Ένιωσα τέτοια αγαλλίαση περπατώντας πρόσφατα στο Άλσος Αγίου Γεωργίου, που αυτόματα σκέφτηκα «πόσο δύσκολο είναι ο κόσμος να έπαιρνε άλλη τροπή και να ζούμε έτσι καθημερινά στη φύση, συμπονώντας και αγαπώντας τους άλλους και τον κόσμο;». Προφανώς πρόκειται για μια ουτοπική σκέψη, όμως το αίσθημα γαλήνης ήταν πραγματικό, ανάμεσα σε έναν (όχι και τόσο) μικρό ελεύθερο παράδεισο 180 στρεμμάτων στη γειτονική Τρίπολη (σαν τον οποίο ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί κι εδώ στη Μεσσηνία), την ύπαρξη του οποίου αγνοούσα παντελώς μέχρι πριν από λίγο καιρό. Ένα πράσινο μεσογειακό πάρκο, στη μέση του οποίου δεσπόζει το πανέμορφο εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, ψηλά δέντρα, όπως πεύκα και κυπαρίσσια, θάμνοι και δίπλα ανοιχτά πεδία και κορυφογραμμές που ξεκουράζουν το μάτι. Στο ανώτερο σημείο υπάρχει το αρχαιοελληνικού τύπου ανοικτό θέατρο, όπου διοργανώνονται παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Ένας φροντισμένος χώρος με κλουβιά, όπου φιλοξενούνται διάφορα πτηνά, όπως παγόνια, πάπιες, φασιανοί, είναι ένα ακόμη αξιοθέατο, που δίνει μια επιπλέον ευχάριστη νότα ζωντάνιας.
Στο Άλσος του Αγίου Γεωργίου λειτουργούν και δύο καταστήματα εστίασης, που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση αναψυχής στους επισκέπτες, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από την Τρίπολη, κοντά στο Εθνικό Στάδιο και σχεδόν δίπλα στα κτήρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Προστιθέμενη αξία στο Άλσος δίνει ειδικά το Τουριστικό Περίπτερο, που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και περίπου 50 χρόνια υπό τη διεύθυνση του Σταμάτη Αδαμόπουλου. Εκτός από το εξαιρετικό σε ποιότητα, ποικιλία και νοστιμιά παραδοσιακό φαγητό, με ντόπιες πρώτες ύλες, εκλεκτά κρασιά και πραγματικά φιλικές τιμές, ο κ. Αδαμόπουλος αποδεικνύεται ένα μικρό σχολείο επαγγελματισμού και επιχειρηματικότητας, πολύ πρόθυμος να μοιραστεί την εμπειρία του.
Γεννημένος, μάλιστα, ο πατέρας του ίδιου στην Πύλα Πυλίας τρέφει μεγάλη αγάπη για τη Μεσσηνία, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του και μεταφέρει ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολλοί Μεσσήνιοι επέλεγαν το πάρκο και το κατάστημά του για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.
Το Τουριστικό του Άλσους λειτουργεί 5 ημέρες την εβδομάδα. Εκτός από την Τρίτη, πλέον έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα και η Δευτέρα, προσελκύοντας πελάτες, όχι μόνο από την Αρκαδία, αλλά απ’ όλη την Πελοπόννησο, την Αττική κ.α.
Η επιχείρηση περιλαμβάνει και catering και μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι και 2-3 χιλιάδες άτομα σε κοινωνικές εκδηλώσεις, απασχολώντας 20-40 υπαλλήλους κατά περίσταση. Ο κορωνοϊός αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα, περισσότερο όμως κλόνισε ο περασμένος χρόνος με τις αλλοπρόσαλλες και άσκοπες πολιτικές στη λειτουργία των χώρων εστίασης, που αντί για την πανδημία περιόρισαν την πελατεία, χωρίς τις πρότερες ενισχυτικές επιδοτήσεις.
Οι εξωφρενικές αυξήσεις του ρεύματος και οι πάγια δυσβάσταχτες φοροεισφορές και λιγότερο, εκτιμά ο Αρκάς επιχειρηματίας, η πιο διαχειρίσιμη ακρίβεια των προϊόντων, έχουν δυσκολέψει κι άλλο την κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Αδαμόπουλος συνεχίζει και έχει ήδη κλείσει πολλές εκδηλώσεις και για τον επόμενο χρόνο, όμως πλέον βλέπει πολύ κοντά την απόσυρσή του από το επάγγελμα, μαζί με τη σύζυγό του, Κωστούλα, η οποία είναι ο αφανής στυλοβάτης του όλου εγχειρήματος, με βαριά καθήκοντα στην κουζίνα.
Το μέλημα του κ. Αδαμόπουλου είναι να μεταβιβαστεί απευθείας σε νέο ιδιοκτήτη η επιχείρηση, για να μη σταματήσει καθόλου η λειτουργία του Τουριστικού. Κι αυτό γιατί, πέραν του ότι ο χώρος θα χάσει μια νευραλγική υπηρεσία, οι πολλαπλές προϋποθέσεις και οι μεγάλες απαιτήσεις για νέα άδεια θα έκαναν πολύ δυσκολότερη την ανάληψη του επιχειρηματικού ρίσκου από ένα νέο επαγγελματία, για την οποία υπάρχει ούτως ή άλλως απροθυμία.
«Πενήντα δύο χρόνια, Πάσχα και Χριστούγεννα δεν τα γιορτάσαμε ποτέ», εξηγεί εμμέσως μία από τις αιτίες της απαιτητικής δουλειάς του ο κ. Σταμάτης, αλλά πάντα με θετική διάθεση νιώθει πληρότητα κοιτάζοντας πίσω του όλη αυτή την πορεία -οδηγός στην οποία ήταν το μεράκι, η αφοσίωση, η ευσυνειδησία και η φιλόξενη και επικοινωνιακή διάθεση, η εργατικότητα, το αίσθημα ευθύνης και ένα δημιουργικό πνεύμα προόδου που τον συνοδεύει από παιδί, απευθείας, λες, προερχόμενο από την αρχαιοελληνική κληρονομιά.
Όσο υπάρχουν παράδεισοι όπως το Άλσος Τρίπολης και επιχειρηματίες όπως ο Αρκάς Σταμάτης Αδαμόπουλος, μπορούμε να ελπίζουμε…
-Ενδιαφέρον έχει ότι η δημιουργία του άλσους ξεκίνησε το 1916 με πρωτοβουλία των δικηγόρων Τρίπολης και στο φορέα διαχείρισής του, που συστάθηκε το 1930, συμμετέχουν ο Δικηγορικός, ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Δήμος Τρίπολης.
-Περιπατητές, δρομείς, ποδηλάτες από την περιοχή ή εκδρομείς επιλέγουν καθημερινά το Άλσος του Αγίου Γεωργίου για άσκηση και αναψυχή.
-Είναι ευτύχημα για ντόπιους και επισκέπτες η ύπαρξη ενός τέτοιου προορισμού, που υπογραμμίζει την αξία και το δικαίωμα του δημόσιου χώρου. Αρκετά φροντισμένο το άλσος, σίγουρα υπάρχουν περιθώρια και για άλλες βελτιώσεις, οπωσδήποτε στην παραμελημένη, και μάλλον φτωχή για ένα τέτοιο μέρος, παιδική χαρά.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη