Στο Ταμείο Ανάκαμψης με 29,5 εκατ. ευρώ το Μιναγιώτικο φράγμα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης με 29,5  εκατ. ευρώ το Μιναγιώτικο φράγμα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με 29.550.000 ευρώ, εντάχθηκε χθες με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, η κατασκευή του Μιναγιώτικου φράγματος και του δικτύου άρδευσης στην περιοχή.

Το έργο προβλέπεται να κατασκευασθεί μέσω ΣΔΙΤ και πρόκειται να αρδεύσει έκταση 35.000 στρεμμάτων στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργού, το 4ο τρίμηνο του 2023 προβλέπεται η ανάθεση των συμβάσεων για τα αρδευτικά έργα και το 4ο τρίμηνο του 2025 η ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων.

Με τέτοια εγγειοβελτιωτικά έργα επιλύεται το πρόβλημα έλλειψης υδάτινων πόρων και υφαλμύρωσης, γίνεται ανασχεδιασμός του πρωτογενούς τομέα και πολλαπλασιασμός του αγροτικού, περιφερειακού και εθνικού εισοδήματος.

Το φράγμα
Το έργο που εντάχθηκε με την υπουργική απόφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει το Μιναγιώτικο φράγμα και το αρδευτικό δίκτυο, που πρόκειται να αρδεύσουν μεγάλες εκτάσεις στο Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Το Μιναγιώτικο είναι αξονοσυμμετρικό φράγμα από σκληρό επίχωμα και προτείνεται να κατασκευαστεί 2 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασαίικα και σε απόσταση 5,5 χλμ. από τις εκβολές του, οι οποίες βρίσκονται 800 μ. δυτικά του οικισμού της Φοινικούντας.

Το αρδευτικό δίκτυο έκτασης 35.000 στρεμμάτων θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων:

-Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης

-Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δημοτικής Ενότητας Πύλου

-Μηλίτσης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αιπείας.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα βασικά μεγέθη και επιμέρους έργα του φράγματος και του ταμιευτήρα είναι συνοπτικά τα ακόλουθα:

-Λεκάνη απορροής: Εμβαδόν λεκάνης απορροής 28,9 km2. Μέσο υψόμετρο λεκάνης απορροής: +249

-Ταμιευτήρας: ΑΣΥ ταμιευτήρα (στάθμη στέψης υπερχειλιστή): +122,0. ΚΣΥ ταμιευτήρα (κατώφλι υδροληψίας): +93,0. Ωφέλιμο ύψος νερού: 29 μ. Συνολικός όγκος ταμιευτήρα: 10.959.000 m3. Ωφέλιμος όγκος ταμιευτήρα: 10.490.105 m3. Εμβαδόν ταμιευτήρα στη στάθμη στέψης υπερχειλιστή: 886.733m2.

-Φράγμα

Τύπος φράγματος: Φράγμα Βαρύτητας από Σκληρό Επίχωμα (Ισχνό RCC). Συνολικός όγκος επιχώματος: 290.000 m3. Μέγιστο ύψος: 55,5 μ. από τη θεμελίωση. Μήκος στέψης: 127,4 μ.

Άρδευση
Στην απόφαση του κ. Σκυλακάκη σημειώνεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος συμφωνήθηκε πως πρέπει να υποβληθεί Φάκελος Συμμόρφωσης για να συνάδουν τα γεωμετρικά μεγέθη του φράγματος που αναγράφονται στην ΑΕΠΟ του έργου (στοιχεία από προμελέτη) με εκείνα που περιλήφθησαν στην πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (στοιχεία από οριστική μελέτη).

Ο Φάκελος Συμμόρφωσης θα επισυναφθεί στο δελτίο ωρίμανσης με την κατάθεσή του.

Στο αρδευτικό δίκτυο περιλαμβάνονται επίσης τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης (συνολικά τέσσερις, μια στην κεφαλή κάθε ζώνης) και τα αντλιοστάσια.

Η διαστασιολόγηση του αγωγού μεταφοράς αρδευτικού νερού (DIN 350 έως 800) στις περιοχές κατανάλωσης αντιστοιχεί, σύμφωνα με την Υδρολογική Μελέτη, σε ετήσια απόληψη νερού από τον ταμιευτήρα ίση με 8.633.220 m3.

Μια αρχικά εκτιμώμενη ποσότητα των υλικών που θα χρειασθούν για την κατασκευή του φράγματος ανέρχεται σε 900.000 m3 περίπου.

Της Βίκυς Βετουλάκη