«Πολίτικη Κουζίνα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

«Πολίτικη Κουζίνα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

Συνεχίζεται η μεγάλη έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις της Λαϊκής Βιβλιοθήκης με πολλούς φορείς της πόλης για τη Σμύρνη, φέρνοντας στην επιφάνεια πολύτιμες αναμνήσεις από τη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Από πλευρά της, η Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας συμμετέχει στην έκθεση με μια σειρά προβολών, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της ιστορίας. Ειδικότερα, πρόκειται να προβάλλει αύριο Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο «Θ. Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας την πολυβραβευμένη ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» με ελεύθερη είσοδο.

Με μια ματιά
Ο. Φάνης Ιακωβίδης, καθηγητής Αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας.

Μια ξαφνική αρρώστια, όμως, του παππού δε θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί ξανά τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του.

Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του.

Η ταινία προσπαθεί, με την ψυχραιμία που της επιτρέπει η χρονική απόσταση, να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες.

Ο τίτλος δόθηκε με τέτοιο τρόπο (η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα και κουζίνα με μικρά), ώστε να έχει διττή έννοια, και να παραπέμπει στην πολιτική, καθώς τα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, υπήρξαν πρωτίστως πολιτικά.

Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες που προβλήθηκε. Απέσπασε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2003: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την επόμενη χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.