα Σικαρά.