Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας και της “Φάρις” πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα για το διαδικτυακό εκφοβισμό ή, αλλιώς, cyberbullying.
Τα παιδιά, μέσω τηλεδιάσκεψης, μίλησαν με την ψυχολόγο της γραμμής βοήθειας Help-line.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, Μαρία Δαρά, με την οποία ήρθαν σε επαφή μέσω του safeinternet4kids.
Η Γραμμή Βοήθειας «help-line» απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο κ.λπ.).
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τα παιδιά έμαθαν τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τις διάφορες μορφές που μπορεί να έχει, πώς να προστατευτούν από αυτόν, αλλά και τι να κάνουν αν πέσουν θύματά του.
Με το τέλος της τηλεδιάσκεψης ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής-ρομποτικής του κάθε ΚΔΑΠ για αυτά που έμαθαν, ενώ έφτιαξαν όλοι μαζί ένα quiz σχετικά με το cyberbullying.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το πώς λειτουργούν τα κυκλώματα παιδεραστών και με ποιες μεθόδους αποπλανούν εκατοντάδες παιδιά εκμεταλλευόμενα τις σκοτεινές πλευρές του διαδικτύου, το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: δεδομένης της μεγάλης κλίμακας των κινδύνων (μόνο πέρυσι 200 εταιρείες/ιστότοποι πραγματοποίησαν 29 εκατομμύρια αναφορές εντοπισμού υλικού σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ σημειώθηκε 64% αύξηση των σχετικών αναρτήσεων σε σχέση με πέρυσι), γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα ασφαλείς τεχνολογικές λύσεις και ένα αυστηρό νομικό πλέγμα κανόνων σε διεθνές ή, έστω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο και συνεχίζουν να παραμένουν ανυπεράσπιστα σε μια νέου τύπου ρωμαϊκή αρένα;