Έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας για τη μη συνταγογράφηση
Αύξηση των εμβολιασμών για τη γρίπη έχει αρχίσει να καταγράφεται και στη Μεσσηνία το τελευταίο διάστημα, καθώς λίγο το κρύο που ξεκινά, λίγο η ενημερωτική καμπάνια στην τηλεόραση, έχουν κινητοποιήσει τον κόσμο.
Από την άλλη, από την πλευρά του ιατρικού κόσμου, έχει αρχίσει μια έντονη αντίδραση στην ανακοίνωση πως πλέον για το εμβόλιο αυτό δε θα χρειάζεται συνταγογράφηση, με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει έλλειψη εμβολιαστικού σχεδιασμού.
Φαρμακευτικός Σύλλογος
Για την ανταπόκριση του κόσμου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος, σημείωσε ότι αρχικά η κίνηση για το αντιγριπικό εμβόλιο ήταν περιορισμένη, όμως τις τελευταίες μέρες πολλοί έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται, εκτιμώντας ότι σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η ενημερωτική καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τη μη συνταγογράφηση πλέον του εμβολίου της γρίπης, ο κ. Αργυρόπουλος σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με αυτό. Διευκρίνισε δε, ότι κάποια χρονιά υπήρχε έλλειψη του εμβολίου και τότε είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση που ανέφερε τη συνταγογράφηση του εμβολίου κι αυτή είχε ισχύ μέχρι τώρα.
Αντιδρούν οι γιατροί
Από την πλευρά τους, οι γιατροί αντιδρούν στη μη συνταγογράφηση του εμβολίου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, κάνει λόγο για έλλειψη εμβολιαστικού σχεδιασμού.
Όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Τζωρτζίνης, η προαναγγελία του υπουργείου Υγείας για το τέλος της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου και προμήθειάς του από τους πολίτες χωρίς να έχουν επισκεφθεί γιατρό, από τα φαρμακεία, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη εμβολιαστικού σχεδιασμού και εμβολιαστικής κουλτούρας από όλους τους αρμοδίους στη χώρα μας.
«Η συνταγογράφηση φαρμάκων και εμβολίων από το θεράποντα γιατρό αποτελεί μέρος της ιατρικής του πράξης, ο ακρωτηριασμός της οποίας είναι μείζον θέμα Ιατρικής Δεοντολογίας. Η προαγωγή της εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμα και σήμερα ζητούμενο στη χώρα μας, ιδιαίτερα με εποχικά και έκτακτα εμβόλια. Εκείνο που πάει καλά είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών στην παιδική και εφηβική ηλικία και αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερπροσπάθεια των παιδιάτρων για ενημέρωση και ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης με τους γονείς, αλλά και στη δωρεάν διάθεση των εμβολίων από την Πολιτεία.
Είναι, λοιπόν, αδήριτη ανάγκη να αναπτυχθεί μία νέα στρατηγική μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού αξιοποιώντας η Πολιτεία στελέχη από τον παιδιατρικό και παθολογικό κλάδο, που κάτω από την άμεση καθοδήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα πετύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη.
Η σωστή επιστημονική ενημέρωση μέσα από ενιαίο σχεδιασμό και η κοινή επιστημονική γλώσσα γύρω από αυτό το θέμα μπορούν μόνο να πετύχουν αυτό το στόχο. Η διγλωσσία, οι αιχμές αμφισβήτησης και οι λανθασμένες προσωπικές απόψεις που προβάλλονται στα τηλεοπτικά και άλλα ΜΜΕ από “εραστές” της τηλεθέασης μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Πιστεύουμε πως το υπουργείο Υγείας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δε θα εφαρμόσει τέτοιες εμβολιαστικές πολιτικές, που πέραν των όσων αναφέραμε, θα φέρουν και σε αντιπαράθεση τους υγειονομικούς κλάδους μεταξύ τους», καταλήγει ο κ. Τζωρτζίνης.
Της Βίκυς Βετουλάκη