Στους 14.500 εργάτες γης καταγράφηκαν οι ανάγκες της Μεσσηνίας για τη διαετία 2023-2024
Μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγή και μεγαλύτερη ανάγκη σε εργάτες γης έχουμε φέτος στη Μεσσηνία και η έλλειψη εργατικών χεριών «καίει» τους αγρότες και ειδικότερα τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι είναι ακριβώς στην έναρξη συγκομιδής (με τη συγκομιδή της μαυρολιάς στο νομό μας να βρίσκεται ήδη κοντά στο 50%).
Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που τις προηγούμενες μέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των φορέων, τακτική όμως που πολλοί παραγωγοί δεν πιστεύουν ότι θα λύσει το πρόβλημα.
Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κατέγραψαν τις αυξημένες ανάγκες σχετικά με τις θέσεις εργασίας και τις ειδικότητες που πρέπει να καλυφθούν για τη διετία 2023 -2024 και αυτές φτάνουν κοντά στα 15.000 άτομα.
Ανάγκες διετίας
Αναλυτικά, σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε μετά τη σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στη διετία 2023-2024 σε επίπεδο εξαρτημένης εργασίας θα χρειασθούν συνολικά 8.720 εργάτες και αναλυτικά: Εργάτες γης 7.900. Εργάτες κτηνοτροφίας 710. Εργάτες πτηνοτροφίας 10 και Εργάτες μελισσοκομίας 100.
Σε επίπεδο εποχικής εργασίας, απαιτούνται συνολικά 5.680 άτομα και αναλυτικά: Εργάτες γης 5.000. Εργάτες κτηνοτροφίας 220. Εργάτες συσκευασίας (τυποποίησης) προϊόντων 400. Βοηθητικό προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 30 και Προσωπικό σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (σέρβος) 30.
Σε αλιεργάτες οι ανάγκες είναι 110 άτομα.
Οι ανάγκες συνολικά σε επίπεδο Μεσσηνίας ανέρχονται σε 14.510 άτομα.
Γ. Κόκκινος: «Δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα»
Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στις αγροτικές μας περιοχές, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέα», Γιώργος Κόκκινος,
σημείωσε ότι η συγκομιδή της μαυρολιάς βρίσκεται περίπου στο 50%.
Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, υπάρχει κάποια έλλειψη, η οποία όμως ευτυχώς δεν είναι αυτή που φοβούνταν αρχικά. Είναι άγνωστο, όμως, τι θα γίνει την επόμενη περίοδο που θα ξεκινήσει και η υπόλοιπη ελαιοσυγκομιδή.
Η παραγωγή, όπως είπε ο κ. Κόκκινος, είναι μεγαλύτερη φέτος, γι’ αυτό είναι και μεγαλύτερες οι ανάγκες σε εργάτες. Το θέμα βέβαια, σχολίασε, είναι ότι έχουν αυξηθεί τα ημερομίσθια και γενικότερα το κόστος κι αυτό είναι κάτι που θα παραμείνει, ενώ η τιμή της παραγωγής κανείς δε γνωρίζει αν θα συνεχίσει και την επόμενη περίοδο να είναι καλή.
Σε ό,τι αφορά το πώς αντιμετωπίζει η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς το θέμα με τους εργάτες γης, παρατήρησε ότι δεν έχουν ξεφύγει από το γραφειοκρατικό τρόπο. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί αυτές να προγραμματίζονται σε ώρες που οι αγρότες εργάζονται και να ειδοποιούνται την τελευταία στιγμή, χωρίς να έχουν το χρόνο να προετοιμασθούν.
«Δεν αντιμετωπίζουν το θέμα με σοβαρότητα, όπως πρέπει και συνεχίζουν να γίνονται λάθη. Για τις ανάγκες σε εργάτες γης, πρέπει να γίνεται μια σοβαρή έρευνα μέσω των Δήμων και των προέδρων. Να καταγράφονται στοιχεία, όπως τα στρέμματα που καλλιεργούνται, οι ντόπιοι που απασχολούνται κ.ά. Κάνουν τώρα κάποιες εκτιμήσεις έτσι, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το θέμα των εργατών είναι πολύ σοβαρό και, δυστυχώς, αντιμετωπίζεται με γραφειοκρατικό τρόπο», τόνισε ο κ. Κόκκινος, επισημαίνοντας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις και στο αρμόδιο υπουργείο.
Για τη δημιουργία οργανωμένων εργατικών κατοικιών, είπε ότι απορρίφθηκε ως πρόταση από τον υπουργό, διότι δεν μπορούν να προστατεύσουντην αλλαγή όρων δόμησης, ενώ για εργάτες από χώρες της Ασίας, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι ο παραγωγός πρέπει να πληρώσει το παράβολο και αν περάσουν τη συνέντευξη, να έρθουν έπειτα από 6 μήνες. «Αυτό είναι δυσλειτουριγκό και λάθος. Κι αν δεν περάσει τη συνέντευξη, χάνουμε και τα χρήματα. Ας φτιάξουν επιτροπές άμισθων ανθρώπων που ξέρουμε το θέμα και μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο, να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις», κατέληξε.
Ασημάκης Ντεμερούκας: Εργάτες από τα Βαλκάνια
Οι εργάτες από τα Βαλκάνια φαίνεται ότι θα σώσουν φέτος την ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία, τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Ασημάκης Ντεμερούκας.
Όπως σημείωσε, οι εργάτες μόνιμης κατοικίας λείπουν μήνες τώρα από την περιοχή κι αυτό έχει φανεί και είχε «πονέσει» πολύ την παραγωγή κηπευτικών και τις χειμερινές φυτεύσεις κηπευτικών και θερμοκηπίων. «Δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουν εργατικά χέρια για τα κηπευτικά, ενώ και τα ημερομίσθια έχουν ανέβει. Φαινόταν ότι αυτό το έλλειμμα θα περάσει τώρα στην ελαιοσυγκομιδή, όμως τις τελευταίες ημέρες έχουν κατέβει πολλοί εργάτες από τα Βαλκάνια, 3-4 φορές περισσότεροι απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, σε μένα έρχονταν 4 άτομα και φέτος θα έρθουν 17. Η ελαιοσυγκομιδή θα σωθεί φέτος από εργατικά χέρια από τα Βαλκάνια. Αυτό, βέβαια, δεν είναι λύση για όλες τις καλλιέργειες», σημείωσε ο κ. Ντεμερούκας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι το κόστος και τα ημερομίσθια έχουν ανέβει πολύ και, δυστυχώς, πολλοί παραγωγοί επιλέγουν τη μαύρη εργασία, την οποία μετά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ως έξοδο.
Κατέληξε, δε, λέγοντας πως μία λύση είναι η δημιουργία βίζας για να ξέρουν ποιοι μπαίνουν και τι γίνεται, ενώ φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά φάνηκε έντονα το ζήτημα της διαμονής των εργατών.
Της Βίκυς Βετουλάκη